Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

“Ukrayna limit üzeri doğalgaz tüketmiyor”

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Rus Gazprom şirketinin Ukrayna’nın kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile limit üzeri doğal gaz tükettiğine dair basında yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Ukrayna Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada: “Ukrayna Gaz ve Petrol şirketi Naftogaz ile Rus Gazprom şirketinin 19 Ocak 2009 tarihinde imzaladığı 2009-2019 yılları arasında Ukrayna toprakları üzerinden doğal gazın transitinin hacimleri ile şartları hakkındaki TKGU sayılı sözleşme ve KP sayılı 2009-2019 yıllarında Doğalgaz Alım-Satım Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda üzerine aldığı yükümlülükleri tam ölçüde yerine getirmektedir” denildi.

Şimdiye kadar Gazprom şirketinden Naftogaz’a ТKGU sayılı Gaz Sözleşmesi’nin gerektirdiği koşulların ihlal edildiği yönündeki resmi şikâyet gelmediğinin altı çizildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

“Rus tarafının, Ukrayna’nın kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile limit üzeri doğal gaz hacimlerini tükettiğine dair basında yer alan açıklamaları, hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Hava durumunun ciddi şekilde soğuması ile doğrudan bağlantılı olan Ukrayna’da artan doğalgaz tüketimi, sadece Ukrayna’nın kendi yeraltı doğalgaz depolama tesislerinden telafi edilmektedir.”

Açıklamada ‘Naftogaz’’ın bahse konu Doğalgaz Sözleşmesi’nin gerektirdiği şartları ihlal etmediği sadece Ukraynalı tüketicilerin ihtiyacı kadar doğal gaz aldığı bildirildi.

Ayrıca, Naftogaz şirketinin, Doğalgaz Sözleşmesi’nin öngördüğü tarihlerde kullandığı doğalgaz için ücretini zamanında ve düzenli ödediğini ve Ukrayna’nın Rus Gazprom şirketine hâlihazırda borcunun olmadığını ifade edildi. Naftogaz, Ocak ayında Rus Gazprom’a tükettiği gazın bedeli olarak yaklaşık 808 milyon dolar ödemişti. Naftogaz, 2012’nin ilk çeyreğinde bin metreküp doğal gaz için 416 dolar ödüyor.

Ocak ayında Ukrayna üzerinden Avrupa ülkelerine 8,8 milyar, metreküp transit doğal gaz geçtiğinin belirtildiği açıklamada transit geçen doğal gazın hacminin geçen senenin aynı dönemine kıyasla 1,2 milyar metreküp azaldığı da ifade edildi.

Rus ‘Gazprom’ şirketi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev ‘Rusya-24’ televizyon kanalına verdiği demeçte, doğal gazın Avrupa pazarına taşınması konusunda detaylı bilgi vermişti. Rus Tarafı, Ukrayna’nın kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile limit üzeri doğal gaz hacimlerini tükettiğini iddia etmişti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]