Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Takas edilen esir Rus subaylar Kiev’den ayrıldı

Ukrayna’nın uzun süredir özgürlüğü için mücadele verdiği Rusya’da tutuklu bulunan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko ile takas edilen esir iki Rus subayı Kiev’den ayrıldı.

Rusya’dan esir subaylar Yevgeni Yerofeyev ve Aleksander Aleksandrov’u alması için gönderilen özel uçağın Kiev yakınlarındaki Gostomel Havalimanı’ndan havalandığı bildirildi.

Moskova’dan kalkan ve Gostomel’e inen uçağın, Kiev’den kalkış ve Moskova’ya inişine ilişkin bilgiler açık radar kaynaklarda da yer aldı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun tutuklu bulunan Yevgeni Yerofeyev ve Aleksander Aleksandrov için af kararı çıkarttığı belirtildi.

Aynı şekilde Poroşenko da bugün, Rusya’da tutuklu bulunan Savçenko’yu getirmesi için özel uçağını göndermişti.

Borsipol Havalimanı’da başta annesi ve kız kardeşi olmak üzere Savçenko’nun yakınlarının heyecanlı bekleyişi devam ediyor.

İki yıl önce Doğu Ukrayna’da terörle mücadele operasyonlarına gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu olan üsteğmen Nadejda Savçenko, Lugansk bölgesinin Sçastye şehri yakınlarında “Lugansk Halk Cumhuriyeti” ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar tarafından Rusya’ya teslim edilen, Savçenko 2014 yılının Ekim ayında düzenlenen parlamento seçimlerinde Yuliya Timoşenko’nun Anavatan Partisi’nden milletvekili seçilmişti.

Milletvekili statüsü kazanmasına rağmen Rusya yönetimi, Savçenko’yu Ukrayna’ya iade etmeyi reddetmişti. Rusya’da yargılanan Savçenko, Rus mahkemesi tarafından 22 Mart tarihinde basın mensuplarını öldürmek, sivilleri öldürme teşebbüsü ve Rusya sınırını ihlal suçlarından dolayı 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kararın açıklanmasından ardından Savçenko, mahkemenin tutumunu protesto etmek için 6 Nisan’da ölüm orucuna başlamıştı. Poroşenko’nun girişimleri neticesinde, Savçenko açlık grevine son vermişti.

Dünya çapında Savçenko’nun serbest bırakılması için teşebbüslerde bulunan Poroşenko, iki Rus esirle takasa hazır olduğunu açıklamıştı.

@erdogduy | YUNUS ERDOĞDU – [email protected]

Esirleri almak için gelen ‘RA-61716’ kuyruk numaralı An-148 uçağının, Rusya Devlet Başkanı, Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Federal Güvenlik Servisi, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Rusya İçişleri Bakanlığı ve Rus Uzay Kurumları’nın (Roskosmos) hizmetinde olduğu bildirildi.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]