Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

134 yolculu THY uçağının pert olduğu Odesa’daki kazaya ilişkin yeni detaylara ulaşıldı

Türk Hava Yolları (THY) uçağı, Ukrayna'nın Odesa Havalimanı'na inişi sırasında burnu ve iniş takımları piste çakılmıştı.

Türk Hava Yolları (THY) uçağı, Ukrayna’nın Odesa Havalimanı’na inişi sırasında yürekleri ağza getiren kazaya ilişkin, Ukrayna Ulusal Sivil Havacılık Olay ve Olayları Araştırma Bürosu (NBRTSA) ön raporu (rapor için buraya tıklayınız) yayınladı.

21 Kasım’da iniş takımı katlanarak pistten çıkan uçakta bulunan 134 yolcu ile mürettebat tahliye edilmişti.

İstanbul Havalimanı’ndan kalkan ve içinde 134 yolcu ile mürettebatın bulunduğu Türk Hava Yolları’nın TC-JGZ tescilli Boeing 737-800 tipi ‘Midyat’ uçağı, Odesa Havalimanı’na iniş için alçalmaya başladı. Pilotlar, ilk yaklaşmada pas geçeceklerini kuleye bildirdi.

Raporda yer alan bilgilere göre,

21 Kasım 2019’da yerel saat ile 18:55 Türk Hava Yolları’nın (Türkiye) Boeing 737-800 TC-JGZ “Midyat” uçağı ILS sistemi (Aletli İniş Sistemi (ILS) (İng: Instrument Landing System), pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemi. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir.) kullanarak inişe geçti. Yaklaşımın son aşamasında, kule görevlisi mürettebata inişi tamamlama izni verdi. Mürettebat iniş açıklığını onayladı ve yaklaşmaya devam etti, ancak yaklaşık 50 metre yükseklikten uçak ikinci tura gitti.

Hava trafik kontrolörünü yapan kule, pilota neden ikinci tura çıkma kararı aldıklarını sormaları üzerine, mürettebat, uçağın dengesiz pozisyonunu bildirdi. İkinci tur için ayrıldıktan sonra, uçak rüzgarın mukavemetinin ve yönünün uygun değerlerini beklemek için havada bekleme alanına yöneldi.

Rapora göre daha sonra pilot ikinci bir iniş denemesini uygulamaya karar verdi.

Uçak mürettebatı yeniden kule ile temasa geçti ve iniş izni aldı.

İkinci denemede tekrar inişe gelen uçağın burun iniş takımı katlandı ve pist sonunda duramayarak uçak sola sapmaya başladı. Toprak alana çıkan 550 metre sürüklendi. 1612 metre mesafede ancak durdu. Kaza sonucunda, uçak gövdenin burnuna ve sol motora önemli hasar aldı. Yolcu ve mürettebatın hiçbiri yaralanmadı. Kısa süre içinde tahliye başladı. Yolcu ve mürettebat Boeing 737-800 tipi uçağı ‘slide’ olarak adlandırılan, acil çıkış kapılarının önünde açılan şişle botlar ile terk etti. 134 yolcu ve mürettebatın sağlık durumlarının iyi olduğu açıklandı.

DÖNÜŞ SEFERİ İPTAL EDİLDİ

TK468 sefer sayılı Odesa-İstanbul uçuşu iptal edildi.Türk Hava Yolları’ndan yapılan açıklamada, “TK 467 sefer sayılı İstanbul – Odesa seferini icra eden, TC-JGZ kuyruk tescilli Boeing 737-800 uçağımız Odesa Uluslararası Havalimanı’na inişi sonrasında pist dışına çıkmıştır. Uçakta bulunan 134 yolcumuz ve uçuş ekibimiz hiçbir yaralanma olmadan uçaktan tahliye edilmiştir” denildi.

UÇAK PERT OLDU

Olayla ilgili olarak Ukrayna sivil havacılık otoritesi NBRTSA soruşturma başlattı.

Pilotlar soruşturmayı beklemeden Ukrayna’dan ayrıldı. Daha sonra THY, kazanın suçunu, Odesa Havaalanı’na yüklemeye çalıştı.

Hasarlı uçaklar onarılamaz. Gövdenin burnunun deformasyonu sadece fabrikada tamir edilebilir. Ayrıca motorlar bir daha kullanılamayacak şekilde hasar gördüğü bildirildi.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]