Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Libya’yı ABD denizden Fransa havadan vuruyor dakika dakika bütün gelişmeler

Fransız savaş uçakları vurdu, ABD denizaltıları hazırlanıyor

BM’nin ‘Libya’ya Askeri müdahale yapılabilir’ kararının ardından Kaddafi yönetiminin dün ateşkes ilan ettiğini açıklanmıştı. Ancak bugün Özellikle Bingazi’den şiddetli çatışma haberleri geldi. Tüm bu gelişmelerin ardından Fransız uçakları Libya semalarında keşif uçuşu yapmaya başladı. Akşam saatlerinde ise Fransız savaş uçakları, TSİ saatiyle 18.45’te Libya’da ilk bombalamayı bir askeri aracı hedef alarak yaptı.

Saat: 23:59 – BAE 24, Katar 4-6 uçak vaadinde bulundu
Adının açıklanmasını istemeyen bir Fransız yetkili, AFP ajansına açıklamasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Libya’ya yönelik operasyona 24 uçak, Katar’ın ise 4-6 arası uçakla katılma vaadinde bulunduğunu söyledi.

(CİHAN)

Saat: 23:51 – Kaddafi konuştu: Devrim için silahlanın

Kaddafi, “Halkı silahlandırmak için bütün cephanelikleri açacağım. Sömürgeci Haçlı Seferlerine karşı koyacağız. Bu ikinci Haçlı Seferidir. Akdeniz ve Kuzey Afrika savaş alanı oldu. Devrim için silahlanın.” çağrısında bulundu.

Saat: 23:37 -İngiltere’nin Libya eski büyükelçisi: Operasyonun amacı Kaddafi’yi devirmek
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya’ya yönelik harekatın amacının sivilleri korumak olduğunu açıkça söylese de buna inanmayanlar da var. İngiltere’nin Libya eski Büyükelçisi Oliver Miles, koalisyon güçlerinin amacının Libya lideri Muammer Kaddafi’yi devirmek olduğunu söyledi. BBC’ye konuşan Miles, “Buna karşı değilim ancak bir savaş amacı olarak yetersiz gözüküyor. Kaddafi’nin yerine ne gelecek” diyerek de açık konuştu.

Bu arada, Pentagon operasyonu Şafak Yolculuğu adını verdi.

(CİHAN)

Saat: 23:20 – Libya harekatına İspanya da katılıyor
Libya’ya yönelik uluslar arası harekata İspanya da katıldığını açıkladı. İspanya’dan yapılan açıklamada bir tanker uçak, bir fırkateyn, bir denizaltı ve 4 F-18 uçağıyla Libya harekatına iştirak edildiği belirtildi.

(CİHAN)

Saat: 23:15 – Kaddafi bu gece açıklama yapacak

Libya devlet televizyonu, Muammer Kaddafi’nin bu gece ülkeyi hedef alan saldırı ile ilgili açıklama yapacağını duyurdu.

(CİHAN)

Saat: 23:13 – El Cezire: Bir ekibimiz gözaltında

El Cezire televizyonu, Libya’nın batısında görevli bir ekibinin üyelerinin Libya hükümet yetkililerince gözaltına alındığını duyurdu.

El Cezire’nin açıklamasında, ekip üyelerinin Tunus, Moritanya, Norveç ve İngiltere’den oldukları belirtildi.

Ekibin, bölgeden birkaç gündür haber geçtiği ifade edildi. Açıklamada, “Trablus’ta tutulan ekip üyelerinin güvenlik ve uygun koşullarda bulunmasının sorumluluğunun Libya yetkililerinde olduğu” kaydedildi.

Saat: 23:05 – Libya: Bir Fransız uçağını düşürdük
Libya devlet televizyonu, bir Fransız uçağını Libya güçleri tarafından düşürüldüğünü öne sürdü.

Fransa Genelkurmay Başkanlığı ise, Libya televizyonun, bir Fransız uçağının düşürüldüğü yolundaki haberini yalanladı.

(CİHAN)

Saat: 23:00 – Libya: Ateşkes ilan etmemize rağmen barbarca saldırıya uğradık

Libya Hükümet Sözcüsü Muhammed el Zavi, BM Güvenlik Konseyi kararına uyarak ateşkes ilan etmelerine rağmen barbarca saldırıya uğradıklarını söyledi.

Başkent Trablus’ta basın toplantısı düzenleyen el Zavi, ateşkesin uygulanması konusunda ülkeye gözlemciler de davet ettiklerini hatırlattı. El Zavi, bugünkü saldırılarda çok sayıda sivilin öldüğü ya da yaralandığını belirterek, “Bu saldırını hiçbir gerekçesi olamaz.” dedi.

(CİHAN)

Saat: 22:28 – Libya hedeflerine 110 Tomahawk füzesi fırlatıldı

Amerikalı yetkililer, ABD ve İngiltere denizaltılarından 110’dan fazla Tomahawk füzesinin Libya hedeflerine fırlatıldığı bilgisini verdi.

(CİHAN)

Saat: 22:25 – “Ambulanslar sivil yaralılara yardıma yetişmeye çalışıyor

Libya resmi haber ajansı, başkent Trablus’ta ambulansların, koalisyon güçlerinin bombardımanı sonucu yaralanan sivillere yardıma yetişmeye çalıştığını duyurdu.

Devlet televizyonu da sivil hedeflerin vurulduğunu öne sürerken, Misrata ve Libya’nın batısına hizmet veren yakıt tanklarının vurulduğunu duyurdu.

Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi’nin başkent Trablus’taki ikametgahı “Bab el Aziziye”nin çevresinde “insan kalkanı oluşturulduğu” bildirildi. İkametgah çevresinde binlerce kişinin toplandığı, burada havaya ateş açıldığı, sloganlar atıldığı bildirildi.

Saat: 22:24 – Obama: Libya operasyonu başladı

ABD Başkanı Barack Obama, Libya’daki sivillerin Muammer Kaddafi güçlerinin saldırısından korunmasına yönelik sınırlı askeri operasyonların başladığını söyledi.

(CİHAN)

Saat: 22:24 – ABD, elektronik saldırıda da bulunuyor
Akdeniz’de konuşlu ABD savaş gemilerinden Libya’daki hava savunma sistemlerine füze saldırıları düzenleniyor.

Amerikalı savunma yetkililerince Washington’da düzenlenen brifingde, Libya’nın kıyı şeridindeki hedeflerin vurulmakta olduğu belirtildi.

Koalisyon güçlerinin, özellikle başkent Trablus ile Misrata çevresindeki hedefleri vurdukları bildirildi. Yetkililer, Bingazi çevresinde çok büyük bir operasyonun planlanmadığını ifade etti.

Amerikalı yetkililer, ABD’nin operasyonda öncü konumda olduğunu belirterek, ABD savaş uçaklarının da operasyonlara dahil olacaklarını kaydetti. Bölgede koalisyon güçlerine ait yaklaşık 25 savaş gemisi ile 3 ABD denizaltısı olduğu, 5 ABD keşif uçağının da operasyonda yer aldığı ifade edildi.

Operasyonlara, şu anda ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya’dan oluşan koalisyon güçleri katılıyor.

Koalisyon güçlerinin operasyonunun, ABD Afrika Komutanlığı’nda olduğunu belirten askeri yetkililer, ABD’nin harekata katılım kapasitesine elektronik saldırının da dahil olduğunu açıkladı.

Saat: 22:01 – Batılı güçler, Trablus ve Misrata’daki hedefleri vuracak

Libya’ya yönelik saldırılara başlayan Batılı güçlerin, Akdeniz’de 25 savaş gemi ve denizaltıya sahip olduğu belirtildi.

Amerikalı bir yetkili, vuracakları hedefler arasında Trablus ve Libya’daki hava savunma sistemlerinin olduğunu belirtti. Bingazi ve çevresinde ise geniş çaplı bir saldırı planlanmadığı kaydedildi.

Libya televizyonu ise Trablus’u hedef alan saldırıda sivillerin vurulduğunu öne sürdü.

(CİHAN)

Saat: 21:56 – Libya operasyonuna İngiliz kuvvetleri de katıldı

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz kuvvetlerinin de Libya operasyonuna katıldığını açıkladı.

Bu arada Amerikalı yetkililer, Fransa’nın ardından ABD ve İngiltere’nin yanı sıra İtalya ve Kanada’nın da saldırılara katılacağı bilgisini verdi.

(CİHAN)

Saat: 21:53 – Libya: sivil hedefler vuruldu
Libya devlet televizyonu, “Haçlı düşmanların başkent Trablus’ta sivil hedefleri vurduğunu’ öne sürdü.

(CİHAN)

Saat: 21:48 – CNN: ABD savaş gemileri, cruise füzeleri fırlatıyor
CNN televizyonu, ABD savaş gemilerinden, Libya’daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldığını duyurdu.

ABD savunma yetkililerine dayanılarak verilen haberde bir savaş gemisinden fırlatılan füzelerle, Libya’nın hava savunma sistemlerinin hedef alındığı belirtildi. Bir yetkili, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada’dan oluşan koalisyon güçlerinin, Libya’nın kıyı kesimindeki hedefleri vurmakta olduğu belirtildi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz güçlerinin de devrede olduğunu, operasyonlara katıldığını açıkladı.

Öte yandan Libya resmi TV kanalı başkent Trablus’ta sivil noktaların hedef olduğunu öne sürdü. Haberde, “Haçlı düşmanlar”ın savaş uçaklarının Trablus’taki sivil hedefleri bombaladığı belirtildi.

Saat: 21:20 – ABD iki savaş gemisi de müdahale için hazır
Libya’da başlatılan askeri operasyona, ABD’nin de iki savaş gemisi ve Tomahawk füzesi taşıyan üç denizaltı ile katılmaya hazır olduğu bildirildi.

Adı açıklanmayan bir Amerikalı savunma yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Akdeniz’deki denizaltıların ikisi, taarruz amaçlı “Newport News” ve “Providence”.

Denizaltılardaki Tomohowk füzeleriyle, Libya’daki Muammer Kaddafi güçlerinin uçak ve helikopterleri ile hava savunma sistemlerinin vurulabileceği kaydedildi.

Saat: 21:16 – ABD’nin üç denizaltısı Libya’ya müdahale için hazırlanıyor
ABD’nin Akdeniz’de bulunan üç denizaltısının Libya’ya karşı operasyonlar için hazırlandığı belirtildi.

(CİHAN)

Saat: 21:16 – Chavez: Libya’ya askeri müdahale “sorumsuzluk”
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Libya’ya askeri müdahaleyi “sorumsuzluk” olarak niteledi.

Chavez, televizyonda yayımlanan açıklamasında, Libya’ya yönelik uluslararası silahlı müdahaleyi eleştirerek, derhal ateşkes ilan edilmesini istedi.

Müdahaleyi “bir ülkenin içişlerine karışma” olarak değerlendiren Chavez, amacın sadece petrolü ele geçirmek olduğunu savundu.

Chavez, “Etkili bir ateşkesin sağlanmasını ve Kuzey Afrika’da yeniden barış yoluna girilmesini istiyoruz” dedi.

Saat: 20:48 – Fransa: Askeri operasyon, Kaddafi BM kararına uyana kadar devam edecek
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Libya’ya yönelik askeri operasyonların, önümüzdeki günlerde de Muammer Kaddafi BM kararlarına uyana kadar devam edeceğini söyledi.

(CİHAN)

Saat: 20:42 – İspanya, 4 adet F-18 tipi askeri uçağını gönderdi
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Libya ile ilgili aldığı karar ve bugün Paris’te yapılan zirve sonrasında İspanya, Libya’ya düzenlenen askeri operasyona katılması için 4 adet F-18 tipi askeri uçağını İtalya’ya gönderdi.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, “İspanya, BM’nin kararını etkili hale getirmek için üzerine düşen sorumluluğu, Libya halkını koruma sorumluluğunu kabul ediyor” dedi. Zapatero, 4 adet F-18 tipi askeri uçağın İtalya’ya doğru hareket ettiğini açıklarken, bu uçakların büyük olasılıkla yarın sabah Libya’daki operasyona dahil olabilecekleri kaydedildi.

Verilen bilgilerde ayrıca İspanya Savunma Bakanlığı’nda bu akşam yapılacak olan ve Genelkurmay Başkanı’nın da iştirak edeceği olağanüstü toplantıda Libya’daki operasyona katılacak askerlerin koordinasyonun yapılacağı, yaklaşık 450 kadar askerin gönderilmesinin öngörüldüğü ifade edildi. İspanya 4 F-18 uçağı ile birlikte Boeing 307 Cessna tipi nakliyat uçağı, F-100 tipi bir fırkateyn, bir denizaltı ve bir deniz gözetleme uçağını da Libya’daki operasyon için bölgeye gönderiyor.

İspanyol hükümetinin aldığı kararla ilgili Kral Juan Carlos ve ana muhalefetteki Halk Partisi lideri Mariano Rajoy’a bilgi verildiği belirtilirken, gelecek salı günü mecliste yapılacak oturumda Libya’daki askeri operasyona katılma kararının onayının alınacağı bildirildi.

Saat: 21:00 – Libya, askeri müdahaleyi ‘Haçlı saldırısı’ olarak nitelendirdi
Libya devlet televizyonu, Batı güçlerinin bugün başlattığı askeri operasyon ‘Haçlı saldırısı’ olarak nitelendirdi.

Devlet televizyonundan yayınlanan altyazıda, Rus siyasetçi Vladimir Jirnovski ile Sudan’daki kabilelerin Muammer Kaddafi’ye destek verdikleri belirtildi.

(CİHAN)

Saat: 20:28 – Fransa, operasyona 20 uçakla katılıyor
Fransa ordusu Libya’daki operasyona 20 kadar uçakla katılıyor.

Fransa Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Thierry Burckhard, yaptığı açıklamada, Charles de Gaulle uçak gemisinin yarın Libya ‘ya doğru yola çıkacağını bildirdi.

Uçak gemisinin Fransa’nın kuzeyindeki Toulon kentinden hareket edeceğini belirten sözcü, operasyona katılacak 20 kadar uçak arasında 8 Rafale, 2 Mirage 2000-D, iki Mirage 2000-5 ve Awacs’ların bulunacağını ifade etti.

Sözcü, avcı uçaklarının sivillerin hayatı tehlike olduğunda askeri hedefleri vuracağını kaydetti.

Fransa’nın Libya’da ilk ateşinin Muammer Kaddafi yanlısı güçlerin bir aracını hedef aldığını bildiren sözcü, “18.45 civarında Kaddafi yanlısı güçlere ait olduğu açıkça belli olan bir Libya aracına ateş açıldı” dedi.

Albay Burckhard, ateşe karşılık verilip verilmediği sorusu üzerine, “Libya güçlerinden misilleme olduğunu gösteren herhangi bir bilgi almadıklarını” kaydetti.

Saat: 20:22 – İtalya, Libya’yı vuran uçaklara üs önerdi

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya’da operasyon düzenleyen savaş uçaklarının, Naples’teki NATO üssünü kullanabileceğini söyledi.

Berlusconi, İtalya’nın operasyona daha sonraki safhalarda katılabileceğini ifade ederek, “Şimdilik hava üslerini hazır hale getiriyoruz. Ama talep edilirse askeri müdahaleye katılmamız da mümkün olabilir.” dedi.

(CİHAN)

Saat: 19:59 – Libya’da siviller havaalanlarında toplandı
Fransız jetleri, Libya’daki hedeflere yönelik hava saldırıların başlarken, siviller de önemli havaalanlarında toplanmaya başladı.

Libya devlet televizyonunun canlı yayınladığı görüntülerde başkent Trablus ve Muammer Kaddafi’nin doğum yeri Sirte’de gösteri yapan siviller görülüyor.

Devlet televizyonu, vatandaşların, diğer şehirlerdeki havaalanları ile Kaddafi’nin Bab el Aziziye’deki karargahına da akın ettiğini duyurdu.

(CİHAN)

Saat: 19:53 – El Cezire: Fransız uçakları 4 tankı vurarak tahrip etti
El Cezire televizyonu, Fransız savaş uçaklarının Libya’daki operasyonda, Muammer Kaddafi güçlerine ait 4 tankı vurarak tahrip ettiklerini duyurdu.

El Cezire, tankların, Libya’nın Bingazi kentinin güneybatısında vurulduklarını belirtti.

Fransa Savunma Bakanlığı kaynakları da “belirli sayıda tank ve zırhlı personel taşıyıcısının vurulduğu” bilgisini verdi.

Öte yandan Fransız askeri sözcüsünün verdiği bilgilere göre operasyon, muhalif güçlerin merkezi olan ve Kaddafi güçlerinin hedeflediği, 670 bin nüfuslu Bingazi kentinin çevresindeki 100-150 kilometrelik bir bölgede yoğunlaşıyor.

Saat: 19:34 – ABD güçleri de füze saldırısı düzenleyecek

Akdeniz ve çevresinde konuşlu Amerikan savaş uçakları ve savaş gemilerinin, Fransa hava kuvvetlerinin Libya’da başlattıkları operasyona ilk aşamada katılmadıkları ancak ilerleyen saatlerde füze saldırılarıyla destek verecekleri ileri sürüldü.

AP’nin haberine göre Amerikalı yetkililer, füze saldırılarıyla, Libya hava savunma sistemlerinin hedef alınacağını belirtti.

ABD’nin, bu operasyona katılımını, en azından başlangıç aşamasında, “sınırlı tutmayı düşündüğünü” belirten bir yetkili, Libya hava savunma sistemlerini hedefleyerek Fransa ve diğer ülkelerin hava kuvvetlerine yardım sağlamış olacaklarını ifade etti. Yetkili bu kapsamda, Libya hedeflerine bugün Tomahawk füzeleriyle saldırıların beklenebileceğini ifade etti.

Yetkili, Libya’nın bu ilk operasyonlara tepkisine bağlı olarak, operasyonun diğer aşamalarının nasıl olacağının değerlendirileceğini kaydetti.

Saat: 19:19 – Fransa: Libya’da ilk hedefi yok ettik
Fransa Ordusu, Libya’da ilk hedefin vurularak yok edildiğini duyurdu. Vurulan hedefin askeri bir araç olduğu belirtildi.

Ordu Sözcüsü Laurent Teisseire, Muammer Kaddafi’nin isyancıların üzerine yürümesini durdurmaj amacıyla Bingazi’nin doğusunda 100 çarpı 150 kilometrelik bir alanda 20 uçakla faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Sözcü, Charles de Gaulle uçak gemisinin de yarın Libya’ya hareket edeceği bilgisini verdi.

(CİHAN)

Saat: 19:01 – Fransız savaş uçağı, Kaddafi güçlerine ait bir askeri aracı bombaladı
Fransız savaş uçaklarının, TSİ 18.45’te Libya’da bir aracı hedef aldığı belirtildi.

(CİHAN)

Saat: 18:53 – Kanada: Libya için tüm seçeneklere hazırız
Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, ülkesinin Libya konusunda tüm seçeneklere hazır olduğunu söyledi.

CBC Radio’nun The House programına konuşan Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, ”Kanada Libya konusundaki tüm seçeneklere hazır ve açıktır” dedi. Bakan Cannon bu kararın, Libya’da bir kara harekatı yapılması halinde Kanada’nın da katılımı anlamına gelip gelmediği şeklindeki soruyu, “eğer masum halkı o katilin elinden kurtarmak için buna karar verilirse, evet buna da katılırız” dedi. Bakan Cannon, bu konunun Başbakan Stephen Harper’ın kendisi ve Kanada Genelkurmay Başkanı General Walt Natynczyk ile birlikte yaptığı görüşmede ele alındığını söyledi.

Öte yandan, Fransa’nın başkenti Paris’teki Libya Zirvesi devam ederken, Fransız ve İtalyan savaş uçaklarının Libya hava sahasında başladıkları uçuşlarına, Kanada savaş uçaklarının da 2 gün içinde katılacağı açıklandı.

Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın basın sözcüsü Andrew MacDougall, basın kuruluşlarıma e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Kanada Hava Kuvvetleri’ne bağlı 6 savaş uçağının 2 gün içinde Libya semalarında Fransız ve İtalyan jetleri ile birlikte uçmaya başlayacağını kaydetti. Kanada’nın halen Malta’daki askeri üstde 2 adet C-18 askeri uçağı bulunduğu hatırlatılan açıklamada, bölgede bulunan tüm Kanada askeri unsurların, BM operasyonları için hazır olduğu bildirildi.

Saat: 18:42 – Clinton: Libya’ya karşı müttefikleri sonuna kadar destekleyeceğiz
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya’ya yönelik uluslararası müdahalede Arap liderliğinin ve işbirliğini çok önemli olduğunu söyledi. Paris’te basın toplantısı düzenleyen Clinton, Amerika’nın ise Libya’ya müdahale kapsamında kara birliklerini Libya’ya göndermeyeceğini kaydetti. Clinton, ayrıca Avrupa ve Kanada güçlerine yardım için ABD’nin bütün kapasitelerini getireceğini ifade etti.

Konuşmasında Bahreyn’e de değinen Clinton, Bahreyn’in Körfez güçlerini kendisine yardımcı olması için çağırma hakkı bulunduğunu; ancak kendilerinin diyalogdan yana olduklarını söyledi.

(CİHAN)

Saat: 18:34 – Obama: Kaddafi şiddete son vermeli, yoksa harekatla karşı karşıya kalır
ABD Başkanı Barack Obama, Libya lideri Muammer Kaddafi’yi, şiddete başvurmaması konusunda uyardı. Obama, şiddetin durmaması halinde ise Libyalı isyancıları Kaddafi’den korumak için uluslararası toplumun harekete geçeceğini söyledi.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff ile bir basın toplantısı düzenleyen Obama, “Karar birliğimiz çok güçlü ve çözümümüz çok açık. Libya halkı korunmalı ve sivillere yönelik şiddetin durmaması halinde koalisyonumuz çok acil bir şekilde harekete geçmeye hazır.” dedi.

Obama ayrıca Brezilya’nın da Libya lideri Kaddafi’yi kınayan ülkeler arasında katıldığını belirtti.

(CİHAN)

Saat: 18:18 – Libya’ya müdahale operasyona şimdiye kadar 5 uçak katıldı
Libya’ya yönelik gerçekleştirilen ilk harekâta 5 Fransız uçağının katıldığı bildirildi. Fransız ordusundan bir yetkili, bu uçakların 2 Rafale, 2 Mirage ve 1 Awacs uçağı olduğunu belirtti.

(CİHAN)

17:48 – Kaddafi, kadın ve çocukları karargahı etrafında ‘canlı kalkan’ yaptı

Fransız uçaklarının Libya semalarında uçmaya başlamasının ardından bir grup sivil, Muammer Kaddafi’nin karargahının bulunduğu Bab el Aziziye’de toplandı. Başka bir grup ise Trablus’taki uluslararası havaalanında gösteri yapıyor.

Libya devlet televizyonunda yayınlanan görüntülerde, göstericiler arasında kadın ve çocukların da bulunduğu göze çarpıyor.

Libya resmi medyası, Fransızların vurmakla tehdit ettiği bölgelerde vatandaşların toplandığını duyurmuştu. Burada toplanan insanların ‘canlı kalkan’ görevi gördüğü anlaşılıyor.

Muammer Kaddafi’nin Bab el Aziziye’deki sarayı 25 yıl önce Amerikan uçakları tarafından vurulmuştu.

17:45 – Belusconi: Operasyonun komuta merkezi Napoli olsun

İtalyan Başbakani Silvio Belusconi, Libya’ya karşı yürütülecek hava harekatının komuta merkezinin Napoli olması konusunda teklifte bulunduğunu açıkladı.

17:38 – Fransız jetleri Kaddafi’nin tanklarını vurabilir

Fransız bir yetkili, Mirage ve Rafale jetlerinin Bingazi üzerinde olduğunu ve Muammer Kaddafi tanklarını vurabileceğini söyledi. Jetlerin, isyancıların merkezleri ve etrafı üzerinde uçtuğunu söyleyen yetkili, Kaddafi güçlerinin harekete geçmesini önlemeye çalıştıklarını aktardı. İsminin açıklanmasını istemeyen aynı yetkili, jetlerin tankları bugün ilerleyen saatlerde vurabileceğini kaydetti.

17:32 – İtalyan uçakları da keşif uçuşuna başladı

Fransız hava kuvvetlerine bağlı Mirage ve Rafale savaş uçaklarının, Libya’da muhaliflerin merkezi olan Bingazi üzerinde oldukları bildirildi. Fransız yetkililer, uçakların Libya tanklarını hedef alabileceklerini belirtti. Öte yandan İtalyan savaş uçaklarının da Libya semalarında gözlem görevine başladıkları kaydedildi. El Arabiye televizyonunun haberinde, ayrıntılı bilgi yer almadı.

17:10 – Danimarka: Libya’ya müdahele akşama kalmadan başlayabilir

BM Güvenlik Konseyi’nin “sivilleri ve sivillerin yaşadığı bölgeleri korumak amacıyla” Libya’da uçuşa yasak bölge oluşturulmasını ve “işgal dışında gerekli tüm seçeneklere başvurulmasını” öngören karar tasarısını kabul etmesi Danimarka’da sevinçle karşılandı. Uzun süreden beri yaptığı açıklamalarda Libya’ya askeri müdahalenin şart olduğunu dile getiren Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen kararın memnuniyet verici olduğunu belirtti. Diğer taraftan Danimarka Dışişleri Bakanı Lene Espersen söz konusu askeri müdahalenin bu öğleden sonra gerçekleşebileceğini söyledi. Espersen, “Bugün akşam olmadan BM’ye bağlı koalisyon güçleri Kaddafi’ye bağlı güçleri karşı saldırıya geçebilir.” dedi.

17:09 – Cameron: Kaddafi ateşkesi bozdu, acil hareket zamanı geldi

Paris’teki Libya zirvesinden sonra konuşan İngiltere Başbakanı David Cameron, “Kaddafi ateşkesi bozdu, Libya’da acil hareket zamanı geldi.” dedi. “Kaddafi, ateşkes sözü verirken uluslararası topluma yalan söyledi. Ateşkesi bozdu.” diyen Cameron, Libya liderinin kendi halkına karşı gaddarlığa devam ettiğini vurguladı. Sivil katliamının devam etmesine izin veremeyeceklerini söyleyen Cameron, BM’nin verdiği kararı uygulayacaklarını ifade etti.

17:07 – El Arabiya: Kaddafi güçleri Zintan’a saldırıyor

Libya’nın batısındaki Zintan kentinin Muammer Kaddafi’ye bağlı güçler tarafından bombalandığı ve askeri tankların kente yaklaşmakta olduğu bildirildi. El Arabiya kanalı, bir görgü tanığının kentin hem güneyden hem de kuzeyden bombalandığını aktardığı belirtildi. Görgü tanığı ayrıca 20 – 30 kadar tankın kente doğru yaklaşmakta olduğunu ifade etti.

16:48 – Sarkozy: Libya halkı kendi geleceğini belirleme hakkına sahip olmalıdır

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Libya’ya yapılacak olası bir müdahale hakkında açıklama yaptı. Sarkozy’nin açıklamalarından satır başları şöyle:

– Fransız savaş uçakları, Libya’nın savaş uçaklarının Bİngazi’ye saldırmasını engellemek için keşif uçuşu yapıyor.

– Kaddafi uluslararası tüm uyarılara kulaklarını tıkadı ve sivil halka saldırmaya devam etti. Bu durumda müdahale kaçınılmaz olmuştır.

– Kaddafi tarafından baskıya maruz bırakılan Libya halkı haklarını talep etmektedir.

– Amacımız herhangi bir tarafa fikirlerimizi empoze etmek değil, halkın kendi geleceklerini belirleme hakkına sahip olabilmeleridir.

– Kaddafi Uluslararası toplumun şartlarını yerine getirirse ‘en kötü durumdan’ kurtulabilir.

– Yapılacak müdahale, Birleşmiş Milletler kararınına dayanmakta ve tamamen meşru bir zemine oturmaktadır. 16:37 – Kanada uçakları da keşif uçuşu yapıyor

Fransız ordusuna bağlı birçok savaş uçağının, “Libya toprakları” üzerinde keşif uçuşu yaptığı bildirildi. Fransız askeri kaynakları, uçakların Fransa’nın doğusundaki Saint-Dizier üssünden kalktığını belirtti. Kaynaklar, bu “keşif görevinin” bugün akşam üzeri boyunca devam etmesinin beklendiğini, uçakların Libya üzerindeki birkaç saatlik uçuş esnasında hiçbir zorlukla karşılaşmadığını kaydetti. Öte yandan Kanada uçakları da Libya toprakları üzerinde keşif uçuşu yaptığı bildirildi. Kanada askeri sözcüsü, Libya’ya yönelik operasyon için iki günlük bir süreye ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

16:37 – ABD’den müdahale sinyali

Libya’daki gelişmelerle ilgili olarak Amerika Birleşik Devletlerinden de bir açıklama geldi. ABD, ‘Sivillere yönelik şiddet, gelecek adımlarımızı belirleyecektir dedi.

16:17 – Libya gözlemci gönderilmesini istedi

Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’dan Libya’ya uluslararası gözlemci göndermesini istedi. Dışişleri Bakanı Kusa, Trablus’ta düzenlediği basın toplantısında, ateşkes ilan ettiklerini, bunun, Libya’nın BM kararlarına olumlu bir cevap verdiğinin kanıtı olduğunu belirterek, inandırıcılıklarını kanıtlamak için BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun’dan uluslararası gözlemci göndermesini istediklerini kaydetti.

16:16 – Savaş uçakları keşif uçuşu yaptı

Fransız ordusuna bağlı savaş uçaklarının, Libya toprakları üzerinde keşif uçuşu yaptığı bildirildi.

14:43 – El Cezire: Bingazi Hastanesine 26 ölü getirildi

El Cezire’nin Libya’daki muhabirleri, Bİngazi’deki Jala Hastanesi’ne saldırılar sonucu hayatını kaybeden 26 kişinin cesedinin ve 40’tan fazla yaralının getirildiğini bildirdi.

14:31 – Libya’ya askeri müdahale başlayabilir”

Fransa’nın başkenti Paris’te Libya üzerine yapılan görüşmenin bitmesinde sonra dünya güçlerinin Libya’ya askeri müdahaleye başlayabileceği bildirildi. Reuters, görüşmelerdenki bir kaynağa dayandırdığı haberinde, “Dünya güçleri Paris toplantısı biter bitmez Libya’ya askeri müdahale başlayabilir” dedi.

13:59 – Libya hükümeti canlı kalkan kullanıyor

Libya’nın resmi haber ajansı JANA; vatandaşların Fransa’nın vurmakla tehdit ettiği hedeflerin etrafında toplandığını duyurdu.

13:52-Keskin nişancılar Misrata kentine ateş açtı: 2 ölü

Libya Lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlere mensup keskin nişancıların Misrata kentinde açtıkları ateş sonucu 2 kişi öldü. Kent sakinlerinden, adının Sadun olduğunu söyleyen bir kişi, Reuter ajansına yaptığı açıklamada, keskin nişancıların bu sahab Misrata kentinde açtığı ateş sonucu 2 kişinin öldüğünü söyledi. Sadun, ”Bazı evlerde bulunan keskin nişancılar halka ve gördükleri her şeye ateş açıyor” dedi.

13:34-Libya hükümeti:Gözlemcileri bekliyoruz

Libya Hükümet Sözcüsü İbrahim Musa, tek taraflı ilan ettikleri ateşkese bağlı kaldıklarını belirterek, “Önümüzdeki birkaç saat içerisinde Almanya, Türkiye, Malta ve Çin’den gözlemcilerin gelmesini bekliyoruz.” dedi.

12:55-NATO, olağanüstü toplandı

NATO’nun karar organı Kuzey Atlantik Konseyi, Libya’da uçuş yasağına yönelik askeri planları görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Askeri yetkililerin, Akdeniz kıyısındaki üslere savaş uçakları ve helikopterlerin sevk edilmesi için planları tamamlamak üzere olduğu belirtildi. NATO’nun Paris’teki toplantının sonuçlarına göre pozisyon alacağı belirtiliyor.

12:50 – Kaddafi’den kafa karıştıran adım

Libya lideri Muammer Kaddafi, Birleşmiş Milletlerin ülkesi ile ilgili aldığı kararı yok saydığını açıkladı. Başkent Trablus’ta sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada Kaddafi, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Başbakanı David Cameron’a mesaj yolladığını belirterek, “Libya’ya müdahaleden pişman olursunuz. Libya sizin değil, Libyalılarındır” dedi. Muhaliflerin elindeki bölgelere askeri saldırıyı sonuna kadar müdafaa eden Kaddafi, Obama’ya, “bazılarının silahla ABD kentlerini ele geçirdiklerini görseydiniz ne yapardınız?” diye sordu. Yapılan açıklamada Kaddafi’nin Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararları ‘geçersiz’ olarak nitelendirdiği ve BM ve Batılı liderlere birer mektup yolladığı bildirildi.

12:47-Bingazi’den yüzlerce kişi kaçıyor

Libya’da yüzlerce kişinin Bingazi’den kaçtığı bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, kentin kuzeydoğusundan kaçan insanların, Tobruk ve Mısır’a giden yola çıkmadan önce benzin istasyonları ve fırınların önünde kuyruk oluşturduğunu belirtti.

12:28- Kaddafi, Batı’yı müdahale konusunda uyardı

Libya lideri Muammer Kaddafi, ülkesine askeri müdahale konusunda Batı ülkelerini uyardı. Kaddafi, herhangi bir müdahalenin “açık bir saldırı” olacağını söyledi.

BM’NİN ASKERİ MÜDAHALE KARARI VAR

BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı ‘askerî müdahale’ kararından sonra Kaddafi ‘acil ateşkes’ ilan ettiğini açıklamıştı. Libya yönetiminin, ateşkesin uygulanması için Türkiye’den arabulucu olmasını istediği öne sürülmüştü. Önceki gün radyodan Bingazi halkını tehdit eden Kaddafi’nin bu kararı, ayakta kalabilmek için son hamle olarak değerlendiriliyordu.

KİM KİME SALDIRDI?

El Cezire televizyonu Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin Bingazi kentine sahilden ve güneyden saldırdıklarını duyurdu. El Cezire televizyonunda daha önce verilen haberde, Bingazi’nin batısındaki banliyölere giren Kaddafi güçlerinin kentin iç kesimine ağır topçu ateşi başlattıkları bildirilmiş ancak Bingazi kentine saldırı düzenlendiği haberleri Libya hükümeti sözcüsü Musa İbrahim tarafından yalanlanmıştı. Öte yandan Bingazi’deki muhalif güçlerin sözcüsü Halid El Sayeh, basına yaptığı açıklamada, Kaddafi’ye bağlı güçlerin kentin batısından Bingazi’ye girdiklerini söyledi. Sayeh, ”Batılı güçler nerede? Saatler içinde saldırı düzenleyebileceklerini söylemişlerdi” diye konuştu. Bölgede bulunan Reuters haber ajansı muhabirleri, muhalif güçlerin, muhaliflerce oluşturulan Ulusal Libya Konseyi’nin üssünün bulunduğu, adalet sarayı binasına giden yollar üzerine beton barikatlar kurduklarını bildirdi.

LİBYA DEVLET AJANSI NE DEDİ?

Libya Devlet Ajansı ise Bingazi’de El Kaide’nin Kaddafi güçlerine saldırdığını iddia etti.

LİBYA DIŞİŞLERİ NE DEDİ?

Libya Dışişleri Bakanlığı’ndan yağılan açıklamada ise ‘Ateşke gerçek ve güvenilir, Libya Hava Kuvvetleri saldırmıyor’ denildi.

dakika dakika

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]