Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

AB vizeleri kaldırmıyor geçmiş olsun Türkiye!

AB’nin mülteci anlaşmasının karşılığında Türkiye’ye vaat ettiği vize serbestisinin Haziran sonunda devreye girmesi hayali suya düştü. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “Türkiye ile anlaşamadık.” dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, AB Bakanı Volkan Bozkır ile ortaklaşa yaptığı basın toplantısınea vize muafiyeti konusunda Türkiye ile anlaşamadıklarını söyledi. Schulz, vizelerin Haziran ayı sonunda kalkmasının mümkün olmadığını da ifade ederken: “ Türkiye tüm kriterleri yerine getirmeden vize muafiyeti söz konusu bile olamaz” dedi. AB Bakanı ise durumu ‘siyasi’ olarak yorumladı.

Schulz, Volkan Bozkır ile yaptığı ortak basın toplantısında, istenilen kriterlerin yerine gelmediği müddetçe parlamentoda oylamanın gerçekleşmeyeceğini aktardı. Schulz: “Türkiye kriterleri yerine getirmedi ve parlamento süreci de bu yüzden başlayamaz. Bu bir anlaşmazlıktı. Bunu da saklamaya gerek yok. Şu an için bir çözüm yok. 72 kriter yerine getirilmediği için süreci durdurdum.” dedi.

Schulz, yürürlükteki terör yasının ifade ve basın özgürlüğünü kısıtladığını da belirtirken, “Bu görüşmemizde basın özgürlüğü detaylı bir şekilde gündeme gelmedi. Ancak daha birkaç gün önce yaşananları, ondan önce tutuklanan gazetecilerin süreçlerini takip ettik. Ve bundan ciddi endişe duyuyoruz.” dedi.

Bozkır: Basın özgürlüğü Türkiye’de tartışmaya açık
Volkan Bozkır ise Türkiye’nin kriterleri yerine getirmek için ciddi bir çalışma gerçekleştirdiğini ifade etti. Bozkır, bu durumun matematiksel bir sorun değil, siyasi bir sorun olduğunu öne sürdü. Bozkır: “Bize göre, biz beklentileri yerine getirdik. 2004 yılında da müzakereler başladığında Kopenhag kriterleri yerine getirilmesi istenmişti. Bunları yerine getirdik ama AB manevra yaptı.” dedi. Bozkır,  ‘terör yasasının’ da değiştirilmesinin mümkün olmadığını belirtirken: “ Türkiye 450-500 güvenlik görevlisi PKK tarafından öldürüldü. 5-6 kez canlı bomba patladı. Bu şartlar altında terör yasasını değiştirmemiz imkansız.” dedi.

Bozkır, Türkiye’de basın özgürlüğünün tartışmaya açık olduğunu ve Türkiye’nin eleştirileri dinlemeye de hazır olduğunu belirtti. Bozkır, Türkiye’nin AB’ye alınmadığı müddetçe yapılan eleştirilerin de yerlerine ulaşmayacağını aktardı. Bozkır, banka soyan veya insan öldüren bir gazetecinin, gazetecilik sıfatıyla ilgisi olmadığını belirtirken, “ Ayrıca basın özgürlüğü, vize muafiyetiyle ilgili bir konu değildir.” dedi.

Kuzu AP’yi tehdit etti: Mültecileri göndeririz!

Avrupa Parlamentosu’nda Türklere vize muafiyetinin konuşulacağı gün AKP MKYK üyesi Burhan Kuzu twitter üzerinden yayınladığı mesajla AB’yi tehdit etti. Cumhurbaşkanının başdanışmanı olan Kuzu “Avrupa Parlamentosu, yarın Türk Vatandaşlarına Avrupa yolunu vizesiz açacak raporu görüşecek. Yanlış bir karar verirse Mültecileri göndeririz!” ifadelerini kullandı. İkinci mesajında ise “Avrupa önemli bir kararın eşliğinde: Türkiye’ye vizesiz giriş Hakkı’nı bu gün kararlaştıracak. Olumlu karar çıkarsa bu Avrupa’nın da yararına” ifadeleriyle AB’yi tehdit etti.

YENİ HAYAT | SALİH KARACA – BRÜKSEL

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]