Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
GündemVideo

VİDEO | Ukrayna istihbaratı, Rus tankerine İzmail Limanı’nda el koydu

25 Temmuz’da Ukrayna deniz sahasına giren gemi delil niteliği taşıdığı gerekçesiyle Ukrayna istihbaratı tarafından ele geçirildi. Rus tankeri Nika Spirit'in mürettebatı ise serbest bırakıldı.

Ukrayna İstihbarat Teşkilatı (SBU), Ukrayna Askeri Savcılığı ile birlikte Kerç Boğazı’ndaki Ukrayna savaş gemilerini bloke eden Rus tankeri “NEYMA”ya el koydu.

Rusya Federasyonu bayrağı altında, Ukrayna’nın İzmail Limanına giren “NIKA SPIRIT” adlı tankerin uluslararası bilgi sistemi EQUASIS’e göre tanker, Kerç Boğazı’nı köprüleyerek Ukrayna gemilerinin geçişini engellemede kullanıldığı bilinen NEYMA tanker olduğu tespit edildi.

Söz konusu gemiye, “Rus istihbarat servisi FSB’nin üst düzey yönetiminin doğrudan emriyle hareket ettiği” gerekçesiyle Ukrayna makamlarınca el konuldu.

Gemiyi ele geçiren Ukrayna istihbaratı, askeri savcı ve sınır muhafızları ekipleri, halen devam eden soruşturmaya deliller olduğu gerekçesiyle, gemideki belgeler, çatışma sırasındaki radyo görüşmelerinin kayıtları, seyrüsefer kayıtları gibi davaya somut deliller oluşturacak materyaller ele geçirdi. Gemi mürettebatı sorgulandı. Nika Spirit/NEYMA adlı gemi geçerli bir delil olarak kabul edilerek mahkeme kararıyla el konuldu.

Ukrayna’daki Rus Büyükelçiliği yetkilisi Rus medyasına yaptığı açıklamada, mürettebatın sorguya çekildikten sonra serbest bırakıldı ancak geminin Ukrayna’da kaldığı bildirdi.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın Rus bandıralı tankere el koyması konusunu incelediklerini ve buna tepkilerini göstereceklerini duyurdu.

Rus bandıralı Nika Spirit/NEYMA gemisinin; 2018 Kasım ayında Karadeniz ile Azak Denizi arasındaki Kerç Boğazı’nın yanı başındaki Kerç-Yenikale Kanalı’nı geçişe kapatarak, üç Ukrayna sahil güvenlik gemisinin Rus savaş gemilerince el konmasına neden olmuştu.

Bu yasadışı eylem sonucunda silah kullanımıyla, Ukraynalı 24 mürettebat Rusya tarafından esir alınmıştı.

Gözaltına alınarak Moskova’ya sevk edilen denizciler halen Rusya’da tutuklu bulunuyor. Ukraynalı denizcilerin iadesi iki ülke arasında en sıcak konulardan birisini oluşturuyor.

Muhabir: Yunus Erdoğdu

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]