Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaVideo

Kırgız Lider Ceenbekov’dan, Erdoğan’a “one minute” çıkışı

Okul kapattırmak için Kırgızistan’a giden Erdoğan’a, Kırgız Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov, bir anda söze girip, “Bir durun burada bir söz almak istiyorum. Diyeceğimizi dedik!” şeklinde çıkış yaptı.

Kırgızistan’a düzenlediği resmi ziyaret kapsamında başkent Bişkek’e gelen AKP’li Reisicumhur Recep T. Erdoğan, Kırgızistan ziyaretinde mevkidaşı Sooranbay Ceenbekov ile birlikte açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Ceenbekov’a hitaben, “Türk öğretmenler, devletinize sızacak size darbe yapacak uyarıyorum” deyince Ceenbekov söze adeta “one munite” diyerek girdi ve “bu konuda diyeceklerimizi daha önce dedik” dedi!

Gülen cemaati ile ilgili Erdoğan’ın aksine ‘terör örgütü’ ifadesini kullanmayan Ceenbekov ise ortak basın toplantısında, “İkili görüşmelerde de bu konuları görüşmüş bulunuyoruz. Geçenki Nisan görüşmelerinde, Haziran görüşmelerinde de bu konuları konuşmuştuk. Söyleyeceğimiz sözleri söyledik, cevapları verdik bu konuda. Sebat’tı Sapat yaptık. Komple SAPAT (kalite) haline gelmiş oluyor. Bu konuda çok iş gerçekleştirdik. Sebat’ı SAPAT olarak değiştirdik. Bu okullar tamamen devletin denetimindedir. Eğitim Bakanlığımız, SAPAT Eğitim Kurumlarının yönetimine girdi.

‘SAPAT EĞİTİM KURUMLARI YASALARA UYGUN FAALİYET GÖSTERİYOR’

Ceenbekov şöyle devam etti: “Biz ikili görüşmelerde de bunları görüşmüştük. Nisan görüşmelerinde de bu konuları konuşmuştuk. Biz söyleyeceklerimiz söyledik, cevaplarımızı verdik. Uluslararası Sebat Eğitim Kurumları uzun yıllardır özel bir şirket olarak Kırgızistan’da eğitim alanında faaliyet gösteriyor. 1 yıl önce kadar eğitim kurumlarının ismi SAPAT olarak değiştirildi. SAPAT Eğitim Kurumlarının kurucuları ve yönetiminde Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere geriye kalan kurucularının tamamı Kırgız vatandaşıdır. Ayrıca SAPAT Eğitim Kurumlarının tüm faaliyetleri Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenmekte ve Kırgızistan yasaları çerçevesinde faaliyet göstermektedirler. Bu iş devlet tarafından komple kontrol altına alınmıştır. Bilim ve Eğitim bakanlığı bu işin içindedir ve kontrolü altındadır.”

‘KIRGIZİSTAN’DAKİ HER VATANDAŞ BİZİM MEVZUATIMIZA GÖRE ÇALIŞMAKTADIR’

Ceenbekov: “Kardeş ülkelerimize Kırgız vatandaşlarından hiçbir hareket olmayacaktır. Herhangi bir Kırgız vatandaşı Türkiye’ye karşı bir şey yapmak isterse sorumluluk altında tutulacaktır. Bunu bizzat kendim kontrol edeceğim. Şunu da özellikle belirtmek isterim ki, Kırgızistan’da çalışan her vatandaşımız bizim mevzuatımıza göre çalışmaktadır. Ve mevzuata göre çalışmasını kendimiz kontrol etmekteyiz.” diye konuştu.

SAPAT: KIRGIZ TÜRKÇESİNDE ‘KALİTE’ DEMEK

Öte yandan Kırgızistan’daki Türk okullarının Sebat olan genel adı, Kırgız Türkçesinde ‘kalite’ anlamına gelen ‘Sapat’ olarak değiştirildi ve eğitime Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre devam ediyor.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov ortak basın açıklamasında sözü dedikten sonra aniden masadan kalktı.

KIRGIZİSTAN’DA KİMSE “FETÖ” DEMEDİ

Erdoğan’ın basın toplantısını Kırgızistan medyası görüntüsüz verdi, haberlerde Türk Okulları ile ilgili ‘Gülenci’ denmesi dikkati çekti. Erdoğan’ın kullandığı ‘FETÖ’ ifadesi yöneticiler, siyasiler ile ülkedeki gazete ve televizyonlar tarafından kullanılmadı.

DEMİREL, ÖZAL VE ECEVİT DESTEKLEDİ

170 ülkede Türk okulların açılmasını; merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve merhum başbakan Bülent Ecevit desteklemiş. Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık antetli kağıtlarıyla referans mektupları vermişti.

Geçmişte Demirel, Özal ve Ecevit gibi siyasetçiler okulları ziyaret ederek öğretmenlere moral desteği vermiş ve yurt dışında Türkçe eğitimine teşvik etmişti.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]