Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da oy verme işlemleri başladı

Ukrayna’da halk erken genel seçimler için sandık başında. Yerel saat ile sabah 8’de başlayan oy verme işlemleri akşam 20’ye kadar devam edecek.

Başkent Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun eşi Marina Poroşenko oy vermeye yalnız geldi. Marina Poroşenko, eşinin Donetsk Bölgesi’ndeki oy verme işlemlerini kontrol etmeye gittiğini ilerleyen saatlerde seçim bölgesine gelerek oyunu kullanacağını belirtti.

Oyunu kullanan milli opera sanatçısı İvan Ponomarenko, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada seçimleri ülkedeki gidişatı daha iyiye çevireceğini söyledi. Cihan’a konuşan Ponomarenko, “Zorla içine düşürüldüğümüz bu savaşın bitmesini ümit ediyorum. Her şey güzel olacak.” dedi.

Seçimlere katılan 29 siyasi partinin listesinde 3 bin 114 milletvekili adayı ile birlikte 3 bin 556 bağımsız milletvekili adayı yarışıyor.

35 milyonu aşkın seçmenin bulunduğu ülkede, Kırım ve Sivastopol’de sandık açılmazken, Donbass olarak adlandırılan bölgede ise katılımın çok düşük olması bekleniyor. Toplam 6 bin 670 milletvekili adayının yarıştığı seçimlerde 450 sandalyeli parlamentonun yarısını bağımsız adaylar oluşturacak.

Seçime ülkeyi terk eden eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in, Bölgeler Partisi katılmıyor. İktidardaki Bölgeler Partisi, yaşanan gelişmeler sonucu 75 milletvekilinin istifasıyla dağılmıştı.

Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk’te bulunan 21 seçim bölgesinden 9’una ve Lugansk’taki 11 seçim bölgesinden 6’sına oy pusulaları ulaştırılamadı. Donbass olarak adlandırılan bölgedeki diğer seçim noktalarında ise sandıklar açıldı. Rusya’ya bağlanan Kırım’da ve Sivastopol’de ise sandık açılamadı.

26 Ekim erken genel seçimlere ilişkin Merkez Seçim Komisyonu’ndan (MSK) yapılan açıklamada, seçimleri 21 ülke, çok sayıdaki uluslararası organizasyon ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 2 bin 321 gözlemcinin izleyeceği belirtildi.

Ukrayna’nın yurtdışı temsilciliklerinin bulunduğu ülkelerde, 112 seçim bölgesi oluşturuldu. Türkiye’deki Ukrayna vatandaşları ise Ankara ve İstanbul’da oylarını kullanabilecek.

Yasalara göre resmi sonuçların en geç 10 Kasım’da açıklaması gerekiyor. MSK’nın 29 Ekim’de seçim sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

ABD ve Rusya Federasyonu’ndan gelen açıklamalarda söz konusu ülkelerin erken seçim sonuçlarını tanıyacağı bildirilmişti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]