Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Zelenskıy ile Erdoğan telefonda görüştü.. işte görüşmenin detayları

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesi yaptı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Türkiye Devlet Başkanı Recep T. Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptı.

Erdoğan, Volodımır Zelenskıy ve tüm Ukraynalıları bağımsızlığın 29’uncu yıl dönümü münasebetiyle kutlayarak, salgın durumuna rağmen yaşanan ikili temasların yoğunlaşmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Ukrayna’nın doğusunda Donbas’ta tam ve kapsamlı bir ateşkesin sağlanmasından dolayı Zelenskıy’ı kutladı.

Ateşkes hakkında bilgi veren Zelenskıy, 27 gün zarfında herhangi bir muharebe kayıplarının ve yaralanma olmadığını belirtti.

Zelenskıy, Türk mevkidaşına Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği sürekli destekten ötürü teşekkür etti.

İki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlaması ve turist seyahati için fırsatların oluşturulması olumlu olarak değerlendirildi.

Zelenskıy, Türkiye ve bölgenin enerji güvenliğini artırmaya yardımcı olacak, Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki doğalgaz yataklarının açılması nedeniyle Erdoğan’ı tebrik etti.

Koronavirüsün ikili ilişkilerin gelişimini etkilememesi gerektiğini vurgulayan taraflar, koronavirüsün yayılmasıyla ilgili durumu değerlendirdi ve salgının sonuçlarıyla mücadele çabalarını koordinasyonu hususunda uzlaştı.

Muhataplar, Ukrayna’da yol inşaatı da dahil olmak üzere ortak altyapı projelerinin hayata geçirilmesine ilişkin ön anlaşmaların uygulanmasının yanı sıra işgal altındaki Kırım Özerk Cumhuriyeti’nden ayrılan 500 aileye konut inşasını müzakere ettiler.

RUSYA’DAKİ ESİRLER GÜNDEMDE
Zelenskıy, Erdoğan’a Kırım Tatarlarının haklarını ve çıkarlarını savunduğu için, Rusya Federasyonu ile geçici olarak işgal altındaki Kırım ve Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yasadışı gözaltına alınan Kırım Tatarları da dahil olmak üzere Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılmasına verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Zelenskıy, Rusya’daki tutukluların serbest bırakılması için çalışmalara devam edilmesi gerektiğini gündeme getirdi.

Zelenskıy, “Rusya tarafından hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan 20’den fazla Kırım Tatarının bulunduğu yeni bir listemiz var. Aralarında Kırım’da ölen üç yaşındaki bir çocuğun babası Ruslan Süleymanov da var.” dedi.

İLİŞKİLER DÜZENLİ DEVAM EDECEK
Ukrayna-Türkiye Hükümetlerarası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun düzenli olarak toplanmasının önemi not edildi.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK KISITLAMALARI UKRAYNAYI ZARARA UĞRATTI
Bazı gurup Ukrayna mal ve ürünlerinin Türkiye pazarına erişim koşullarının iyileştirilmesi gereğini vurgulayan Zelenskıy, bu bağlamda Erdoğan’dan Ukraynayı ek tedbirler uygulandığı ülkeler listesinden çıkarılmasını ve ikili ticaretin karşılıklı değer eşitliği koşullarına uymaya çağırdı.

Zelenkıy, “Yalnızca bu yıl Nisan-Haziran aylarında, bin 400’den fazla ürüne ek gümrük oranları uygulandı. Bunun metalurji, hafif ve şekerleme endüstrilerimizin ihracatına olumsuz etkisi var” diye konuştu.

Erdoğan ise cevaben derhal, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili kurumlarına bu konuda çalışma talimatı vereceğini söyledi.

SAVUNMA ALANINDA İŞBİRLİĞİNE DEVAM
İki ülke lideri ayrıca Ukrayna-Türkiye stratejik ortaklığının önemli bir bileşeni olan ve önemli potansiyele sahip, güvenlik ve savunma alanında pratik işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin güncel konuları görüştü.

Türkiye’nin, Eylül ayının sonunda Ukrayna’da planlanan, Müşterek Kuvvetler 2020 komuta ve personel tatbikatlarına katılımı önemli olduğunu ifade eden Zelenskıy, “Umarım hükümetlerimiz bu yılın sonuna kadar savunma alanında işbirliği konusunda ikili bir anlaşma yapabilir” dedi.

Erdoğan, Zelenskıy’i Türkiye’ye davet etti. Taraflar, Ukrayna ve Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyin bir sonraki toplantısı için hazırlıkları da ele aldı.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Telegram:
https://t.me/ukraynahaber
WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]