Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Foto GaleriGündemVideo

[VİDEO VE FOTO GALERİ] Başörtüsü hakkı: Dünya Hicap Günü Kıyiv’de nasıl kutlandı?

Başını örten Müslüman kadınlar 1 Şubat'ta Dünya Hicap Günü’nü kutluyor.

Ukrayna’da Dünya Hicap (başörtüsü) Günü 1 Şubat’ta çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ukrayna Mümineler (Müslüman kadınlar) Derneği tarafından bu sene dördüncüsü organize edilen etkinliğe, bu yıl başkent Kıyiv’in yanı sıra; Dnipro, Harkiv, Zaporoje, Hmelnitsky, Odesa, Kremençug, Çernigiv, Melitopol, Sinelnikovo gibi şehirlerde de gerçekleşti.

Bir gurup mümine ellerinde farklı renklerdeki güllerle Kıyiv’in en meşhur caddesi Hreşçatik’te, kadınlara gül dağıtarak Dünya Hicap Günü’ne dikkat çekti. Kıyiv’de yaklaşık yüz kadar kadına gül verildi. Ülke genelinde ise bini aşkın gül dağıtıldığı ifade edildi.

Etkinliğin ana hedefi gayrimüslimlerin başörtüsüne olan önyargılı bakışını kırmak ve kadınların başörtüsü takma hakkını desteklemek olarak açıklandı. İslam dininin emirlerine göre kadınların başlarını örtmeleri gerekiyor.

Gül dağıtan kızlardan Arap asıllı olduğunu belirten Amina Hanım, UkraynaHaber.com’a yaptığı (Türkçe) açıklamada, “Bu etkinlikle Müslümanların kimseye zarar vermek istemediğini, iyilik ve barış istediğimizi, insanları mutlu etmek istediğimizi göstermeyi düşündük” dedi.

Türkiye’yi çok sevdiği için kendi çabalarıyla, Türkçe öğrenen Amina, insanların mutlu olmasını istediğini dile getirdi.

Tesettürlü ve tesettürsüz kadınların ortak noktası “kırmızı gül” sevgisiydi.

1 Şubat Pazartesi günü Kıyiv’de kar yağıyordu. Gün boyunca sıcaklık eksi 4 ila eksi 6 derece arasındaydı. Caddedeki farklı milletlerden inançlardan kadınların gülen gül yüzleri hem kışın hem de aşırı soğuğun üstesinden geldi.

Gül alan Ukraynalı kadınların Covid-19 salgını nedeniyle maske takmasına rağmen yüzlerindeki tebessüm gözlerinden anlaşılıyordu.

Feministler ise başörtüsünün kadınların gönüllü olarak takmasını gerektiğini bu husustan kadın ve kızlara herhangi bir baskı yapılmamasını istiyor. Kadın hakları savunucuları genellikle başörtüsünü dini bir sembolden ziyade bir çeşitlilik olarak yorumluyor.

Dünya Hicap Günü’nü ilk olarak 2013 yılında kutlanmaya başlandı. Her dinden başörtülü kadınları desteklemek için dünya çapında 140 ülkede her yıl başörtüsü etkinlikleri düzenlenmekte.

Ukrayna’da yaklaşık 43 milyon nüfuslu Ukrayna’da, Müslümanların nüfusa oranının yaklaşık yüzde bir civarında olduğu düşünülüyor.

1 ŞUBAT DÜNYA HİCAB GÜNÜ

Bangladeşli bir Müslüman olan Nazma han, 11 yaşında ailesi ile birlikte Amerika’ya göç ettiğinde, okuldaki tek başörtülü öğrenci olarak öğrenimine başlar.

Tek kelime İngilizce bilmeyen bu genç kız, başörtüsü taktığı için diğer öğrenciler hatta öğretmenleri tarafından alay konusu haline gelir. Türlü hakaretlere maruz kalarak başörtüsünden vazgeçmeye zorlanır. Bütün olumsuzluklara göğüs gererek öğrenimine üniversite ile devam ederken, menhus 11 Eylül olayı gerçekleşir. Bu saldırıyla birlikte tüm dünyadaki Müslümanlara karşı başlatılan algı operasyonu, Amerika’da başörtülü bir Müslüman olan Nazma için hayatı yaşanmaz hale getirir. Çünkü o başörtüsü ile Müslümanlığını alenen göstermektedir. İşte tüm bu zorluklara göğüs gererek yaşamaya çalışan Nazma Han, kendisine yapılanları asla unutmaz ve kendi işini kurduktan sonra tüm dünyada farkındalık oluşturacak bir projeyi uygulamaya koyar.

Dünya Başörtüsü/Hijab Günü, artık birçok ülkede Müslüman başörtülü kadınlar ve başörtüsü kullanmayan kadınlar arasında duygudaşlık kurmayı amaçlayan bir eylem haline geldi. İsteyen bir gün, isteyen bir hafta ya da daha fazla bir süre boyunca başörtüsü kullanarak, tesettürlü bir kadının yaşadıklarını yaşayarak öğreniyor. Bu sayede etkinliğe katılan kadınların örtünmeyi seçen kadınlara bakışının değiştiği ve ön yargılarının kalktığını görülüyor.

Yunus Erdoğdu aktivist Amina’yı canlı yayında çekerken…

Muhabir: Yunus Erdoğdu | Kıyiv – [email protected]

Twitter: @erdogduy

Olay yerinden Canlı Yayınlar için : Twitter: @ukraynahaber

Facebook: facebook.com/erdogduy

İnstagram: instagram.com/ukraynahabercom/

Son Dakika için Telegram Haber Kanalımız:
https://t.me/ukraynahaber
Haber İhbar Hattı WhatsApp:

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]