Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna ile Türkiye’nin eğitim ilişkilerine bakış

Ukrayna ile Türkiye arasındaki eğitim ve ayrıca, yüksek öğretim alanındaki ilişkiler, 21 Mayıs 1998 tarihinde imzalanan Ukrayna Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu İşbirliği Protokolü’ne dayalı olarak yürütülmekte.

Ukrayna’da eğitim gören Türk öğrencilerin ile Türkiye’de okuyan Ukraynalı öğrencilerin sayısı her yıl atış gösteriyor.

Son dönemde, özelikle iki ülkenin üniversiteler arasında ikili anlaşmalara dayalı işbirliği ilişkilerin gelişmesi ivme kazandı.

Bu çerçevede, 10’dan fazla Ukrayna ve Türk üniversiteleri İşbirliği Protokolleri imzalandı.

Bu tür anlaşmalar;
Kiev Mili Taras Şevçenko Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi,
Kiev Milli Politeknik Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi,
Tavriya Üniversitesi (Simferopol) ile Ankara Üniversitesi,
Lviv Devlet Tıp Üniversitesi ve Lviv Milli Franko Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi,
Sumı Devlet Üniversitesi ile Muğla Üniversitesi,
Ukrayna Havacılık Üniversitesi ile Eskişehir Üniversitesi,
Ukrayna İçişleri Akademisi ile Türkiye Polis Akademisi arasında mevcut.

Kiev Milli Ekonomi Üniversitesi (KNEU) ile Gazi Üniversitesi arasındaki münasebetler, eğitim alanındaki ikili işbirliğinin iyi bir örneğini oluşturmaktadır. 2001 yılında imzalanmış olan İşbirliği Protokolü çerçevesinde öğrenci ve okutman değişimi programları yanı sıra spor takımlarının müsabakaları gerçekleştirilmektedir. 2002 yılından itibaren Gazi Üniversitesinde Ukrayna Dili derslerinin başlatılması, ikili ilişkilerin önemli bir sonucu oldu.

Üniversiteler arasındaki işbirlikleri; genel eğitim alanının yanında havacılık, metalürji, turizm gibi belirli sektöre yönelik eğitim alanlarında da yürütülüyor.

Ortak bilimsel çalışmalar ve bilgi alışverişi, üniversitelerarası işbirliğinin önemli ve geleceğe yönelik boyutunu oluşturmakta. Ortaklık ilişkileri, sadece iki ülkenin başkentlerindeki üniversiteleriyle sınırlı kalmayıp, bölgelerde bulunan eğitim kuruluşları de kapsamış olup, son dönemlerde hızlı gelişen bölgesel işbirliğine önemli ölçüde katkıda bulunuyor.

Kaynak: Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]