Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO VE FOTO GALERİ] Ukrayna ile Litvanya’nın diplomatik ilişkileri 25. yılında zirvede

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, başkent Kiev’de temaslarda bulunan Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile görüştü.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresi’ndeki resmi karşılama törenleri akabinde iki lider baş başa görüştü.

Görüşmelerin ardından iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 25. sene-i devriyesi münasebetiyle Poroşenko ile Grybauskaite ortak basın açıklaması yaptı.

Basın toplantısında Poroşenko, Birlemiş Milletler, Avrupa Birliği gibi uluslararası platformların yanı sıra Minsk anlaşmalarına desteğin dolayı Litvanya liderine teşekkür etti.

Konuşmasında, Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımların devam etmesinin önemine vurgu yapan Poroşenko, en zor zamanlarda Litvanya’nın yardım elini uzattığını ülkesine silah ve mühimmat sağladığını müteşekkir olduklarını ifade etti.

Ukrayna vatandaşlarının Avrupa’da vizesiz serbest dolaşımı için nihai kararın alınmak üzere olduğunu söyleyen Grybauskaite, Ukraynalıların gelecek yıldan itibaren Avrupa’da serbestçe seyahat edebilmesini ümit ettiğini söyledi.

UKRAYNA İLE LİTVANYA ARASINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALANDI
Poroşenko ile Grybauskaite, huzurunda iki devlet arasında işbirliğinin daha da genişletilmesi ile ilgili bir dizi anlaşma imzaladı.

Ukrayna ile Litvanya arasında, çevre koruma ve ekoloji, sağlık, çalışma, uzman değişimini, ortak üretim, müşterek ilmi konferansların düzenlenmesi, devlet denetimi, güvenlik, standart paylaşımı, iş mevzuatı ve ilgili istatistiklerin izlenmesi, istihdam ve tecrübe paylaşımı alanlarındaki anlaşmaların yanı sıra iki ülke arasında 2017-2018 yıllarına yönelik stratejik partnerliği geliştirmeye ilişkin eylem planı imzalandı.

DOLU DOLU GEÇEN 25 YIL
1992 yılında Kiev’de, Litvanya’nın hariciye şefliğinin açılması ile birlikte derin tarihsel kökleri paylaşan iki ülke arasındaki ilişkiler hızla yeniden teessüs edildi.

Bu süre zarfında, iktisadi ticari, kardeş şehirler, kültür ve sanat, eğitim ve bilim, sağlık ve spor alanında aktif bir işbirliği sergilendi.

İki ülke arasında ilişkilerinin inkişafında Litvanya ve Ukrayna’da yaşayan azınlıkların payı yüksek oldu.

Zamanla Ukrayna ve Litvanya arasındaki ilişkiler resmen stratejik ortaklık seviyesine çıkarıldı. Devletler arasındaki sürekli siyasi diyalog, yüksek dinamikler, siyasi, ekonomik, bilimsel, teknik, kültürel ve insani alanlarda etkin, pratik işbirliği, Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik entegrasyonu da yakınlaşma vesilesi oldu.

Litvanya, Rusya Federasyonu’nun gerek Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol, gerekse Donbas ve Luhansk bölgelerindeki saldırganlığını şiddetle kınayarak, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü yeniden sağlanması için uluslararası arenada aktif, siyasi, diplomatik ve diğer çabaları sürdürüyor.

@erdogduy | YUNUS ERDOĞDU – [email protected]

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]