Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Araplar, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’a sert çıktı: Esed’e katliam ruhsatı verdiniz

Suriye’de Beşşar Esed rejiminin halkına karşı katliamlarını sona erdirmek için diplomasi trafiği hızlanırken, dün yapılan Arap Birliği-Rusya dışişleri bakanları ortak toplantısında sert diyaloglar yaşandı. Kahire’deki toplantıda konuşma yapan Suudi Arabistan ve Katar dışişleri bakanları, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u ağır sözlerle eleştirdi.

Suudi bakan Suud el Faysal, Rusya ve Çin’in, BM Güvenlik Konseyi’ndeki Suriye vetosunun Esed rejimine ‘şiddeti sürdürme yetkisi’ verdiğini söyledi. Faysal, “BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye tasarısını veto edenler, Esed rejimine halkına karşı vahşi eylemlerini daha da artırma ruhsatı verdiler.” diye konuştu. Faysal, Rusya’ya yanlarında yer almaları çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan’la birlikte Suriye’ye askerî operasyon dahil sert yaptırımlar uygulanmasını isteyen Katar ise Lavrov’un, “Suriye’de şiddet derhal durdurulsun.” çağrısına sert tepki gösterdi. Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim el Sani, “Suriye’de sistematik bir katliam var. Araplar olarak katliamlardan sonra bir ateşkes arayışında değiliz. İnsanlığımız bizim daha açık ve net bir duruş sergilememizi gerektiriyor.” dedi. El Sani, Rusya’nın Suriyeli muhalifler için zaman zaman kullandığı ‘teröristler ve silahlı çeteler’ sözüne de tepki göstererek, “Onlar silahlı çeteler değil. Onlar, rejimin vahşetine karşı halkının yanında yer alan gruplardır.” ifadelerini kullandı. Tüm dünyaya Suriyeli muhalif grupları tek çatı altında birleştiren Suriye Milli Konseyi’ni tanımaları çağrısında bulunan El Sani, Suriye’ye derhal bir barış gücü gönderilmesi talebini de tekrarladı.

4 Şubat’ta Arap Birliği’nin Suriye’yi sert bir dille kınayan karar tasarısını Çin ile birlikte veto eden Rusya, başta Arap Birliği üyesi ülkeler olmak üzere dünya kamuoyunun sert tepkisi ile karşı karşıya kalmıştı. Dünkü toplantı sırasında Suriye rejiminin yanında yer almadıklarını söyleyerek tepkileri hafifletmeye çalışan Lavrov, “Biz herhangi bir rejimin yanında yer almıyoruz. Sadece uluslararası hukuku savunuyoruz. Herhangi bir imtiyaz ya da jeopolitik çıkar peşinde değiliz.” dedi. Lavrov, şiddeti durduracak ve insani yardımları organize edecek bir misyon oluşturulmasını istediklerini de ifade etti. Toplantının sonunda 5 maddelik bir karar metni açıklandı. Buna göre taraflar, Suriye’de şiddetin sona erdirilmesi çağrısı yaparken dış müdahaleye karşı çıktı. Görüşmeden sonra Lavrov binayı terk ederken göstericilerin yumurtalı protestosuna hedef oldu.

Annan’la görüşen Esed’den ‘katliamlara devam’ mesajı

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’la görüşen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, ‘katliamlara devam’ mesajı verdi. Esed, Şam’da görüştüğü Annan’a, ‘kaos ve istikrarsızlığı yaymaya çalışan eli silahlı teröristler oldukça siyasi diyaloğun başarılı olamayacağını’ söyledi. Bölge ülkeleri ve bazı yabancı güçlerin Suriye’de gerçekten olanları değil, hayali bir fotoğrafı ortaya koyduğunu öne sürdü. Suriye resmi haber ajansı SANA’nın bildirdiğine göre Esed, ülkedeki katliamlardan muhalifleri sorumlu tuttu. Teröristlerin sivilleri ve askerleri öldürdüğünü iddia etti. Suriye lideri, çözüm için gösterilecek ciddi çabalara açık olduğunu da ekledi. SANA, görüşmenin olumlu geçtiğini duyururken, Annan’ın diplomatik diyalog konusunda Suriye hükümetiyle çalışmak istediğini yazdı. Annan, Esed’i ateşkese ikna için çabalarken rejime bağlı güçler ise saldırılarına aralıksız devam etti. Güvenlik güçlerinin dün ülkenin dördüncü büyük şehri Hama ile kuzeydeki İdlib şehirlerini tanklarla vurduğu bildirildi. Muhalif Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ise İdlib’de bir askerî helikopteri düşürdüklerini ve 6 tankı imha ettiklerini öne sürdü. ÖSO, muhaliflerin yoğun olduğu İdlib’de ordudan ayrılan 30 askerin 2 tank ve teçhizatlarıyla beraber saflarına katıldığını da duyurdu. Suriye ordusunun, İdlib’e tank yığdığı ifade edilirken bu, kapsamlı bir kara harekatının işareti olarak değerlendiriliyor.

CUMALİ ÖNAL KAHİRE – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]