Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da anket şirketlerinin tahminleri tutmadı

Ukrayna’da erken genel seçim öncesi araştırma yapan anket şirketleri ve sosyoloji enstitülerinden hiç birisi Halk Cephesi’nin sandıktan lider çıkacağını öngöremedi. Yapılan bütün anketlerde sandıktan ikinci çıkan Petro Poroşenko Bloğu birinci partiydi.

Araştırma şirketlerinin seçim öncesi yayınladıkları sonuçların tamamı tutarsız çıktı. Hatta bazı anket şirketlerinin Halk Cephesi’ni barajın altında göstermesi dikkat çekti. Öte yandan başarısız anket şirketlerine en büyük sürprizi yüzde 11’in üzerinde aldığı oy ile çıkış yapan Özüne Yardım Partisi yaptı.

Ülkedeki önde gelen anket ve sosyolojik araştırma şirketlerinden, Gfk Ukraine şirketi sandıktan yüzde 21’in üzerinde oy alarak lider çıkan eski Başbakan Arseniy Yatsenük partisi Halk Cephesi’nin oy oranın yüzde 7 olarak tahmin etti.

Sosyal araştırmalar şirketi SOTSİS ise Halk Cephesi’nin oyunu 3,3 tahmin etmekle kalmayı ülkedeki yüzde 5’lik seçim barajını geçemeyeceğini ileri sürdü. Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü ise Halk Cephesi’nin oyunu 5,9 olarak ön gördü. Reyting Sosyoloji Gurubu ise Halk Cephesi’nin alacağı oy oranını yüzde 8,9 olarak açıklamıştı. Demokratik İnisiyatif Fonu ise Halk Cephesi’nin oyunu 10,8 olarak tahmin etti.

Milli Sosyal ve Siyaset Psikolojisi Akademisi ile Siyaset Psikologları Birliği’nin ortaklaşa yaptığı araştırma ise Halk Cephesi’nin oyunu 14,9 oranında gördü.

PETRO POROŞENKO BLOĞU BÜTÜN ANKETLERİN LİDERİYDİ

Seçim öncesinde ülke genelinde yapılan anketlere seçimlere katılan 29 partiden yüzde 5’lİk seçim barajını sadece 5 ya da 8 parti geçebileceğini öngörmüştü. Farklı araştırma şirketleri tarafından seçim öncesi yapılan anketlerin sonucuna göre; Petro Poroşenko Bloğu yüzde 16 ile 33 arası, Radikal Parti yüzde 7 ile 13 arası, Halk Cephesi yüzde 3 ile 15 arası, eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun Anavatan Partisi yüzde 4 ile 9 arası, Muhalefet Bloğu yüzde 3 ile 9 arası, Güçlü Ukrayna Partisi yüzde 3 ile 8 arası, Vatandaş Pozisyonu yüzde 5 ile 7 arası, Özgürlük Partisi yüzde 1 ile 6 arası ve Özüne Yardım Partisi yüzde 1 ile 9 arasında oy alması bekleniyordu.

SANDIK SONUÇLARI BAŞKA ÇIKTI

27 Ekim yerel saat ile 17.10’de oyların yüzde 63’ünü sayan Merkez Seçim Komisyonu’nun sonuçlarına göre seçimlerde yarışan 29 partiden sadece 6’sı yüzde 5’lik barajı geçebildi. Sayılan oyların partilere dağılımı ise şöyle; eski Başbakan Arseniy Yatsenük partisi Halk Cephesi 21,61, Petro Poroşenko Bloğu 21,42, Özüne Yardım Partisi 11,15, Muhalefet Bloğu 9,91, Radikal Parti Oleg Lyaşka 7,35 ve eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun Anavatan Partisi 5,64.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]