Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Sağlık

Kovid-19’a karşı yüzde 90 etkili olan aşının fiyatı belli oldu

Doz başına 19.5 dolar

Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen, Koronavirüs’e karşı yüzde 90 etkili olduğu duyurulan aşının piyasa değerinin altında olacağı açıklandı. ABD ile yapılan anlaşmada bir doz aşının 19,5 dolar (159 TL) olacağı ifade edildi.

Pfizer’dan tarafından dün yapılan bilgilendirmede, Alman BionTech SE firmasıyla geliştirilen deneysel koronavirüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu duyuruldu. 43 binden fazla gönüllüyle yapılan çalışmanın ara verilerinde de aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu görüldü.

Financial Times gazetesinin düzenlediği bir çevrimiçi etkinlikte konuşan Alman BionTech firmasının strateji başkanı Ryan Richardson, ABD’li Pfizer ile ortak geliştirilen ve henüz yasal onay almamış olan aşının fiyat etiketinin, özel sektörünün finansal risklerini yansıtacağını söyledi.

‘Fiyatlar dünyanın belirli bölgelerinde daha farklı olabilir’

Richardson, “İnovasyonun sermaye ve yatırım gerektirdiğini kabul eden dengeli bir yaklaşım izlemeye çalıştık, bu nedenle aşımızı içinde bulunduğumuz durumu yansıtan tipik piyasa oranlarının çok altında fiyatlandırmayı planlıyoruz. Dağıtım ve depolama gibi nedenlerden dolayı dünyanın belirli bölgelerinde farklı fiyatlandırma olmasını bekliyorum” ifadeleri kullandı. Bununla birlikte Richardson aşının fiyatıyla ilgili net bir rakam vermeyi reddetti.

Doz başına 19.5 dolar

Sputniknews’e haberinde, Pfizer, ABD hükümeti ile Temmuz ayında 1,95 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. İki doz halinde uygulanan bu aşının ABD’deki fiyatlandırılmasında doz başına 159 TL, iki dozunun ise 318 TL olacağı bildirildi.

Avrupa Komisyonu ise yarın Pfizer ve BioNTech ile yapacağı tedarik anlaşmasının detaylarını görüşecek. Bu haftanın başlarında blok, 300 milyon dozluk bir sözleşmenin mali şartlar sağlanmadan imzalanmaya yakın olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan Richardson, ortak iki şirketin 2021’in sonunda tüm dünyaya 1,3 milyar doz aşı tedarik etme hedefinde ilerlediğini bildirdi.

***

Türkiye’de de denenen Çin aşısı Brezilya’da askıya alındı

BRASILIA, BRAZIL – AUGUST 05: Gustavo Romero, professor at the University of Brasilia and coordinating doctor for tests of the Sinovac Biotech vaccine, shows the vaccine to journalists amidst the coronavirus (COVID-19) pandemic  at the University Hospital on August 05, 2020 in Brasilia. The forecast is that 850 health professionals who care for COVID-19 patients will participate in the study to test the vaccine from the Sinovac Biotech laboratory. Brazil has over 2.801,000 confirmed positive cases of Coronavirus and has over 95,819 deaths. (Photo by Andressa Anholete/Getty Images)

Türkiye’de de denenen ve Sinovac adlı Çin şirketi tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının Brezilya’daki denemeleri askıya alındı. Brezilyalı yetkililer, 29 Ekim’de meydana gelen “ciddi bir ters etki” nedeniyle bu kararı aldıklarını açıkladı. CoronaVac adlı aşının denemeleri son aşamaya gelmişti.

Sağlık alanındaki düzenleyici kurum olan Anvisa, “ters etkinin” ne olduğuna ilişkin ayrıntı vermedi.

Endonezya’da da denenen aşı bir süredir acil kullanım programı kapsamında Çin’de insanlara bağışıklık kazandırmak için kullanılıyor.

Sinovac’tan henüz açıklama yapılmadı.

Brezilya koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri oldu.Şimdiye kadar 5,6 milyon vakanın görüldüğü ülkede hastalıktan şimdiye kadar 163 bin kişinin öldüğü açıklandı.

Denemeler neden askıya alındı?

Anvisa, Pazartesi günkü açıklamasında, “ciddi bir ters etkinin ardından” CoronaVac’ın klinik deneylerinin durdurulmasına karar verildiğini” duyurdu. Kurum bu olayın ne olduğunu ve ne zaman meydana geldiğini açıklamadı.

Türkiye ve Endonezya’dan ise henüz denemelerin askıya alındığına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]