Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Siyaset

Vatana ihanet ile suçlanan eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko ülkeye döndü

Hakkında gözaltı kararı verilen eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’ya dönüşünde havaalanında büyük bir coşkuyla karşılandı.

Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e döndü. Bir süredir yurtdışında olan ve hakkında “vatana ihanet, teröristlere yardım” gibi maddelerden yakalama kararı bulunan Poroşenko için havaalanında Kıyiv Emniyet Müdürlüğü tarafından geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı.

Havaalanında sabahın erken saatlerinde toplanan destekçileri tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan Poroşenko yaptığı açıklamada, “15 dakikadır kanunsuz bir şekilde bekliyoruz. Siyah giyinmiş adamlar Ukrayna topraklarına almıyorlar” dedi.

Poroşenko’nun Polonya’nın başkenti Varşova’dan Kıyiv’e geldiği esnada, pasaport kontrolü sırasında bekletilmesine, pasaport işlemlerinin gecikmesini eleştirdi.

Ukrayna Sınır Muhafaza’dan yapılan açıklamada, Ukrayna vatandaşlarının ülkelerine dönmelerinde hiçbir sorun olmadığını, Poroşenko’nun da girişinin normal prosedürlere uygun olarak gerçekleştiğini belirtti.

Poroşenko havaalanında alıkoymak istediklerini, ancak “gelen insanlarda korkuttuklarını” iddia etti.

Ancak Poroşenko’nun geldiği uçakta, basın danışmanı, ulusal ve uluslararası basın mensupları, çok sayıda taraftarı bulunuyordu.

Poroşenko polis kontrolüne onlarca kamera ve telefon kayıtları eşliğinde geldi.

Havalimanından sorunsuz geçen Poroşenko’ya göre, binlerce destekçisi tarafından karşılandı. Havalimanı önünde yaptığı konuşmada “Şimdi mahkemeye gidiyoruz, orada onlarla mücadele edeceğiz… Hepinizi mahkemeye bekliyorum.” dedi.

Bir taraftan duruşma sürüyor, destekçileri de mahkeme çevresinde eylemlerine devam ediyor.

“17 OCAK TESADÜF”
Yurtdışında bulunan Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalniy de 17 Ocak’ta Rusya’ya dönmüştü. Bunun Poroşenko bunun bir sembol ve mesaj olmadığını hatta Navalnıy’i tanımadığını iddia etti.

NE OLDU?

Poroşenko hakkında gözaltı kararı çıkartan Peçerska Mahkemesi, Poroşenko’nun, Rus teröristlerin kontrolündeki Donbas Bölgesi’ndeki militanlarla ilişkisi olduğunu ve onlara maddi destek sağladığını iddia etmişti.

Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosu ise Poroşenko’nun kendisi hakkında gözaltı kararının hazırlandığını öğrendiğini ve bunun için yurtdışına kaçtığını belirtmişti.

Aralık ayında sorguya çağırılan Poroşenko ise tatil ve torunlarını görmek için çıktığını belirterek, “Yurtdışındayım ve Ocak ayından önce gelmeyeceğim” şeklinde açıklama yapmıştı.

Poroşenko, işgal altındaki bölgelerden yasadışı kömür tedarikine ilişkin bir soruşturmanın parçası olarak ihanet ve teröre yardım şüphesiyle, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in vaftiz babası Viktor Medvedçuk ile bu davada şüpheli.

Poroşenko’nun 17 Ocak’ta geleceği biliniyordu. Yurtdışında geçirdiği süre zarfında hangi ülkelerde olduğuna ilişkin net bir açıklama yapmadı. Sadece “Avrupa’daydım” demekle yetindi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]