Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

TİKA Koordinatörü “Çorumlu Lawrence”in Ukrayna’daki görevi sona erdi

TİKA Koordinatörü Hacı Bayram Bolat'ın Ukrayna'daki görevi sona erdi

İstanbul’dan, Kafkasya’da uzun süre yaşadıktan sonra yasadışı bir şekilde Rus istihbarat servisi FSB tarafından sınır dışı edilen daha sonra Ukrayna’ya Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ukrayna koordinatörü olarak atanan “Çorumlu Lawrence” rumuzlu Kabardey asıllı TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat’ın Ukrayna’daki 7 yıllık görevi sona erdi.

Kafkaslarda geçmişteki faaliyetleri nedeniyle “Çorumlu Lawrence” olarak da adlandırılan, Bolat daha sonra Kırım Özerk Cumhuriyeti ‘ne TİKA koordinatörü olarak atanmıştı. Rusya’nın işgaline kadar Kırım’da kalan Bolat, akabinde Kiev’de görevine devam etti. Bolat’ın bundan böyle Türkiye’de TİKA’nın Ankara’daki genel merkezinde çalışmalarına devam edeceği bildirildi.

TİKA’nın yeni Ukrayna Koordinatörünün ise kısa sürede atanması bekleniyor.

TİKA NE YAPAR?
1992 yılında Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan ve 1999’da Başbakanlığa bağlanan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), yurt dışı ofisleri aracılığıyla Türkiye’nin kalkınma işbirliğinin yürütülmesinden, koordinasyondan ve raporlamadan sorumlu bir devlet kurumudur. TİKA, restorasyon, sağlık, eğitim, tarım ve hayvancılık, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir.

HACI BAYRAM BOLAT KİMDİR?

Hacı Bayram Bolat, Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneğinin kuruluşunun 40. yılı münasebetiyle düzenlediği konferansta kendisini şu şekilde tanıtmıştı: “Çorum’un Alaca İlçesi’nin Kapaklı Köyü’nde 1974 yılında doğdum. Kabardey’im. 1991 yılından 2003 yılına kadar 12 yıl süreyle Kafkasya’da kaldım. Yüksek öğrenimimi Kafkasya’da tamamladıktan sonra hem Rusya Bilimler Akademisi’nde çalıştım; hem de Kafkas Halkları Konfederasyonu, DÇB, Kabardey Halk Kongresi gibi milli hareketlerin içerisinde aktif olarak bulundum. FSB tarafından Kafkasya’dan atıldıktan sonra Türkiye’de iki yıl Ajans Kafkas ve Kafkas Vakfı Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttüm. Altı ay önce de bu görevlerimden ayrıldım.. Ben bir filologum (dilbilimcisiyim).”

MURAT ÖZDEN’İN ANLATIMIYLA BOLAT’IN RUSYA’DA ATILIŞ HİKAYESİ
Hacı Bayram Bolat ilkokulu bitirip okumak için Çorum’a geldiğinde, Çerkesliğe can-ı gönülden bağlı mütedeyyin bir gençti. Gözü ve gönlü hep anavatanında olan Hacı Bayram, liseyi tamamladığında Sovyetler Birliği dağılma süreci içine girmişti. O da fırsatı değerlendirerek anavatana ilk koşanlardan oldu. Ticaret yapmak, ya da orada büyük fırsatlar var diye gitmemişti anavatanına. Dağıstan ve Karaçay Çerkes’de yüksek tahsilini yaptı. İyi derecede Rusça öğrendi ve birisi Adige Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden olmak üzere iki üniversiteden diploma aldı. Sonra Rusya Bilimler Akademisi üyeliğine alındı.
Hacı Bayram Bolat kendi milletine faydalı olmak istiyordu. Milli hareketlerle, ülkenin aydınlarıyla, legal aktivistlerle irtibatlar kurdu. Kalmuk Yura, Nalo Zavur, Hatejiko Valeri, Akbaş Boris, Yağan İbrahim yakın dostları idi. Dünya Çerkes Birliği’nin faaliyetlerine aktif olarak katıldı. DÇB’de sekreterlik görevi yaptı.
Ancak Putin’in iktidara gelmesiyle birlikte Dünya Çerkes Birliği de kendi haline bırakılamazlar listesine alınmıştı. 2000 yılında yapılan bir operasyonla da FSB, DÇB’ye el koydu. 2000 yılında yapılan kongrede polis zoruyla DÇB’nin kurucusu yurtseverler kendi kurdukları kurumdan atıldılar. DÇB artık Çerkeslerin taleplerini önlemekle görevli bir Rus Devlet Dairesi haline gelmişti.
İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Hacıbayram Bolat’ın, cebinde oturma müsaadesi de bulunan ceketi bir cafede garip bir biçimde çalındı. Büyük bir ihtimalle gizli eller tarafından özellikle çalınmıştı. O da oturma müsaadesi belgesi için resmi makamlara başvuruda bulundu. Ancak 11 yıldır yaşadığı anavatanında oturma müsaadesi yenilenmiyordu. Tabii o da yasal hakkını kullanarak mahkemeye müracaat etti. Arka arkaya üst mahkemelere doğru tırmanan davaların sonucunu beklerken bir gece polisin evine yaptığı bir baskınla, giyinmesine bile müsaade edilmeden pijamalarıyla birlikte “oturum izni olmadığı” gerekçesiyle sınırdışı edildi. Hacıbayram Bolat Rusyadaki mahkeme süreçlerini kazandı. Anavatanına dönebileceğine dair resmi mahkeme kararı kendisine tebliğ de edildi. Bu karar elinde olarak anavatanına döndüğünde ise kendisini havaalanında karşılayan FSB, hiçbir gerekçe göstermeksizin, avukatının bütün girişimlerini hiçe sayarak içeri sokmayıp Türkiye’ye geri deport etti.
Bunun üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine müracaat eden Hacı Bayram Bolat, yapılan yargılama sonucu Rusya Federasyonu’nun uygulamasının hukuksuzluğunu tescil ettirerek mahkum ettirdi ve tazminata almaya hak kazanarak aldı.

Bu süreçte kurumlarımız adeta “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytan” rolünü oynadı. Hatta ondan da ileri gittiler. Mazlumun yanında yer almak şöyle dursun, zalimin sözcülüğüne soyundular. Anavatanımıza dönmüş bir soydaşımıza haksızlık ediliyor demek yerine “kimbilir ne suçu vardı da attılar” diyerek zalimden yana tavır aldılar.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – Kiev | [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]