Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Gündem

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kırım Tatarlarının sorunlarını çözmek çalışma grubu oluşturdu

Ukrayna’da Kırım Tatarlarının sorunlarının çözüme kavuşturulması için çalışmalar devam ediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünün 76. yıl dönümünde Kırım Tatarlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

Görüşmenin başında 18 Mayıs Kırım Tatar Soykırımı Mağdurlarının Anma Günü münasebetiyle başsağlığı dileyen Volodımır Zelenskıy, “Hepimiz, Kırım Tatar sürgününün, Ukrayna halkının ve topraklarımızın korkunç trajedilerinden biri olduğunu biliyoruz. Yüzbinlerce, Kırım Tatar ailesi zorla vatanından kovuldu. Hayatını kaybedenlerin hatırasını yâd ediyoruz” dedi.

Ukraynalı çocukların tarihin bu trajik sayfası hakkında bilgi sahibi olmasının çok önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Zelenskıy, bu nedenle, devam eden online eğitimde bugün bütün öğrencilere derslerde Kırım Tatarlarının sürgünü ile ilgili konuların işlendiğini belirtti.

Zelenskıy, “Biz herkesin kendisini bir Ukrayna vatandaşı gibi hissettiği bir devlet kurmak istiyoruz. Herkesin, halkının tarihini ve geleneklerini unutmadan, tam teşekküllü bir vatandaş gibi hissetmesini istiyorum. Sizi sadece sözlerle değil, yasama düzeyinde eylemlerle de destekleyeceğiz” dedi.

RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMLARI DEVLETİN DİNİ BAYRAMI STATÜSÜ ALACAK
Cumhurbaşkanı Zelenskiy, önümüzdeki günlerde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramını devlet dini bayramları statüsünü alacağı bir kararname imzalamayı planladığını söyledi.

EMİNE CAPAROVA UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI BİRİNCİ YARDIMCISI OLDU
Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Kırım Tatar halkının temsilcilerinin en yüksek diplomatik düzeyde temsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu nedenle Zelenskıy, Emine Caparova’nın Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcılığı görevini onayladığını belirtti.

CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNDE ÇALIŞMA GURUBU KURULDU
Kırım Tatar halkının devam eden sorunlarını çözmek için inisiyatif alan Zelenskıy, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi bünyesinde Kırım Tatarlarının yer aldığı bir çalışma grubu oluşturulacağını söyledi.

Zelenskıy’nin inisiyatifi ile kurulan çalışma grubunun, Kırım Tatarlarından gelen tekliflerin çok hızlı bir şekilde görüşülerek karara bağlanması ve harekete geçilmesini sağlaması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı, çalışma grubunun Kırım Tatarlarının sadece yasal sıkıntılarının çözüm yeri değil aynı zamanda ekonomik konulara da eğileceğini vurguladı.

Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Cemilev, de Cumhurbaşkanının Kırım Tatarlarının sorunlarıyla ilgilenecek bir çalışma grubu kurma kararını destekledi.

500 DAİRELİK ARSA TAHSİSİ YAPILDI
Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan anlaşmaların ardından, Herson Bölgesinde, işgal altındaki, Kırım‘dan gelen göçmenler için 500 daire yapılacağını kaydetti.

Zelenskıy söz konusu 500 daire için, arazi tahsisi ve daire inşaatı ile ilgili herhangi bir sorun bulunmadığını ifade etti. Herson Bölgesi Valisi bu kararın uygulanmasını sağlayacağını ifade eden Zelenskıy, ayrıca çalışma grubunda Kırım Tatarları için konut tahsisi ile ilgili detayları görüşmeyi teklif etti.

“KIYİV’E BÜYÜK BİR CAMİ YAPILMASINI DESTEKLİYORUM”
Başkent Kıyiv’de yeni bir büyük cami yapılması planlandığını belirten Volodımır Zelenskıy, Kırım Tatarlarından bu caminin projesini beklediğini ve desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

HERSON BÖLGESİNDE BÜYÜK BİR MERKEZ İNŞAA EDİLECEK
Kırım Özerk Cumhuriyeti sınırında, Herson Bölgesinde büyük bir merkez inşa edilecek.

İnşa edilecek merkeze ilişkin Zelenskıy, “Geçici olarak işgal edilen Kırım topraklarında yaşayan insanlar, Kırım halkı, Kırım Tatarlarına nasıl davrandığımızı görecekler. Geldiklerini ve gerçekten farklı bir görünüm görecekler. Bu merkez ülkemizin vitrini olacak” diye konuştu.

MUSTAFA CEMİLEV TEŞEKKÜR ETTİ
Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Cemilev, sürgün kurbanlarının anısına gösterdikleri saygı için Cumhurbaşkanı Zelenskıy’e teşekkür etti.

Kırım Tatar sürgünün 76. yıl dönümünün bu derece yüksek bir düzeyde anıldığı için minnettar olduklarını ifade eden Cemilev, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık binalarına Kırım Tatar bayrağı çekilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Muhabir: Yunus Erdoğdu – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Telegram:
https://t.me/ukraynahaber
WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]