Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

Litvanya, Tikhanovskaya’yı Belarus Devlet Başkanı olarak tanıdı. Ukrayna ne yapacak?

Belarus'ta 26 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Aleksender Lukaşenko'nun seçimleri büyük bir farkla kazandığının açıklanmasının ardından başlayan sancılı süreç devam ediyor.

Litvanya, Aleksandr Lukaşenko’nun seçimlerdeki rakibi Svetlana Tikhanovskaya’yı Belarus halkının seçilmiş lideri olarak tanıdı.

Bu kararla birlikte, Lukaşenko, iktidarı gasp eden yasadışı bir liderin statüsünü aldı.

Litvanyalı milletvekilleri aldıkları karara ek olarak, diğer ülkeleri de Tikhanovskaya ve Koordinasyon Konseyi’nin yeni cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenleme talebini desteklemeye çağırdı. Litvanya, ayrıca Moskova’dan Belarus’un iç siyasetine karışmamasını talep etti.

Belarus’taki kriz nedeniyle konumunu güçlendiren Vilnius, şimdiden Brüksel ile giderek daha güvenli konuşuyor. Bu nedenle, Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, parlamentodaki oylamadan sonraki gün, Avrupa Birliğini, Lukaşenko’ya karşı yaptırım uygulamaya çağırdı.

UKRAYNA NE YAPACAK?
Ukratna’nın halihazırda Tikhanovskaya’yı Belarus’un seçilmiş başkanı olarak tanıması son derece düşük bir ihtimal. Ukrayna seçimlerin yenilenmesi çağrılarını sürdürecek.

Ukrayna’nın Tikhanovskaya’yı devlet başkanı olarak tanıması durumunda, Kıyiv’in Belarus ile ilişkilerini şu anki şekliyle sonlanması anlamına gelir.

Ukrayna’daki etkili Belarus diasporasının devam eden eylemleri, Lukaşenko için büyük bir sorun olacak.

Ayrıca 4 Eylül’de 500 Amerikan birliği, 40 zırhlı araç (Abrams tankları ve Bradley zırhlı personel taşıyıcıları) askeri tatbikatlara katılmak üzere Polonya’dan Litvanya’ya geldi.

Tatbikatlar, 14-25 Eylül tarihleri arasında, Almanya, Fransa, İtalya ve Polonya’dan 500 askerin, Litvanya ile Belarus sınırından birkaç kilometre uzaklıktaki Amerikalılara Podbrodz’daki eğitim sahasında gerçekleşecek.

Washington, askeri biriliklerin Litvanya’daki kalış süresini Kasım ayına kadar iki ay uzatmaya karar verdi.
Belarus’ta çeyrek asırı aşkın süredir iktidarda olan Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun altıncı kez zaferini ilan ettiği tartışmalı devlet başkanlığı seçimlerinden sonra başlayan protesto eylemleri devam ediyor.

Lukaşenko’nun rakibi Svetlana Tihanovskaya’nın tartışmalı seçimleri hafta sonu da protesto etme çağrısı üzerine başkent Minsk’te binlerce kişi yeniden sokaklara döküldü. Yaklaşık beş bin kişi pazartesi günü yapılan eylemlerde hayatını kaybeden 34 yaşındaki Alexander Taraikovsky’nin hayatını kaybettiği metro istasyonu yakınında toplanarak Taraikovsky’i andı. Eylemcinin öldüğü yerde saygı duruşunda bulunan göstericiler burada mum yakıp çiçek bıraktı.

“Lukaşenko yabancı arabulucuları reddediyor”

Belarus’un resmi haber ajansı Belta, Lukaşenko’nun iktidardan indirilmesini talep eden bir yabancı arabuluculuğu reddettiğini kaydetti. Haberde, Belarus devlet başkanının “Ülkeyi kimseye bırakacak değiliz” dediği belirtilerek, Lukaşenko’nun “yabancı hiçbir hükümete, arabulucuya ihtiyacımız yok” ifadesinde bulunduğu aktarıldı.

Lukaşenko, hükümet yetkilileriyle yaptığı ve televizyonda da yayınlanan görüşmede, “Belarus’a karşı saldırganlığın arttığını” söylemiş ve ”Putin’le iletişime geçmeliyiz” demişti. Lukaşenko, Putin’le görüşme talebini “Bu artık sadece Belarus’a yönelik bir tehdit değil” şeklinde ifade etmişti.

65 yaşındaki Lukaşenko, 1994’den bu yana iktidarda. 9 Ağustos’ta yapılan Devlet Başkanlığı Seçimlerini yüzde 80,2’lik oy oranıyla yine Aleksandr Lukaşenko’nun kazandığı açıklanmıştı. Muhalefetin adayı Svetlana Tihanovskaya’nın oy oranı ise, kamu kurumlarınca yüzde 9,9 olarak duyurulmuş, resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından çok sayıda muhalif “Artık git!” sloganıyla sokaklara dökülmüştü. Seçim sonuçlarını kabul etmeyen Tihanovskaya ise Litvanya’ya giderek çocuklarının hayatıyla tehdit edildiğini ima eden bir video yayınlamıştı.

Ukrayna’daki muhalifler de Belarus elçiliği önünde eylem yaptı.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]