Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Hayat

ABD’li bilim insanları 21 yeni duygu türü tespit etti

Kaybedilen duygular geri gelmiyor mesela; utanma!

ABD’li bilim insanları, genellikle psikologlar tarafından tanımlanan mutluluk, hüzün, öfke, dehşet, korku ve kızgınlıktan oluşan altı kategoriye ek olarak 21 yeni duygu türü tespit ettiklerini bildirdiler.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’deki araştırmacılar, 853 erkek ve kadının tepkilerini analiz etmek için bir deney gerçekleştirdi.Birbiriyle ilişkili ve etkileşim halinde bulunan duyguların çok boyutlu haritasını çıkartmak için, duyguları harekete geçirecek 2 binden fazla videoyu deneklere izletip incelemelerde bulundular.

Araştırmayı denetleyen Prof. Dacher Keltner, “Test edilen kişilerin tepki ve cevaplarını doğru bir şekilde değerlendirdikten sonra, duyumların 6 değil, 27 farklı boyutunu benimsememiz gerektiğini gördük” dedi. Keltner, çalışmada kademeli bir duygu geçişi gözlemlendiğini belirtti.Örneğin; dehşet ve sakinlik duyguları arasında bir duygunun varlığı tespit edildi.

Keltner, araştırmaya katılanların izledikleri videolar karşısında 27 çeşit duygu sergilediğini belirtti. Söz konusu duygular arasında; övünme, hayranlık, dehşet, öfke, endişe, can sıkıntısı, sakinlik, karışıklık hissi, kızgınlık, güçlü arzu, hayal kırıklığı, tiksinme, korku, kaygı, neşe, geçmişe özlem ve gurur bulunmakta.

Kaynak: Şarku’l Avsat Türkçe

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]