Almanya: Türkiye’de eğitimcilerin görevden alınması skandaldır

Bremen Bilim Bakanı Prof. Dr. Eva Quante-Brandt ise Türkiye’de darbe girişiminden sonra polis, hakim, asker, öğretmen ve öğretim üyelerinin ya tutuklandığını ya da görevden alınmasıyla ilgili olarak ‘Bu tam bir skandaldır’ dedi.

OHAL ilan edilmesiyle hukukun üstünlüğünün ciddi şekilde tehdit altına girdiğini kaydeden Quanta-Brandt, ’Bilim, araştırma ve öğretim başta olmak üzere bu alanda 15 bin kişi ya görevden alında ya da tutuklandı. Bunun yanı sıra Türkiye’de üniversite rektör ve dekanların istifasının istenmesi üzerine bin 500 rektör ve dekan görevinden ayrıldı. Ayrıca tüm bilim insanlarına yurtdışına çıkma yasağı getirilirken, yurtdışında bulunanlarda ülkeye geri çağrıldı. Bu bir skandaldır. Federal hükümetin Türk hükümetinden açıkça hukukun üstünlüğünü ve akademik özgürlüğün temel olarak kalmasını ciddi bir şekilde hatırlatmasını istiyorum’ dedi.

Konuyla ilgili Bremen Başkonsolosu Mehmet Günay ile telefonla görüştüğünü aktaran Quante-Brandt, ‘AB üyeleri ülkeler Türkiye’de Türk hükümetine karşı yapılan darbe girişimini kınadı.

Başkonsolos ile görüşmemde Türk hükümetinin darbe sonrası vatandaşların hak ve özgürlükleri prensiplerine bağlı kalacağından umutlu olduğumu belirterek, buna eğitim, bilim ve araştırmanın dahil olduğunu ilettim.

Türk hükümetinin şu anki uygulamasının Türkiye ile yapılan bilimsel işbirliğine zarar verdiğini söyledim. Türkiye ile Bremen birbirine yakından bağlıdır. Bremen’de yüksek öğrenim görenlerin yüzde 20’si Türk kökenli. Uzun yıllardır Bremen ve Türk üniversiteleri bir araya gelerek çok başarılı işbirliği yapıyor. Bu verimli ilişkiler sayesinde Türkiye’de birçok bilim insanı yetişti ve karşılıklı öğrenci değişimi arttı. Bu işbirliğinin engellenmesi önlenmelidir’ şeklinde konuştu.

Schleswig Holstein Bilim Bakanı Kristin Alheit ise Türkiye’deki gelişmeleri endişe ile izlediklerini belirterek, ‘Şu anda Türkiye’de uygulanmakta olan bilim insanlarına resmi seyahat yasağı araştırma ve özgürlüğe büyük bir müdahaledir. Bunu genel bir güvenlik tedbiri kapsamında kabul etmek zor’ dedi.

‘Gelişmeleri yakından takip edeceğiz’ diyen Alheit, ‘Bu sadece bilim insanlarını sindirme değil aynı zamanda Türkiye ile uluslararası üniversiteler arası işbirliğinin de sorgulanmasını gündeme getiriyor. Aslında bu işin sorumluları tedbir amaçlı uygulamanın sonuçlarının farkında olmalıdır’ şeklinde konuştu.

ORTAK AÇIKLAMA
Avrupalı akademisyenlerin ortak açıklaması şu şekilde: “Araştırma ve öğretim özgürlüğü bir hukuk devletinin temel ilkesidir. Türkiye’de darbe teşebbüsüne tepki için üniversite yönetimi ve görevlilerin görevden alınması ve Türk bilim insanlarına yurtdışına çıkma yasağı getirilmesi kabul edilemez. Yurtdışında bulunanların bir an önce Türkiye’ye dönmelerinin istenmesini anlayışla karşılayamayız. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulanmaya çalışılan ‘temizlik’ hukukun üstünlüğü ve bilimsel standartlarla büyük bir çelişki içindedir.”

| UKRAYNA HABER

Exit mobile version