Ruslar, Harkiv’e saldırdı

"Ruslar tarafından yapılan bir savaş hilesi olabilir. Rus ordusunun asıl hedefi Herson ve Odesa olmaya devam ediyor."

Ruslar, Ukrayna’nın doğusundaki, Harkiv şehrini yoğun bir şekilde bombalamaya başladı. İlk gelen bilgilere göre iki sivil hayatını kaybetti ve iki yaralı var.

Rusların, Harkiv’e saldırıya geçeceği, Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından uzun süredir bekleniyordu.

Ruslar gece saldırıya başladı. Sabah 4-5’e kadar piyade taburundan oluşan, Rus birlikleri, Ukrayna devlet sınır hattını geçti ve dört sınır köyünü (Strileçe, Krasne, Pılne, Borısivka) ele geçirdi. Diğer bölgelerde Rus saldırıları püskürtüldü, Rusların önemli askeri kayıplar verdiği bildirildi. Ruslar, Vovçansk bölgesinde de küçük bir ilerleme daha kaydetti. Rus ordusu halihazırda, Harkiv’e 40 kilometre mesafede bulunuyor.

Edinilen bilgiye göre Rusların söz konusu bölgede, Harkiv şehrine hızlı bir şekilde büyük çaplı bir saldırı düzenlemek için gerekli kuvvete sahip değil.

Rusya’nın açtığı topçu saldırısında çok sayıda Ukraynalının öldüğü ve yaralandığı bilgisi geldi.

Uzmanlar, Rusların ağır kayıplara uğraması ve güçlü bir direnişle karşılaşması durumunda daha ileri gitmeyeceklerini ve ele geçirilen bu bölgede yerleşeceklerini ön görüyor. Ancak durdurulmazlarsa ve ağır kayıplar vermezlerse, önce cepheyi Rusya Federasyonu sınırından uzaklaştırmak için sınır boyunca diğer bölgeleri ele geçirmeye başlayacaklar, ardından bu cepheyi daha güçlü bir saldırı için sıçrama tahtası olarak kullanacak.

Şu anda Rus saldırısı, Harkiv şehrine doğrudan bir tehdit oluşturmuyor, şehrin hızlı bir şekilde ele geçirilmesi tehdidi de yok. Harkiv’in savunması için Ukrayna ordusu ek tedbirler aldığı belirtildi.

Uzmanlar: “Ukrayna-Rusya’nın, Harkiv sınırındaki savaşın tırmanışı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin güney cephesindeki direnişini zayıflatmak ve imkanlarını kuzeye aktarmaya zorlamak amacıyla Ruslar tarafından yapılan bir savaş hilesi olabilir. Rus ordusunun asıl hedefi Herson ve Odesa olmaya devam ediyor.” diyor.

Muhabir: Yunus Erdoğdu

Exit mobile version