Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

[GÜNCELLENDİ] Harkiv’de askeri uçak düştü: 25 kişi öldü, 2 yaralı

Harkiv yakınlarındaki Çuguyev'de, askeri bir askeri uçak düştü, meydana gelen kazada 25 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya sınırındaki, Harkiv bölgesinin Çuguyev şehrinde, dün akşam yerel saat ile 20:45’te askeri öğrencileri taşıyan, An-26 (Antonov) model uçak düştü.

Düşen uçağın enkazı tamamen yandı. Askeri eğitim uçağında, Harkiv Hava Kuvvetleri Üniversitesi’nden 20 öğrenci ve 7 kişilik mürettebat da dahil olmak üzere toplam 27 Ukrayna vatandaşı bulunuyordu. Kaza sonucunda 25 kişinin hayatını kaybetti, ağır yaralı 2 kişinin ise hastanede tedavisinin devam ettiği bildirildi.

Ukrayna İstihbarat Teşkilatı (SBU) AN-26 uçağının düştüğü yerde yapılan araştırmaların ardından, “kara kutunun” henüz bulunamadığını açıkladı.

Mevcut bilgilere göre An-26’nın eğitim uçuşları dün akşam 18: 50’de başladı. Harp akademisi müfredatına uygun olarak, hem uçuş hem de seyrüsefer uzmanlık alanlarında askeri eğitimi verildi. Uçuşlar mürettebat komutanı tarafından gerçekleştirilirken, hava trafik kontrolörüne saat 20: 40’ta sol motorun arızasını bildirdi, 20: 43’te inişe geçen uçak 20: 45’te karayolunun hemen kenarına düştü.

Trajik uçuşun arifesinde, Aleksander Harchenko’nun son anda uçuş listesinden çıkarılıp uçağa alınmadığı için mucizevi bir şekilde hayatta kaldığı belirtildi.

An-26, Kıyiv-Harkiv karayolunun 530’inci kilometresinde, Rusya’ya yaklaşık 40 kilometre mesafede karayolunun yanına düştü. Uçağın düştüğü alan ateşkese rağmen ara ara çatışmaların devam ettiği, Donbas bölgesine ise yaklaşık 200 kilometre mesafede.

“YORGUN UÇAK” 1 EKİM’DE BAKIMA ALINACAKTI
Çuguyev’de bulunan askeri havaalanında bulunan ve 203. Hava Eğitim Tugayı’nın envanterine kayıtlı uçak, Harkiv Milli Ivan Kojedub Üniversitesi tarafından eğitim amaçlı kullanılıyordu.

Düşen An-26, 1977’de üretildi. Yani, kaza anında 43 yaşındaydı. Uzmanların görüşüne göre, oldukça “yorgundu”. Temmuz ayının sonunda, devlet uçak fabrikası “Antonov”, düşen uçak da dahil olmak üzere bir dizi uçağın bakımını yapıp uçuş hizmeti süresini uzatma konusunda sipariş aldı.

Bir süredir sol motoru arızalı olan uçağın, iki yıl daha uçmasının sağlanması için en geç 1 Ekim’ kadar bakıma alınması gerekiyordu. Uçak dün düşmeseydi 3-4 gün içerisinde hangara çekilmeliydi.

TRAJEDİNİN NEDENLERİ
Şu anda elde edilen bilgiler ışığında en sık bahsedilen versiyon teknik bir arıza olduğu yönünde. Harkiv Bölge Valisi Aleksey Kuçer de uçağın sol motorunun kazadan önce arızalandığını söyledi.

Uzmanlar ise deneyimli bir pilotun tek motoru çalışan bir uçağı da emniyetli şekilde indirebileceğini bunu neden yapılmadığını ise bilmediklerini belirtti.

Öte yandan medyada bir askeri öğrencinin kullandığına dair de söylentiler var, ancak bu bilgi şu anda resmi olarak teyit edilemedi.

Ayrıca otoyoldaki görgü tanıkları, An-26’nın havada infilak ettiğini iddia etti.

Ukrayna Başsavcılığı ise uçuşa hazırlık ve uçuş kurallarının ihlali edilmesi kusurundan soruşturma başlattı. Hâlihazırdaki soruşturma terör saldırısı ve sabotaj ihtimalini kapsamıyor.

Kazaya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, “Trajedinin tüm koşullarını ve nedenlerini araştırmak için acilen bir komisyon oluşturuyoruz. İlgili talimatları Başbakana verdim. Bir arama ekibi hâlihazırda olay yerinde çalışıyor. Yarın (26 Eylül) Harkiv bölgesinde olacağım” dedi.

Başbakan Denıs Şmıgal ise, “Cumhurbaşkanının talimatı üzerine, trajedinin koşullarını hızlı bir şekilde açıklığa kavuşturmak ve kurbanlara gerekli tüm yardımı sağlamak için Başbakan Yardımcısı Oleg Uruskiy başkanlığında bir Devlet Komisyonu oluşturuldu.” dedi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Telegram kanalı aboneliği:
https://t.me/ukraynahaber

WhatsAppa “bülten” yazıp göndererek ÜCRETSİZ BÜLTEN ÜYELİĞİNİZİ başlatın:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]