Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

ABD’ye Rusya’dan nükleer suçlama

İran’a nükleer programı yüzünden baskı yapan ABD, bu kez nükleer suçlamalara hedef oldu. Rusya, “ABD, Rusya ile imzaladığı ilk START anlaşması şartlarını yerine getirmediği gibi, nükleer teknolojileri de yaydı” diye açıklama yaptı.

Moskova’yı boğan yangınlarla başetmeye çalışan Rusya’dan dün enteresan bir açıklama geldi. Rusya, Hiroşima’ya atılan atom bombasının 65’inci yıldönümünde ABD’yi silahsızlanma anlaşmalarına uymamakla itham etti.

Rusya bu iddiaları, polisin bir uyuşturucu çetesinden ele geçirdiği belgelere dayandırdı. Çetenin, 2006 yılında ABD’nin Los Alamos nükleer laboratuvarından elde ettiği bu gizli belgeler, nükleer faaliyetlerle ilgili. Bu belgeleri kanıt gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’ye yönelik suçlamalarını şöyle sıraladı:

– İki ülke arasında 1991’de imzalanan Stratejik Silahların İndirimi Anlaşması (START 1) yürürlükte olduğu sırada Washington Yönetimi, anlaşmayı ihlal etti. Vanderberg füze üssündeki kıtalararası balistik füze rampalarını imha etmesi gerekirken, onları modernize ederek füze avcısı füze rampasına çevirdi.
– ABD yönetimi yine START anlaşması uyarınca denizden fırlatılan nükeler başlıklı füze denemelerini Rusya’ya tebliğ etmesi gerekirken hiçbir zaman bunu yapmadı. ABD denizaltıları defalarca bize herhangi bilgi verilmeden Trident-II kıtalararası füze denemeleri yaptı.

İsrail ile füze geliştirdi
– Amerika sadece aramızdaki nükleer silahların azaltılması anlaşmasını değil, nükleer teknoloji ve malzemenin dünyaya yayılması anlaşmasını da kaba bir şekilde ihlal etmiştir.
– Yasaklara rağmen Washington yönetimi İsrail ile sıkı işbirliği yaparak nükleer program unsuru sayılan Arrow-2 füzesavar sistemlerini ortaklaşa geliştirmiştir.
– ABD topraklarında nükleer malzeme üreten fabrikalardan sadece 1996-2001 yılları arasında 1500 tehlikeli radyoaktif malzeme farkı gerekçelerle kayıplara karışmıştır.
– 2004 yılında ise Virginia nükleer tesislerinden sezyum-137 dolu konteynır kayıplara karışmıştır. Tehlikeli nükleer malzemenin kayıt dışı yabancı ellere geçmesi Colorado tesislerinde de yaşanmıştır.

Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA / HÜRRİYET

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]