Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Teknoloji

Rusya “Hazar Canavarlarını” yeniden üretecek

Ekranoplan, yüksek hızlı bir taşıt aracıdır. Denizde veya su üzerinde yüzer.

Rusların 1960’lı yıllarda ürettiği taşıma aracı Ekranoplan “Kaspiyskiy Monstr” (Hazar canavarı) yeniden inşa edilecek.

Rus basınında yer alan haberlere göre, 1960’lı yıllarda Rostislav Evgenievich Alexeyev öncülüğündeki Rus bilim adamları tarafından inşa edilen dev kargo gemisi yeniden hayata döndürülecek. Aynı anda yüzlerce ton askeri malzemeyi taşımak amacıyla yaptırılan Ekranoplan, ‘yer etkisi’ temel alınarak inşa edildi.

Denizin 15-20 metre üzerinde uçtuğu için radara yakalanmayan araç, aynı anda su altından gitmediği için deniz altılar tarafından da fark edilemiyordu. Hızı saatte 450 kilometreye kadar ulaşabilen araç, denizde, göllerde, nehirlerde, bataklık alanlarda, kar ve buzun üzerinden rahatlıkla hareket edebiliyor. Uçaklara nazaran daha dayanıklı olan Ekranoplanlar, aynı zamanda daha az yakıtla daha fazla yük taşıyabiliyor. Ekranoplanların tek dezavantajı, dalgalı denizlerde hareketlerinin güçleşmesiydi.

Ekranoplanların içinde en meşhuru ise, Rostislav Evgenievich Alexeyev tarafından geliştirilen ve batılılar tarafından “Hazar canavarı” olarak adlandırılan Ekranoplan’dı. 550 ton’a yakın yük taşıyabilen bu devasa araç, görüntüsüyle adeta su üzerinde uçan bir balinaya benziyordu.

1990’lı yılların başına kadar geliştirilen Ekranoplanlar, Sovyetlerin dağılmasından sonra unutuldu. Soğuk Savaş sona erdikten sonra araçla ilgili bilgi almak için ABD, Rusya’ya heyet göndermişti.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]