Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye’de erken seçim 1 Kasım’da işte partilerin bakanlık sayıları

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nin 1 Kasım’da yapılmasına karar verdi. YSK ayrıca, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ön seçimle ilgili yaptığı başvuruyu da oy çokluğu ile kabul etti.

YSK bugün seçim gününü açıklamak için toplandı. Sabah başlayan toplantı sonrası YSK Başkanı Sadi Güven kameralarının karşısına geçti. Güven, 7 Haziran 2015’te yapılan Milletvekili Genel Seçimi sonrası 45 gün içinde bakanlar kurulu oluşturulamadığını, Cumhurbaşkanı’nın seçimlerin yenilenmesine karar verdiğini ve YSK’nın seçim süresini kısaltma yetkisi olduğuna karar verdiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı’nın erken seçim kararının da 24 Ağustos 2015 günlü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandığını dile getiren Güven, “YSK bugün yapmış olduğu değerlendirme sonunda kış mevsiminin yaklaşmasını da göz önüne alarak anayasanın 79, 116 son ve 2839 sayılı kanunun 8 ve 9. maddelerine göre 26. dönem milletvekili genel seçimlerinin 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılmasına karar vermiştir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı seçiminin yapıldığı 9 Temmuz 2015 tarihinden itibaren, 45 günlük sürede Bakanlar Kurulu kurulamadığından, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104’üncü ve 116’ncı maddeleri gereğince Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermişti.

Seçim tarihine ilişkin açıklamayı ise YSK Başkanı Sadi Güven yaptı. Güven, tekrar yapılacak olan seçim tarihinin 1 Kasım 2015 olarak kararlaştırıldığını ifade etti.

YSK, cumhurbaşkanı tarafından seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde, yasada öngörülen 90 günlük süreyi kısaltma yetkisi bulunduğunu da açıklamıştı.

CHP’NİN BAŞVURUSU KABUL EDİLDİ

CHP’nin parti tüzüğü gereği ön seçim ile milletvekilleri adaylarını belirlediği yönetmeliğin iptaline ilişkin başvuruyu da değerlendirdiklerini kaydeden Güven, “Bugün CHP ile aday belirleme yönetmeliğinde yapılan değişiklik uygulaması da değerlendirilmiş oy çokluğu ile uygulanmasına karar vermiştir. Bundan sonrası aşamada YSK’nın hazırlamış olduğu genelgeler süratli bir şekilde yayımlanıp duyurulacaktır.” ifadelerini kullandı.

Seçim takvimini bir iki gün içinde açıklayacaklarını belirten Güven, detaylar üzerinde çalıştıklarını ve siyasi partilere gönderilen taslak metnin geçerli olduğunu söyledi. Güven ayrıca taslak metinde ufak değişikliklerin yapılacağı bilgisini verdi.

Siyasi partilerden doğrudan seçim takvimine yönelik bir itiraz gelmediğini aktaran Güven, “Bir parti 1 Kasım’ı 8 Kasım yapalım şeklinde bir teklifte bulundu. YSK Doğu’da ve Güneydoğu’daki mevsim şartlarını gözönüne alarak 1 Kasım’ı uygun buldu.” dedi.

CHP’DEN İLK YORUM: CHP SEÇİME HAZIR

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, YSK’nın 1 Kasım olarak erken seçim tarihi açıklamasına, “Seçim tarihi ne olursa olsun CHP seçime hazırdır” değerlendirmesini yaptı.

Gök, YSK’nın seçim tarihi açıklamasını değerlendirerek şöyle dedi: “Seçim tarihi ne olursa olsun CHP seçime hazırdır. Buna göre hazırlıklarımızı yaptık. Biz Türkiye’nin erken seçime gitmemesi açısından elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik ama ortaya çıkan koşullar nedeniyle yapılacak bir seçimde de CHP hazırdır ve bu seçimden de CHP en kazançlı bir parti olarak çıkacaktır. Tek başına iktidarımızı hedefliyoruz” dedi.

Gök, Geçici Bakanlar Kurulu’na dışarıdan atanacak bağımsızların da yemin etmesi gerektiğini söyledi.

PARTİLERİN BAKANLIK SAYILARI NETLEŞTİ

Başbakanlık kaynakları, geçici seçim hükümetindeki parti dağılımı hakkında bilgi verdi.

Başbakan hariç Ak Parti’ye 11, CHP’ye 5, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşüyor.

 

AHMET ŞİNOFOROĞLU | ANKARA – ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]