Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

BM, İstanbul’u seçti

İstanbul, BM Nüfus Fonunun (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Bürosuna ev sahipliği yapacak kent olarak seçildi.

İstanbul, BM Nüfus Fonunun Bölge Bürosuna ev sahipliği yapmaya aday diğer rakip kentler Cenevre, Konpenhag ve Viyana’yı geride bırakarak, bu önemli büroya evsahipliği etme hakkını kazandı.

UNFPA Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Bürosunun İstanbul’a taşınmasının, başka BM bölge bürolarını da beraberinde getirmesi ve bu kapsamda İstanbul’u BM büroları açısından bölgesel bir merkez haline getirebileceği için son derece önemli olduğu belirtiliyor.

Özellikle Rusya’nın Türkiye’ye bu konuda büyük destek verdiğini belirtilirken kararın alınmasında İstanbul’dan bölge ülkelerine direkt uçuşlarının bulunmasının ve bu kapsamda kentin bölgesel bir merkez konumunda olmasının da büyük rol oynadığı belirtiliyor.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada; “Netice itibariyle, Avrasya’nın iş, finans ve kültür merkezi konumundaki İstanbul’un son zamanlarda önemli bir Konferans ve Kongre merkezine dönüşmüş olmasının, çok uluslu şirketlerin bu bölgeye ilişkin faaliyetlerini İstanbul’dan yönetmelerinin yanı sıra, bu kentimizin bundan böyle Birleşmiş Milletlerin de önemli merkezlerinden biri haline gelecek olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi.

Türk dışişlerinin ilgili birimlerinin ve diğer kurumların konuyu aktif bir şekilde izlemesi ve zamanında gerekli tertipleri alması, bu çerçevede İstanbul’da uygun bir mekan sağlanması ve Dışişlerinden bir heyetin New York’a giderek karar mekanizmasında önemli rol oynayan UNFPA mensuplarına Türkiye ve İstanbul’un diğer adaylara nazaran avantajlarını gerekçelendirerek izah eden sunumlar yapması bu başarının kazanılmasında etkili oldu.

UNFPA nedir?

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA-United Nations Population Fund) 1969’da kurulan, dünyada sürdürülebilir kalkınma ile nüfus ilişkisi konusunda çalışan, ülkelere ve sivil toplum kuruluşlarına teknik destek ve kaynak sağlayan en büyük fon ve aynı zamanda, anne ve çocuk sağlığı esas olmak üzere, her ferdin sağlıklı ve eşit fırsatlarla bir hayat sürdürmesi için faaliyet gösteren bir kalkınma kuruluşudur.

Türkiye’de ilk kez 1971 yılında faaliyetlerine başlayan UNFPA, 1999’dan beri ülke ofisi statüsünde kamu kurum ve kuruluşlarımız, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve özel sektörle işbirliği halinde projeler yürütmektedir.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisinin İstanbul’da kurulması, son 1 yıldır devam eden zorlu bir sürecin sonucunda, dün (21 Haziran 2010) Cenevre’de gerçekleştirilen UNDP/UNFPA Ortak Yönetim Kurulu Toplantısında kararlaştırılmıştır.

Birleşmiş Milletler ile anılan Ofisin kuruluşuna ilişkin Evsahibi Ülke Anlaşması (Host Country Agreement) 16 Haziran 2010 tarihinde parafe edilmiştir.

UNFPA, Kafkasya, Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkelerine yönelik faaliyetlerini İstanbul’daki yeni ofisinden yürütecektir.

UKRAYNA HABER / DIŞ HABER SERVİSİ

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]