Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Rusya, Karadeniz’de, İngiliz HMS Defender gemisine uyarı ateşi açtı

Rusya: Karadeniz'de karasularımızı ihlal eden İngiliz HMS Defender gemisine uyarı ateşi açıldı

Karadeniz, ısınıyor.. Rusya Savunma Bakanlığı, İngiliz Kraliyet Donanmasına ait HMS Defender gemisine Karadeniz’de Rusya karasularını ihlal ettiği gerekçesiyle uyarı ateşi açıldığını duyurdu.

Rus Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, İngiliz muhrip (korvet) gemisi HMS Defender, saat 11:52’de Rusya sınırını geçti ve Fiolent Burnu’nda Rus karasularında üç kilometre ilerledi. Gemiye sınırın ihlali durumunda silah kullanılacağı konusunda uyarı yapıldı ancak gemi mürettebatı herhangi bir yanıt vermedi.

Saat 12:06-12:08 arasında sınır devriye gemisi, İngiliz gemisine uyarı ateşi açtı. Dokuz dakika daha sonra da Su-24M savaş uçağı, dört OFAB-250 bombasıyla muhrip geminin seyir istikametinde uyarı amaçlı bombardıman uçuşu gerçekleştirdi.

İngiliz askeri ataşesi Savunma Bakanlığı’na çağrıldı

Saat 12:23’te İngiliz gemisi Rusya’nın karasularını terk eden Savunma Bakanlığı, İngiltere Büyükelçiliği’nin askeri ataşesini olayın ardından bakanlığa çağırdı.

İngiliz Kraliyet Donanması’ndan olay hakkında henüz  bir açıklama gelmedi.

14 Haziran’da Rusya Savunma Bakanlığı, HMS Defender muhribi ile Hollanda Donanması’na ait Everton fırkateyninin güdümlü füzelerle donatılmış halde Karadeniz’e girdiğini ve Rusya Karadeniz Filosu tarafından takibe alındığını bildirmişti.

NATO’ya ait iki gemi Karadeniz’e girmişti

14 Haziran’da Rusya Savunma Bakanlığı, güdümlü füzelerle donatılmış NATO’ya ait iki savaş gemisinin Karadeniz’e girdiğini, gemilerin Rusya Karadeniz Filosu tarafından takibe alındığını bildirmişti.

Gemilerden birinin İngiliz Kraliyet Donanmasına ait HMS Defender muhribi, diğerinin ise Hollanda Donanmasına ait Everton fırkateyni olduğu ifade edildi.

Rusya’nın ABD Büyükelçiliği’nden Washington ve müttefiklerine çağrı: Karadeniz’deki tatbikatlardan vazgeçin

Rusya’nın ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada Ukrayna ile ABD’nin Sea Breeze isimli tatbikatının kasıtsız olayların meydana gelme riskini artıracağını belirtildi. Büyükelçilik ABD ve müttefiklerine bölgedeki tatbikatlardan vazgeçmeleri çağrısı yaptı.

Sea Breeze tatbikatı 28 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında 32 ülkeden 5 bin asker, 32 geminin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Büyükelçiliğin tatbikatla ilgili Twitter’da yaptığı açıklamada, “Sea Breeze tatbikatı büyüklüğü ve açıkça saldırgan niteliğiyle Karadeniz’deki güvenlik ihtiyaçlarıyla hiçbir şekilde bağdaşmıyor. Tatbikat kasıtsız olayların gerçekleşmesi riskini artırıyor, Ukrayna’daki militarist hırsları teşvik ediyor” ifadeleri kullanıldı.

ABD ve müttefiklerini Karadeniz’deki askeri operasyonlarına son vermeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamada, bölgedeki sorunların Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler tarafından, dışarından yardım ‘dayatılmadan’ çözülebileceği belirtildi.

Daha önce Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da NATO’nun Karadeniz’deki faaliyetlerini ve Ukrayna ile tatbikat sayısını artırdığına dikkat çekmiş, bunların Ukrayna’da istikrar sürecine bir katkısı olmadığını kaydetmişti.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]