Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Вороги Ердогана в Україні: хто вони і чим не догодили турецькому президентові

У ніч проти 16 липня в Туреччині сталася спроба державного перевороту. Цієї ж ночі світ дізнався ім’я головного ворога турецького президента – Фетхуллаха Гюлена, який вже більше 15 років живе у США.

Його Реджеп Ердоган звинуватив у бажанні захопити владу в країні. Президент влаштував хвилю репресій в Туреччині і закликав низку інших країн, зокрема Україну, очиститися від впливу “терористичної організації Фетуллаха Гюлена (FETÖ)”, яка діє у всьому світі. Якісь організації існують, але доказів того, що вони терористичні, у турецької влади немає. Це ціла система освітніх установ, які пов’язані з рухом Гюлена або були відкриті випускниками його ліцеїв та приватних вишів. У Киргизстані – це міжнародна мережа ліцеїв “Себат”, у Казахстані – це мережа гюленівських шкіл (“Kazak-Türk Liseleri”), вони є в Узбекистані, Туркменістані, Таджикистані, Росії, США, а за інформацією державного інформаційного агентства Туреччини навіть в Україні.

Анонімне джерело у владі Киргизстану розповіло DW, що випускники шкіл “Себат” складають близько 40 відсотків еліти в країні, а прихильники руху Гюлена працюють на високому рівні, аж до вищого керівництва республіки. Справа в тому, що ідеями Гюлена, крім гуманізму, є виключна толерантність один до одного, взаємопроникнення культур, а одним з основних постулатів – освіта. Допомагаючи навчатись іншим і вкладаючись у піраміду освіти, ти робиш добру справу, і це дозволить почуватися комфортно в іншому світі, згідно з вченням турецького проповідника.

Клуб за інтересами “Ми, “терористи”, організували переклад “Роксолани” турецькою мовою”, – сивоволосий чоловік бере до рук книгу, гордо демонструє, потім посміхаючись кладе її на стіл поряд з іншими. В самому центрі Києва – поруч із головним стадіоном країни і між основними дорожніми артеріями міста – на третьому поверсі невеликого будинку розташувався українсько-турецький культурний центр “Сяйво”. Просторий офіс, ледь заставлений меблями, займає весь поверх. Після публікації державного інформагентства Туреччини Anadolu про те, що в Україні через цей центр діє терористична організація Фетхуллаха Гюлена (FETÖ), тут панує напруженість. Керівники дають коментарі ЗМІ і розповідають про свою діяльність, яка, за їхніми словами, не пов’язана з Гюленом.

Голова правління українсько-турецького культурного центру “Сяйво” – Гьокхан Демір Українсько-турецький культурний центр “Сяйво” відкрився в жовтні 2013 року. Його засновниками стали українці – історик Володимир Сергійчук, екс-посол Ігор Турянський, письменник Андрій Курков, екс-керівник управління освіти Києва Віра Горюнова, історик Богдан Андрусишин.

Ще один засновник і за сумісництвом голова правління центру – Гьокхан Демір. Культурний центр займається організацією конференцій, видавництвом книг, відправляє дітей на олімпіади, налагоджує зв’язки між інтелігенцією України та Туреччини, а також проводить курси турецької мови. Сергійчук розповідає, що центр займається збором пожертвувань, а на свято Курбан-байрам організовує роздавання м’яса. Працівники запевняють, що просто потрапили під роздачу. “Ми намагалися не втручатися в справи Туреччини, але коли нас звинувачують, називаючи терористичною організацією, то ми вже не знаємо, чи можна нам їхати в Туреччину. Може, нас там заарештують як терористів? Ви ж бачите, там заарештовують вчителів, медиків…”, – емоційно висловлюється Володимир Сергійчук “За 10 днів постраждало 80 тисяч людей, – перебиває колегу стурбований Демір, – закрили 1045 приватних шкіл, близько 300 приватних поліклінік, 15 найшикарніших приватних вищих навчальних закладів“. Прямий зв’язок із турецьким проповідником Сергійчук і Демір заперечують і кажуть, що до загострення відносин між Ердоганом і Гюленом, до їхньої роботи ні в кого не було запитань.

Центр завжди підтримував стосунки з турецькими університетами, громадськими організаціями, спілкою письменників, журналістами, науковцями і депутатами. Правда побоюються, що після перевороту все зміниться – зв’язків серед депутатів і журналістів тепер швидше за все не залишиться. “Дивне ставлення до нас ми почали відчувати торік, коли видали чергову книгу, а турецьке посольство виступило проти презентації. Нинішній посол з нами не контактує взагалі. З попередніми послами у нас був контакт, якісь спільні акції, ми навіть засновувалися за підтримки турецького посольства”, – розповідає Сергійчук.

Володимир Сергійчук Гортаючи видану брошуру про діяльність центру, помічаємо, що увагу проповіднику тут приділяють – проводилися тематичні конференції, видавалися книги. На запитання про те, навіщо проводили конференцію, присвячену паралелі між працями Григорія Сковороди і Фетхуллаха Гюлена, Сергійчук відповів, що завдяки цьому турки дізналися про українського філософа, до того ж, на його думку, їхні ідеї збігаються. “Чомусь у 2010 році за проведення цієї конференції нас терористами не назвали, турецький уряд навіть сприяв приїзду філософів із Туреччини”, – обурюється чоловік. Засновники відзначають, що їхній центр зареєстрований в Україні та діє за українським законодавством.

Голова правління розповідає, що він існує за рахунок спонсорських вкладень заможних турків, але їхні імена не називає. Також він заперечує існування самої терористичної організації FETÖ. “Такої організації немає. Просто зробили скорочення від його імені і придумали назву”, – зазначив Демір.

Для найменших За інформацією Anadolu, працює в Україні не тільки культурний центр, але і “терористичні” школи з філіями у Києві та Одесі і навіть дитячий садок. Подивитися на них ТСН.uа не вдалося – там відповіли, що всі відпустці, у приміщенні ремонт і робити там нічого. Проте в кімнатах культурного центру “Сяйво” нам пощастило зустріти директора київської філії – Наталю Лимар. “Меридіан” існує з 2001 року, Наталя від дня її відкриття працювала заступником директора і вже три роки керує школою.

Жінка розповідає, що школа перебуває на самозабезпеченні та існує за рахунок внесків батьків. “У нас статус навчального закладу першого-третього ступенів. Міжнародна школа “Меридіан” – це наша назва. Ми підпорядковуємося Міністерству освіти, іншим органам освіти, працюємо за українськими програмами”, – з посмішкою говорить, відбиваючи слова, жінка. З відмінних рис цієї школи – можливість вивчати предмети англійською або українською мовами. Випускники також отримують український зразок атестата та свідоцтво про закінчення школи. “Гюлен нашу школу не фінансує, – сміється Наталія. – Ми навіть не чули це ім’я до останніх подій. Ми аполітичні і не підтримуємо чиїсь переконання”. У школі, за словами директора, нараховується близько 300 учнів з більш ніж 20 країн, які сповідують різні релігії, це діти іноземців, послів, консулів і тих, хто просто захотів віддати дитину на навчання сюди. Навчаються в ній і діти Гьокхана Деміра.

Директор міжнародної школи “Меридіан” – Наталія Лимар Наталія також згадала, що в той час, коли ще прем’єр-міністру Реджепу Ердогану вручали в Київському національному університеті звання заслуженого доктора наук, його дружина з донькою були у школі “Меридіан”. Побувавши там у 2012 році, Еміне Ердоган навіть залишила запис у книзі відгуків.

Запис дружини Ердогана в книзі відгуків школи “Меридіан”

“Терористичний” блог

За інформацією Anadolu, впливає на українців Гюлен і через ЗМІ. “Терористична організація висловлює свою думку з приводу подій в Туреччині і Україні через новинний портал Ukraynahaber”, – повідомляє агентство. Сайтом Ukraynahaber керує Юнус Ердогду і називає його своїм маленьким блогом, який щодня читає близько 100 людей. Журналіст вже 11 років живе в Україні і до останнього часу був київським кореспондентом турецького інформаційного агентства “Cihan” (“Джихан”), заснованого 1994 року. Влада Туреччини вважала агентство пов’язаним із Гюленом, 30 березня цього року члени піклувальної ради, призначеної державою, звільнили генерального директора організації, слідом закрилися корпункти в 50 країнах світу. Юнус був єдиним представником агентства у Києві.

Журналіст Юнус Ердогду приносить з собою буклет про роботу агентства, яке вже не існує, а також інформацію про тисячі журналістів, яких влада Туреччини звинуватила в тероризмі. “Один рік – сім тисяч журналістів, – чоловік з люттю гортає папери з іменами і даними. – Це диктатура”. Невдалий переворот Юнус називає чисткою, розіграною за сценарієм. Журналіст вважає, що став ворогом Ердогана через те, що пише правду, а на запитання про зв’язки з Гюленом вибухає: “Я не знаю Гюлена. Звідки я знаю, який зв’язок? Запитайте у Гюлена, чи знає він портал Ukraynahaber. Не знає! 100%”.

Потім чоловік зізнається, що любить Фетхуллаха як філософа, вбачає його схожість із Григорієм Сковородою, і навіть подарує українське видання Гюлена “Діалог і толерантність”, а школу “Меридіан” знає так само добре, як Наталя і Гьокхан, адже в ній навчаються його діти, а дружина працює вчителькою.
Більше читайте тут: http://tsn.ua/ukrayina/vorogi-erdogana-v-ukrayini-hto-voni-i-chim-ne-dogodili-tureckomu-prezidentovi-710295.html

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]