Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kıyiv’de “Putin’e hayır de!” eylemi yapıldı

Başkent Kıyiv'de Putin karşıtı eylem gerçekleşti

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de Dışişleri Bakanlığı’nın bulunduğu Mıhaylivskiy Meydanı’nda “Putin’e hayır de!” eylemi yapıldı.

Eylem ABD ve Rusya’dan üst düzey yetkililerin 10 Ocak’ta Cenevre’de yapacakları görüşme ve 12 Ocak’ta yapılacak NATO-Rusya zirvesinden öncesi, batı ülkelerinin Rusya’ya “hayır” demeleri için gerçekleştirildi.

Eyleme katılımcılar arasında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov gibi Kırım Tatarlarından önde gelen siyasetçiler, aktivistler, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, terörle mücadele operasyonu gazileri, Ukrain, Kazak ve Azerbaycan Türkleri yer aldı.

Eylemin organizatörleri eylemin amacını, Rusya’nın Ukrayna ve Kazakistan’da yürüttüğü faaliyetlere dikkat çekmek ve dünya kamuoyunu dünya düzenini korumaya davet etmek olarak açıkladı.

“PUTİN’İN AMACI SOVYETLER BİRLİĞİ’Nİ YENİDEN KURMAK”

Eylemciler yaptıkları açıklama: “Putin’in amacı Sovyetler Birliği’ni yeniden kurmak, Putin’in amacı dünya ittifaklarını yok etmek, Putin’in amacı dünyayı kaosa sürüklemek. Bizim görevimiz bunu durdurmak, bunu önlemek, görevimiz Putin’e hayır demek. Putin eski Sovyetler Birliği’nin her yerinde savaş başlattı. Bugün Rus birliklerinin Kazakistan’ı işgal ettiğini görüyoruz, Gürcistan’a karşı savaş gördük, Putin’in Ukrayna’da başlattığı savaş devam ediyor” dedi.

Çubarov’un ise: “Ukrayna üzerinde yükselen yüksek düzeyde tehdit devam ederken, gözümüzün önünde Rusya’nın Kazakistan’ı işgali gerçekleşti. Rusya ile hiçbir müzakere, hiçbir karar Ukrayna’nın eşit katılımı olmadan olmamalı ve olamaz. Bu müzakerelerin tüm uluslararası toplum için net olan kesinlikle açık amaç ve hedefleri belli olmalıdır. Biz Ukraynalılar, Kırım, Karadeniz ve Azak Denizleri de dâhil olmak üzere Ukrayna devletinin toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmek için ortak bir hedef ve tek bir gayemiz var.” diye konuştu.

Protestocular demokratik ülkelerin liderlerini, Putin’e hayır demeye ve Kremlin ültimatomlarına boyun eğmemeye çağırdı.

Organizatörlere, Ukrayna’nın 20 şehri yanı sıra yurtdışında da, özellikle Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de de yapılacak.

Öte yandan Rus heyeti, ABD ile müzakerelere katılmak üzere 9 Ocak öğleden sonra İsviçre’ye geldi. Amerikalı yetkililer gelecek hafta Rusya’nın da yer aldığı üç ayrı görüşmeye katılacak. 10 Ocak Pazartesi günü Cenevre’de yapılacak ilk görüşmede ABD’yi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman temsil edecek.

12 Ocak’ta Brüksel’de bir NATO-Rusya zirvesi yapılacak ve taraflar Ukrayna sınırındaki gerilim, Avrupa’nın güvenliği ve NATO’nun doğuya doğru genişlemesi çerçevesinde özellikle Ukrayna’nın NATO’ya katılması gibi Rusya’yı rahatsız eden konuları ele alacak. 13 Ocak’ta Viyana’da ABD ve Rusya’nın da üye olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın yer aldığı üçüncü bir toplantıda aynı konular gündeme gelecek. Bu toplantılar dışında ayrıca 11 Ocak’ta Brüksel’deki NATO karargâhında bir NATO-Ukrayna Konseyi toplantısı düzenlenecek.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]