Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye, Suriye uçağını düşürdü: ‘Suriye’den ilk tepki’

Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nin karşısında bulunan ve çatışmaların sürdüğü Suriye’nin Keseb kenti yakınlarında, saat 12:15 sıralarında Suriye’ye ait savaş uçağı düşürüldü. Düşen uçağın sınır ihlali ve ‘angajman kuralları’ çerçevesinde Türk jetleri tarafından vurulduğu açıklandı. Savaş uçağının pilotunun, paraşütle atlayarak kurtulduğu, ancak nereye indiğinin bilinmediğini bildirildi. Olayı doğrulayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “O şerefli pilotlarımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum.” dedi.

Görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre, Özgür Suriye Ordusu kontrolüne geçen Kesek Sınır Kapısı yakınlarına bomba atmak isteyen Suriye’ye ait savaş uçağı sınıra yaklaşıp sınır ihlali yapınca Türk jetleri tarafından düşürüldü. Vurulan uçak, Suriye topraklarında Lazkiye’nin doğusuna düştü. Bu bölgenin ise iki yıl önce Türk uçağının Suriye tarafından düşürüldüğü kentin güneyinde olduğu ifade edildi.

22 Haziran 2012’de bir Türk keşif uçağının Lazkiye’nin güneyinde düşürülmesinden sonra Türkiye Suriye’ye ilişkin ‘angajman kurallarını’ değiştirmiş, Türkiye sınırına ‘güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde’ yaklaşan her Suriyeli askeri unsur, askeri hedef olmuştu.

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 uçakları, 16 Eylül 2013’te Türkiye sınırını 2 kilometre derinlikte ihlal eden M-17 tipi bir Suriye helikopterini vurmuş, helikopter Suriye tarafına düşmüştü.

VALİLİKTE TOPLANTISI

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hasan Koçyiğit ve Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ ile valilikte bir araya geldi.

İçeriği hakkında açıklama yapılmayan toplantının düşürülen Suriye uçağıyla ilgili olduğu öne sürüldü

ERDOĞAN DOĞRULADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye sınırındaki uçağın Türkiye tarafından düşürüldüğünü doğrulayarak, “Suriye uçağı saat 12.15 civarı sınırımızı ihlal etti. F-16’larımız kalktı, bu uçağı vurdu. Ben başta Genelkurmay Başkanımız olmak üzere pilotlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

Kocaeli’nde vatandaşlara seslenen Erdoğan, Suriye uçağının düşürülmesine ilişkin, “Bizim sınırlarımızı, hava sahamızı ihlal ettiler. F-16’larımız kalktı ve bu uçağı vurdu” dedi.

Erdoğan şöyle konuştu:

“Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan, bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere, silahlı kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum, Hava Kuvvetlerimizi tebrik ediyorum. Mesele bu.”

SURİYE: BARİZ SALDIRGANLIK

Türkiye’nin Suriye’ye ait savaş uçağını düşürmesine Şam’dan ilk tepki geldi. AP’nin haberine göre Suriyeli askeri bir kaynak Uçağın düşürülmesinin ‘bariz saldırganlık’ olduğunu söyleyen kaynak, “Bu, Erdoğan’ın Suriye’de ‘teröristlere’ verdiği desteğin kanıtıdır.” dedi.

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]