Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Haiti’de devlet başkanı adaylığına onay verilmeyen hip-hop yıldızı: Türkiye’yi çok seviyorum (Özel)

Haiti’de Kasım ayında gerçekleştirilecek devlet başkanlığı seçimleri için aday olanlar arasına çok renkli bir isim de bulunuyordu. Ancak başkanlık için adaylığını koyan Grammy ödüllü hip-hop sanatçısı Wyclef Jean’in bu başvurusu kabul edilmediği belirtildi. Resmi olarak açıklanmasa da geçici seçim konseyinin bir üyesi, aynı zamanda hip-hop grubu olan The Fugees’in de üyesi olan Jean’in aranan hukuki şartlara uygun bulunan adayların yer aldığı listeye giremediğini söyledi. Ancak Wyclef Jean adaylık başvurusu konusunda resmi açıklamayı beklediğini açıkladı. Haiti’de doğduğu evde Cihan’a Türkiye’yi ve Türkleri de çok sevdiğini söyledi.

Haiti’de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine katılmak için başvuruda bulunan fakat adaylık durumu belirsizliğini koruyan Grammy ödüllü 40 yaşındaki müzisyen Cihan’a konuştu. Ülkeden ayrılması yönünde baskılara maruz kalan ve ölüm tehditleri alan Wyclef Jean, Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’in dışındaki Croix-des-Bouquets’de doğduğu evde verdiği röportajda Türkiye’de sıcak mesajlar gönderdi.

Başkanlık adaylığının belirsizliğini koruduğu ve bir komisyon üyesinin açıklaması dışında resmi bir duyurunun yapılmadığı Wyclef Jean’in evinde yakın akrabaları devamlı ilahiler okuyarak adaylığının netleşmesi için dua ediyor. Öte yandan başkan adaylığı için çabalayan ve tehdit alan Jean’in çevresinde yakınları ve akrabaları etten bir duvar örmüş durumda.

HÂLÂ RESMİ KARARI BEKLİYORUM

Dünya basının peşinde koştuğu Wyclef Jean, kendisinin adaylığını onaylayıp onaylamayacağını hala bilmediğini, komisyonun resmi kararını beklediğini söylüyor. Wyclef Jean “Burası benim kasabam. Burası benim doğduğum yer. Anneannemin evi. Genellikle buraya geliyorum. Burası şehrin biraz dışında ve daha güvenli.” diye konuşuyor. Burada daha rahat korunabildiğini ifade eden hip-hop yıldızı, “Çünkü burada çevremde arkadaşlarım ve akrabalarım var. Benimle görüşmek isteyenlerle öncelikle telefonda konuşuyorum. Güvenli olduğunu düşünürsem uygun bulduğumuz bir yerde görüşüyoruz. Çünkü tehditler alıyorum. Ama her devlet başkanlığına aday olan kişi tehdit alabilir.” şeklinde konuşuyor.

Haiti’de yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmamasının önemli olmadığına vurgu yapan Wyclef Jean; “Devlet başkanlığı adaylar arasında çok güçlü adaylar var. Bu seçim Haiti tarihi için çok önemli. Bugüne kadar birçok seçim olmuş ama halk baskı altında devlet başkanını seçmiş. Artık durum değişti. Artık temiz bir seçim ortamı var. İnsanlar haklarını biliyor, artık kan dökülmüyor. Bu nedenle insanlar gerçek seçimlerini bu seçimlerde rahatlıkla yapabilecekler. Ülkem için en iyi olanın gelmesini istiyorum.” ifadelerini kullanıyor.

ÖNCELİKLİ İŞİM: EĞİTİM

Öncelikli hedefinin eğitim olduğunu ifade eden Wyclef Jean Haiti anayasasının devletin her vatandaşa ücretsiz eğitim vermesi gerektiğini söylüyor. Haiti’de yardım çalışmalarını sürdüren Türk derneklerinden Kimse Yok Mu’nun Haiti’de yapacağı okul projesinin ülkesi için önemine vurgu yapan Jean, “Eğer modern bir eğitiminiz varsa modern bir geleceğiniz olur. Eğer okuma-yazma oranını artırırsak eğitimi üst düzeye çıkarır ve toplumu ve ülkeyi kalkındırabiliriz.” diye konuşuyor.

Haiti’de okul ve hastane yaptıran Kimse Yok Mu Derneği ve diğer Türk yardım kuruluşlarına çok teşekkür ettiğini bildiren Jean, “Onları elimizden geldiği kadar yüzde yüz desteklemeye çalışacağız. Türk halkı ihtiyacımız olan her şeyde yardımımıza koştu. Bunlar unutulacak şeyler değil. Umarım Türk işadamları buraya gelip yatırımlar da yapar. Şu an ülkeyi yeniden inşa etmeye çalışıyoruz. Türk insanlarıyla ortak bir paydada buluştuğumuz için çok mutluyum.” şeklinde belirtiyor.

“TÜRK İNSANINI VE TÜRKİYEYİ SEVİYORUM”

Depremden sonra ülkesinin yeniden yapılanma sürecine ilişkin ise Wyclef Jean; “Büyük bir deprem yaşadık. ABD’de ülkenin yeniden yapılanmasına yardım destek verebilecek Haiti diasporası mevcut. Diaspora yeniden yapılanma projesine yılda 2 milyar dolar yardım edebilir. Bu potansiyel var. Haiti’yi yeniden inşa edebiliriz.” değerlendirmesi yapıyor.

Türk insanını sevdiğini kendisini de Türklerin sevdiğine inandığını söyleyen Wyclef Jean, depremden sonra Türk halkının yaptığı yardımları unutacaklarını dile getiriyor. Türk ve Haiti halkları arasındaki ilişkilerin gelecekte daha da gelişeceğine inanan Hip Hop yıldızı, Türkiye’ye gittiğini, İstanbul’u çok sevdiğini kaydediyor.

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’in dışındaki Croix-des-Bouquets’de doğan Wyclef Jean, 9 yaşındayken ailesiyle birlikte New York’a taşınmış. Jean’in muhalifleri, ünlü sanatçının geçmişinin, devlet başkanı adaylığının gerekleri konusunda Haiti anayasasını ihlal ettiğini, devlet başkanı adayının seçim gününden en az 5 yıl öncesinde ülkede yaşaması gerektiğini savunuyor. Jean’ın aday olup olamayacağı konusu kısa zaman içerisinde resmi olarak netlik kazanacak.

Haiti’de devlet başkanlığı adaylığı için farklı geçmişlerden 34 aday başvuruda bulunmuştu. Haiti anayasasına göre devlet başkanı adayının seçimden önce en az 5 yıl Haiti’de yaşaması gerektiğini belirten muhalifler, Jean’in 9 yaşından beri New York’ta yaşamasını adaylığa engel olduğunu öne sürmüşlerdi.

Geçici seçim konseyi tarafından onaylanan adayların yer aldığı listenin bugün resmen ilan edilmesi öngörülüyor. Batı Yarımküre’nin en fakir ülkesi Haiti’de 28 Kasım’da yapılacak devlet başkanlığı adaylığı için 34 aday başvuruda bulunmuştu.

 

YUNUS ERDOĞDU / PORT-AU-PRINCE / CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]