Myanmar’a yardım! [2]

Myanmar, Myanmar Birliği Cumhuriyeti, Burma, Birmanya

Kasırgalar, yokluklar,yoksulluklar…

Bazen bu sıkıntılarla, bazen  çatışmalarla bildiğim bir ülke.

Budist insanlarıyla bildiğimiz bu ülke, yani insanseverliğiyle, hoşgörüsüyle tanınan Budist insanların ülkesi bu ülke, kimi zaman çatışmaların, farklı dinlerden insanların yaşadığı sıkıntılarla da duyduğumuz bir ülke oluyor.

Hem de adı barış, barışı hayırlı gören İslam dininden insanlarla Budistler arasında…

Bir karışıklık olmalı bu işte, diye düşündüm hep…

Budizm… Çatışma? İslam…?

Sonra Myanmar bilgilerime başka şeyler dahil oldu.

George Orwell’ın ‘’Burma Günleri’’ adlı Burma’yı, Myanmar’ı anlattığı bir kitabı var.

Kitabın tanıtımında şu ifadeler geçiyor:

“Bu ülkede bulunmamızın, hırsızlıktan başka bir nedeni olduğunu söyleyebilir misiniz? Bu öylesine kolay ki. İngiltere’nin memuru, Burmalı’nın kollarını tutar, tüccar da adamın ceplerini boşaltır. Britanya İmparatorluğu, İngilizlerin, daha doğrusu Yahudi ve İskoç çetelerinin ticaret tekelleri kurmalarını sağlayan bir aracıdan başka bir şey değildir.”

Bu sözler, George Orwell’in Burma’daki İngiliz sömürgeciliğine bakış açısını yansıtıyor. Kendisi de Burma’da görev yapmış olan Orwell, en başarılı yapıtı olarak tanımlanan Burma Günleri’nde, İngilizlerin bu sömürgedeki yaşamını ve yaptıklarını, yerli işbirlikçileri ve fırsatçıları, yerli halka insanca yaklaşarak İmparatorluğun tutumuna karşı çıkanları, aşk, nefret, tutku çemberinde destansı bir anlatımla ele alıyor. Burma Günleri, ilk kez 1934 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlandı. Kitap ve yazarı hakkında herhangi bir dava açılmayınca, ertesi yıl İngiltere’de de basıldı. Ama sömürgecilik dönemi sona erinceye kadar kitabın Hindistan ve Burma’da satılması yasaklandı ve okuyanlar hakkında yasal işlem yapıldı. Burma Günleri, İngiltere’nin, üzerinde güneş batmayan bir imparatorluk olduğu dönemdeki politik ve sosyal yaklaşımını göz önüne sererken, romandaki karakterlerin işlenmesindeki ayrıntılı ustalıkla da Orwell’in başarısını pekiştirdi.’’

Bu ifadelerle anlatılan Myanmar, çeken Myanmar, çektirilen Myanmar bugün birilerine çektirmesin!

Demokrasinin, özgürlüğün örneği olsa Myanmar!

Sadece Myanmar değil dünya George Orwell kitaplarındaki dünya olmaktan kurtulsun artık!, dedim durdum kendi kendime bugün.

Bugün bir kere daha gündemime girdi Myanmar.

Myanmar’daki Türkiye Büyükelçisi(!) yüzünden.

Myanmar’a yardım!

KEREM ASLAN

Exit mobile version