Odesa, Sivastopol, Zaporoj ve Donetsk resmen Rusça konuşuyor

Ukrayna Parlamentosu’ndan kavga ve gürültüyle geçen “Devlet Dil Politikası”  yasası yürürlüğe girmesi akabinde ülkedeki bazı bölgeler hızla Rusçayı resmi dil yapmaya başladı.

İlk olarak Odesa şehir meclisi olağanüstü oturum neticesinde aldığı kararıla Rusçayı resmi bölge dili statüsü kazandırdı. Odesa’yı Rus donanmasının bulunduğu Sivastopol, Zaporoj ve Donetsk Bölgesi takip etti.

Geçtiğimiz günlerde olağanüstü gündemle toplanan 120 sandalyeli Odesa Şehir Meclisi’nde hazır bulunan 111 milletvekilinden 73’ü Rusçanın resmi dil olmasına ‘evet’ oyunu verdi.

Odesa şehir meclisinde görüşme esnasında Meclis Üyesi Aleksey Kosmin; “Ukrayna toplumunda ‘azınlıkların dili’ temrini ortaya çıktı. Var olan dil kanunun ana şartı, bölgenin yüzde 10’nu herhangi bir dili ana dil olarak benimsemesi şartı var. Odesa’da yapılan son nüfus sayımında Odesa şehrinde yaşayan halkın yüzde 10’dan fazlası Rusçayı ana dili olarak kabul ediyor” dedi.

Odesa’nın yüzde 89’unun rahat bir şekilde Rusça konuşup, okuyup ve yazdığını söyleyen Odesa Şehri Belediye Başkanı Aleksey Kostusev ise; “Şüphesiz bu kararımızı Odesalıların büyük çoğunluğu destekliyor” diye konuştu.  

SİVASTOPOL OYBİRLİĞİ İLE RUSÇA KONUŞACAK
Rusya’nın Karadeniz’deki bütün savaş gemileri Ukrayna’nın Sivastopol şehrinde bulunuyor. Çok sayıda Rus denizcinin yaşadığı Sivastopol Şehri Meclisi de olağanüstü oturumla Rusçayı resmi bölge dili statüsüne getirdi.

76 sandalyeli Sivastopol Meclisi’nde salonda bulunan 54 vekil oy birliği ile kararı kabul etti.

Aynı zamanda 100 meclis üyesinin bulunduğu Zaporoj Şehir Meclisi de olağanüstü toplanarak Rusçayı resmi bölge dili yaptı. Meclisin salonda bulunan 81 vekilden 79’u oyunu Rusçanın bölge dili olması için kullandı.

Dil kanunu Ukrayna Parlamentosu’nda 3 Temmuz’da olaylı bir şekilde kabul edildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç 8 Ağustos’ta dil kanunu imzaladı. Yürürlülüğe giren yeni dil yasası ile birlikten herhangi bir bölgede yaşayan azınlıkların oranı yüzde 10’nu aşması halinde yerel idareler söz konusu halkın anadilini resmi dil olarak kabul edebilecek.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Exit mobile version