Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Ukrayna, 48 adet Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı satın alacak

SİHA’ların maliyetini düşürmek için Ukrayna’da üretilmesi planlanıyor

Ukrayna ve Türkiye, Ukrayna’da silahlı insansız hava aracı (SİHA) üretimi için ortak bir girişim kurulması konusunda uzlaştı.

UkrSpetsExport Genel Müdürü Vadim Nozdrya, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, 48 adet Türk Bayraktar TB2 keşif uçağı satın almayı planlandığını açıkladı.

Nozdrya, “Ukrayna, Savunma Bakanlığı’nın Silahlı Kuvvetlerde hizmete sokmayı planladığı 48 dron almayı planlıyor” dedi.

Ukrayna, söz konusu SİHA’ları yerli imkânlarla üretmeyi amaçlıyor. Nozdrya, ortak bir üretim planladıklarını Ukrayna topraklarında büyük ölçekli bir montaj yapılması halinde maliyetlerin yüzde 35 oranında düşeceğini söyledi.

Bayraktarların motoru Ukrayna’da üretiliyor ve Ukrayna’da Antonov uçaklarını üreten bir sanayi altyapısı bulunuyor.

Baykar Savunma tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 tipi Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), uzun yıllardır Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. Roketsan tarafından geliştirilen MAM-L ve MAM-C mühimmatlarıyla teçhiz edilen Bayraktar TB2 SİHA, son zamanlarda Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ bölgesinde elde ettiği başarılarla adından sıkça söz ettirmekte. İdamesi uygun ancak muharebe sahasında kanıtlanmış (Combat Proven) bir sistem olarak öne çıkan Bayraktar TB2 SİHA; Katar, Ukrayna ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Roketsan tarafından Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi (UMTAS) Projesi’nden elde edilen tecrübe ile geliştirilen Mini Akıllı Mühimmat MAM-L, Türk yapımı SİHA’lar tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Anti-Personel görevlerinde aktif olarak kullanılan MAM-L, safkan bir Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) üzerinden geliştirildiği için Anti-Tank görevlerinde de başarılı olmaktadır. Nitekim bu başarı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 2020 yılı içerisinde Eset Rejimi’ne karşı icra edilen Bahar Kalkanı Harekatı esnasında da kanıtlanmıştır. ANKA-S ve Bayraktar TB2 tipi SİHA’lar, MAM-L ile birçok tankı, obüsü ve zırhlı unsuru imha etmiştir.

SİHA’LAR RUS ORDUSUNU VURACAK

Geçtiğimiz yıllarda Ukrayna devletine bağlı savunma ihracatı ajansı UkrSpetsExport aracılığı ile Baykar Savunma’dan 6 adet Bayraktar TB2 SİHA tedarik eden Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, bu SİHA’lar ile kısa süre önce bir dizi tatbikat da icra etti. Muharebe sahasındaki Rus ana muharebe tanklarına (AMT) karşı Roketsan MAM-L mühimmatlarıyla teçhiz edilen Bayraktar TB2 SİHA’ları kullanmayı amaçlayan Ukrayna Ordusu, 48 adet Bayraktar TB2 SİHA daha tedarik etmeyi amaçlıyor.

Ayrıca bizzat Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak; Bayraktar TB2’yi, savaş halinde oldukları Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’ne ait tanklara karşı kullanacaklarını belirtmişti.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]