Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Sağlık

Avrupa’da kuş gribi alarmı! DSÖ’den ‘endişe verici’ açıklaması

Altı yılı aşkın bir süredir ilk kez İsviçre'deki, Neuchâtel Gölü kıyısında ölü bir martı bulunması kantonda kuş gribinin geri döndüğünü gösteriyor. Kanton veterineri, evcil kümes hayvanları için önleyici tedbirlerin bu nedenle önemini ortaya koyduğunu açıklıyor.

Fransa dahil Avrupa’da bir çok ülkede  kuş gribi tespit edildiği bildirildi. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) tarafından yapılan açıklamada, Fransa’nın başkenti Paris yakınlarında kızıl tilkilerde yüksek derecede bulaşıcı H5N1 kuş gribi tespit edildiği bildirildi.

Altı yılı aşkın bir süredir ilk kez İsviçre’deki, Neuchâtel Gölü kıyısında ölü bir martı bulunması kantonda kuş gribinin geri döndüğünü gösteriyor. Kanton veterineri, evcil kümes hayvanları için önleyici tedbirlerin bu nedenle önemini ortaya koyduğunu açıklıyor.

WOAH’nun Fransız yetkililere dayandırdığı raporda, ölü martıların bulunduğu bölgenin yakınındaki Meaux’daki bir doğa koruma alanında 3 tilkinin de ölü olarak bulunduğu ve tilkilerden alınan örneklerde kuş gribine rastlandığı belirtildi.

DSÖ: ENDİŞE VERİCİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz ay kuş gribi vakalarındaki artışa dikkat çekerek, vakalardaki artışı “endişe verici” olarak nitelendirdi. DSÖ, kuş gribi hakkında Kamboçya’da insanlara bulaştığı vakalar da dahil olmak üzere son gelişmeler ışığında küresel risk değerlendirmesini gözden geçiriyor.

Kuş gribi nedir?

Kuş gribi, influenza virüsünün kuşlar arasında yaygın olduğu bir hastalıktır. İnsanlarda kuş gribi olarak da bilinen H5N1 virüsü, özellikle Asya’da bazı insanlarda şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir ve ölümcül olabilir.

Kuş gribi, özellikle vahşi kuşların olduğu çiftliklerde çalışan kişiler ve kuşların yakınında yaşayanlar için risklidir. Kuş gribi, kuşların salyası, dışkısı ve solunum yolu salgıları yoluyla yayılır.

Kuş gribi belirtileri şunları içerebilir:

  • Ateş
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Halsizlik
  • Nefes darlığı

Kuş gribi tedavisi, antiviral ilaçlar ve semptomatik tedavilerle yönetilir. Ayrıca, koruyucu önlemler, özellikle kuşlarla temas eden kişiler için önemlidir. Kuş gribi enfeksiyonundan korunmak için aşılama, el hijyeni, yeterli pişirme sıcaklığına sahip pişmiş gıdaların tüketilmesi ve kuşların yakınından uzak durma gibi önlemler alınabilir.

Kuş gribi, ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabileceği için, semptomları olan kişilerin tıbbi yardım alması önemlidir.

Kuş giribine karşı önlem ve pişirme önerisi:

Eti iyi pişirince, kuş gribi virüsü ölebilir. Kuş gribi virüsü, sıcaklık ve pişirme süresine bağlı olarak ölebilir. Pişirme işlemi, kuş gribi virüsünün ette veya diğer gıdalarda bulunması durumunda öldürülebilir.

Dünya Sağlık Örgütü, pişirme sıcaklığı olarak en az 70 °C’yi (158 °F) önermektedir. Bu sıcaklıkta pişirilen et, kuş gribi virüsünü öldürür ve et güvenle tüketilebilir hale gelir. Ayrıca, yeterli hijyenik önlemlerle pişmiş gıdaların hazırlanması, kuş gribi gibi bulaşıcı hastalıklardan korunmak için önemlidir.

Ancak, kuş gribi virüsü, temas yoluyla veya solunum yoluyla da bulaşabilir, bu nedenle kuşlarla temas eden kişilerin el hijyenine özellikle dikkat etmesi ve uygun kişisel koruyucu ekipmanları kullanması önerilir.

Ancak, tavsiye edilen pişirme sıcaklığı ve süresi, etin tipine, kalınlığına ve pişirme yöntemine göre değişebilir. Bu nedenle, etinizi pişirirken, etin tamamen piştiğinden emin olmak için bir et termometresi kullanmanızı öneririz. Et termometresi, etin içindeki sıcaklığı ölçerek, etin tamamen pişip pişmediğini doğru bir şekilde belirlemenize yardımcı olur.

Kuş gribi geçtiğimiz sene İspanya’da vizonlarda, İngiltere’de tilki ve su samurlarında, Peru’da deniz aslanlarında ve ABD’de boz ayılarda da tespit edilmiş, dünya çapında 200 milyondan fazla kuş telef olmuştu.

 

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]