Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Mustafa Kırımoğlu: Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan.. Rusya’nın yanında yer aldı

Cemilev: Nazarbayev, Rusya’nın yanında yer aldı.. Türk Devletleri Teşkilatı birlikteliğinden hayır gelmez!

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemilev (Kırımoğlu), sosyal medyada yaptığı bir açıklamada, Türkiye, tarafından Binali Yıldırım’ın “aksakal” olduğu, Türk Devletleri Teşkilatı için, “Bu birlikten hayır gelmez” dedi.
Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türk Edebiyatı Vakfı tarafından düzenlenen bir etkinlikte, Türk Devletleri Teşkilatı’na mensup Türk cumhuriyetlerinin güncel durumuna ve tutumlarına yönelik çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Programda Kırımoğlu’na, Türk Konseyi’nin 8. Zirvesinde, Konsey’in adının “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirilmesinden başlanarak, “Siz bu birleşmelere, bu yapılanmalara nasıl bakıyorsunuz? Ne gibi sonuçlar doğuracak, mesela Kırım’ın Rusya karşısındaki pozisyonumuzu yeniden kuvvetlendirecek bir birlik olabilir mi, bu topluluk hep beraber hareket ederse ki, bunun alt yapısı da atılmış gibi görünüyor. Bu hususlarda neler söylemek mümkün?” şeklinde soru yöneltildi.

TÜRK DÜNYASI, TÜRK DEVLETLER TEŞKİLATI İLE RUSYA’YA KARŞI GÜÇLENEBİLİR Mİ?
Kırımoğlu söz konusu soruya şu değerlendirmeleri ile yanıt verdi:

Bildiğiniz gibi 2014 yılının Şubat ayı sonunda Kırım yine işgale uğradı ve çok sayıda Kırım Tatarına karşı baskılar, adam kaçırmalar, öldürme, ardı sıra aramalar, insanları hapse koymalar sürdü… Böyle bir durumda biz de dünyadan, öncelikle de Türk dünyasından destek bekledik. Nursultan Nazarbayev ile de görüşme konusunda anlaşmıştık ve görüşecektik. Ama onun bir süre sonra Kırım hakkında bir açıklaması oldu. Ona göre sanki Rusya haklı idi ve sanki aslında Kırım ‘Rus toprağıymış’ gibi konuştu, o yönde ifadeler kullandı. Ondan sonra da biz görüşmekten vazgeçtik.

“TÜRK CUMHURİYETLERİ DEMOKRATİK DEVLETLER OLURSA BİR ŞEYLER BEKLEMEK MÜMKÜN”

Daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatında her yıl Kırım meselesi konuşuluyordu ve kararlar alınıyordu. O kararlarda maalesef bizi Türk dünyasından sadece Türkiye Cumhuriyeti destekliyordu. Ama maalesef Türk kardeşlerimiz dediğimiz; Kazakistan olsun, Kırgızistan, Özbekistan, bunların en iyisi bile çekimser kalıyordu ya da Rusları destekliyordu. Bu inisiyatif; Türk devletlerinin birleşmesi benim fikrimce eğer bu devletler demokratik devletler olursa bir şeyler beklemek mümkün. Ama şimdi; ‘Acaba bizim davranışlarımız Ruslar tarafından nasıl karşılanır? Üzülürler mi, bize kızmazlar mı?’ şeklinde davranacak olurlarsa, böyle bir birlikten hayır gelmez.

“NAZARBAYEV’DEN KIRIM KONUSUNDA TÜRKİYE’NİNKİ GİBİ AÇIK BİR DESTEK GÖREMEDİK”
Bizim elbette Türk dünyasıyla; Kazakistan’da, Kırgızistan’da bağlantılarımız var. Ama o ‘demokratik kuvvetler’ hep baskı altında. Elbette Nursultan Nazarbayev’e saygımız büyük. O, Kazakistan için çok şey yaptı. Ama, Kırım meselesinde ondan Türkiye’ninki gibi somut, açık bir açıklama görmedik. Ama inşallah gelecekte göreceğiz. İşte o zaman Kırım Tatarları olarak Kazakistan ve diğer Türk ülkeleri ile aramız daha iyi olacak.

Kazakistan ve Kırgızistan, yakın zaman önce Birleşmiş Milletler’de (BM) gerçekleştirilen işgal altındaki Kırım konusundaki oylamada, Rusya lehine oy kullandı. Bu iki Türk cumhuriyetinin tavrı da Türk dünyasından sert tepki çekti.

PROF. DR. TURAN YAZGAN, VEFATININ 9. YILDÖNÜMÜNDE TÜRK EDEBİYATI VAKFININ ÇEVRİMİÇİ ANMA PROGRAMINDA ANILDI.
Kırımoğlu, Türk dünyasının unutulmaz ismi Prof. Dr. Turan Yazgan’ı anma programına konuk oldu. Prof. Dr. Turan Yazgan, vefatının 9. yıldönümünde Türk Edebiyatı Vakfının çevrimiçi anma programında anıldı. Vefat yıldönümünde, “Türk Dünyasının Turan Atası: Turan Yazgan” etkinliğine Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu konuşmacı olarak katıldı. Yayın, 22 Kasım 2021 saat Türkiye saatiyle 19:00’da (Kıyiv saati 18:00, Bakü saati 20:00) başladı. Çevrimiçi gerçekleşen yayının moderatörlüğünü, Yağmur Tunalı gerçekleştirdi. Kırımoğlu, program kapsamında Prof. Dr. Turan Yazgan ile tanışmasını ve onun Türk dünyasına ve Kırım’a yönelik faaliyetlerini dile getirdi.

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]