Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da yeni yılın ilk gününde ulusalcılar sokaklara döküldü

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yeni yılın ilk gününde ulusalcılar, milliyetçi Stepan Bandera’nın 102’inci doğum gününde ellerindeki meşalelerle Bağımsızlık Meydanı’na yürüdü. Etkinliğe katılan yaklaşık 2 bin ulusalcı, Ukrayna bayrağı ve parti bayrakları ile birlikte çeşitli pankartlar taşıdı.

Ukrayna milli kahramanı Taras Şevçenko’nun heykeli önünde toplanan ulusalcılar, ellerindeki meşalelerle bir zamanlar Turuncu Devrim’in yapıldığı ve halen yeni yıl kutlamalarının devam ettiği Bağımsızlık Meydanı’na yöneldi. Sovyetler Birliği’ne karşı silahlı direnişte bulunan UPA Ordusu’nun siyah-kırmızı renklerden oluşan bayraklarını da taşıyan ulusalcı grup, hayatını Ukrayna’nın bağımsızlığı için kaybedenleri de andı.

Özgürlük (Svoboda) Hareketi yetkilileri, yaptıkları konuşmalarda, “Özgürlük savaşçımız Stepan Bandera’nın 102’inci doğum yıldönümünü kutlamak için bir araya geldik. Stepan Bandera bir milletin sembolü olarak adını tarihe yazdı. Bandera taraftarları Ukrayna’yı işgal etmek isteyen; Polonya, Alman ve Moskof kuvvetlerine karşı direndi. Sadece ulusalcılar vatanını hak ettiği konuma çıkartmak ister. Ukrayna büyük bir devlet ve biz hak ettiği yere çıkartacağız.” dedi.

Eylemlere katılan ulusalcılar ile komünistler arasında arbede çıkmaması için polis ulusalcıları abluka altında tuttu. Yer yer ses bombalarının patladığı gösteride slogan atan kalabalık, taşkınlık yapmamaları yönünde sık sık uyarıldı. Eksi 4 derecede dondurucu soğukta ellerinde meş’alelerle ısınan ulusalcılar basın açıklaması yaptıktan sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

Ukrayna genelinde birçok bölgede bugün yapılan etkinliklerde Bandera anıldı.

Ukrayna Nasyonalisti Stepan Bandera, 50 yaşında iken Almanya’nın Münih kentinde 15 Ekim 1959’da Rus İstihbarat Servisi KGB’nin ajanı Bogdan Staşinskiy tarafından özel bir silahla siyanür enjekte edilerek öldürülmüştü.

Söz konusu suikast Londra’da 2006 yılı kasımında eski KGB ve Rus Federal Güvenlik Servisi ajanı Albay Aleksandr Litvinenko’nun zehirlenerek öldürülmesi akabinde konuşan Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Sözcüsü Sergey İvanov tarafından ilk kez resmen itiraf edilmişti.

İvanov, Ukraynalı milliyetçilerin lideri Bandera’nın 1959 yılında öldürülmesinin ardından servisin hiçbir cinayet olayına karışmadığını bildirmişti.

Yunus Erdoğdu – Kiev – Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]