Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Zelenskıy’den Şeyh Şamil anıtının önünden Kafkas halklarına çağrı: ‘Rusya’ya direnin’

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 7 ay süren Rusya işgaline karşı Kafkas halklarına direnme çağrısında bulunarak, Şeyh Şamil anıtı önünden "Utanç verici savaşa direnin, sizi yem etmesine izin vermeyin" dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal harekâtında 7 ay geri kalırken Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ‘Kafkas Kartal’ı olarak bilinen Şeyh Şamil’in İstanbul’a gitmeden önce Kıyiv’de kaldığı evin önündeki anıtı arkasına alıp, Kafkas halklarına seslendi. Kafkas halklarına Rusya’nın işgaline karşı direnme çağrısında bulunan Zelenskıy, “Utanç verici bu savaşa direnin, sizi yem etmesine izin vermeyin” dedi.

Zelenskıy, Kafkasya’nın özgürlüğü için Çarlık Rusya’sına karşı yıllarca mücadele eden “Kafkas Kartalı” olarak bilinen Şeyh Şamil anıtının önünden Çerkes, Nogay, Karaçay, Kabartay, Balkar, Oset, Çeçen, Abhaz, Başkırt, Dağıstan halklarından oluşan tüm Kafkasya’ya Ruslar’a karşı direnme çağrısında bulundu.

ŞEYH ŞAMİL KİMDİR?

Şeyh Şamil, Kafkasya’nın özgürlüğü için Çarlık Rusyasına karşı verdiği mücadeleden dolayı Türkiye’de “Kafkas Kartalı” olarak biliniyor. Oğullarından Gazi Muhammed, Osmanlı’nın hizmetine girerek 93 Harbi’nde Ruslara karşı savaştı. Muhammed Şafii ise Rus ordusuna katılarak, tuğgeneralliğe kadar yükseldi.

1797’de Dağıstan’da doğan ve imam seçildiği 1834’ten 1859’a kadar Rusya’nın askeri gücünün üstünlüğüne rağmen kurduğu düzenli orduyla adından söz ettiren Şeyh Şamil, 1842’ye gelindiğinde Çeçenistan ve Dağıstan’ın tek hâkimi haline gelmişti.

Kafkaslar’ı birleştirme mücadelesiyle geçen yılların ardından 15 Ocak 1870’te Sultan Abdülaziz’e veda ziyaretinde bulunup İstanbul’dan ayrılan Şeyh Şamil, hac görevini ifa ettikten sonra 4 Şubat 1871’de Medine’de vefat etmiş ve Cennetü’l-Baki mezarlığına defnedilmişti.

Kafkasya’nın özgürlük savaşçısı Şeyh Şamil, bugün vefat etti

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]