Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] Türk polisi Ukrayna dahil 30 ülke polisini eğitti

Türk Polis Teşkilatı, 30 farklı ülkede 15 bin polisi eğitimden geçirdi. 273 Türk uzman çeşitli ülkelerde eğitim görevinde bulundu. Türkiye’deki polis meslek yüksek okulları ve polis akademisinde ise her yıl 400’e yakın yabancı öğrenci eğitim görüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı bir rapora göre Türkiye, bugüne kadar 30 farklı ülkede 2437 eğitici uzman yetiştirdi. 2010 yılında 779 yabancı uyruklu uzman ise Türkiye’de özel eğitimden geçirildi. Türkiye, bugüne kadar 27 ülkede 62 kurs programı düzenleyerek 1658 kişiyi de sadece uyuşturucu ile mücadele konusunda eğitti. Türkiye, birçok ülkede polis eğiticilerinin eğitilmesi görevini üstlenmiş durumda.

30 ÜLKE POLİSİ EĞİTİLDİ
Türkiye’nin bu güne kadar polis teşkilatlarına eğitim verdiği ülkeler arasında Almanya, Fransa, Arnavutluk, Afganistan, Bosna Hersek, Filistin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Sudan, Malta, Mısır, Suriye, Ürdün, Etiyopya, Kırgızistan, Moğolistan, Mali, Nijerya, Irak, Karadağ, Kazakistan, Özbekistan, Pakistan, Kosova, Fildişi Sahili, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tanzanya, Türkmenistan, Ukrayna yer alıyor. Buna ilavetene 2010 yılında 19 ülke ile daha anlaşma imzalanarak bu ülkelerin polis teşkilatlarında da eğitim verilmesi sağlandı. Bu ülkelerin önemli bir bölümünün Afrika ülkesi olması ise dikkat çekti.

Türkiye, Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere, Yugoslavya’nın parçalanmasından sonra ortaya çıkan tüm ülkelerin polis teşkilatlarına da eğitim verdi. Şu ana kadar en fazla Afganistan ve Filistin polisi eğitildi.

SİVAS AFGAN POLİSLERİN EĞİTİM MERKEZİ OLDU
Türkiye, Filistin polisinin eğitiminin yanı sıra tüm alet ve ekipmanını da hibe ediyor. Türkiye’nin en fazla eğitim verdiği ülkelerden biri de Afganistan. Bu ülkedeki polis teşkilatlarını yeniden yapılandırmaya karar veren Türkiye, Afgan polis teşkilatında görev yapacak polisleri Sivas Polis Meslek Yüksek Okulu’nda eğitmeye başladı. İlk parti 500 kişilik Afgan öğrenci geçtiğimiz yıl Sivas’a getirildi. Lise mezunu Afgan öğrenciler, temel polis eğitiminden geçirilirken, halen Afganistan’da görev yapan polisler ise Sivas’ta koruma ve önleme, terörizme karşı bina ve önemli tesislerin korunması gibi özel eğitimlerden geçiriliyor.

IRAK VE FİLİSTİN POLİSİ DE EĞİTİLİYOR
Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı okullardaki uzmanların eğitim verdiği bir başka polis teşkilatı ise K. Irak. K. Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani son Türkiye ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan koruma görevi üstlenen polislerin Türk Emniyeti tarafından eğitilmesini istemişti. Emniyet Genel Müdürlüğü ilk etapta tereddüt ederek Barzani’nin korumalarını eğitime almadı. Ancak Barzani’nin Türk hükümeti üzerindeki yoğun rica girişimi üzerine 25 K. Irak’lı koruma da Eylül 2010’da kursa alındı. Sadece K. Irak’lı korumalar değil, Iraklı polislerde uzmanlar tarafından Ankara’da özel eğitimden geçirildi.     
Filistin polisine 2010 yılında 22 motosiklet hediye eden Türkiye, ayrıca bunları kullanacak polisleri de eğitimden geçirdi. Filistinli polislerin bir bölümü Türkiye’ye getirilerek Antalya Polis Meslek Yüksek Okulu’nda eğitimden geçirildi.

Türkiye’deki polis meslek yüksek okullarında 2010 yılında 18 ülkeden öğrenci eğitim görerek mezun oldu. Bu ülkeler ve öğrenci sayıları şu şekilde: Arnavutluk (13), Azerbaycan (21), Bosna-Hersek (1), Filistin (44), Gürcistan (1), Afganistan (22), Kırgızistan (17), KKTC (22), Makedonya (21), Ürdün (249), Sudan (20), Yemen (16), Birleşik Arap Emirlikleri (10), Etiyopya (149) Kosova (9), Moldova (39, Türkmenistan (29), Moğolistan (22).

EN FAZLA UYUŞTURUCU EĞİTİM TALEBİ GELİYOR
Üçüncü dünya ülkeleri polis teşkilatlarının temel eğitimden geçirilmesi konusunda Türkiye’den yardım talep ederken, Avrupa ülkelerinin birçoğu ise daha çok uyuşturucu ile mücadele konusunda Türk polis teşkilatının tecrübesinden yararlanmaya çalışıyor.

Uyuşturucu ile mücadelede tüm Avrupa ülkelerinin yakaladığından fazla uyuşturucu yakalaşarak büyük başarılara imza atan Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi’nde bugüne kadar 63 ülkenin polisine eğitim verildi. Akademi kurulduğu gündem beri 4 binden fazla yabancı uzmana eğitim vermiş oldu.

Uyuşturucu ile mücadelede en fazla eğitim talebinde bulunan ülke Afganistan oldu. 400 Afgan polisi uyuşturucu konusunda Ankara’da eğitim aldı.

Türk polis teşkilatının bu başarısı BM Barış misyonlarında da fark ediliyor. 162 Türk polisi dünyanın dört bir yanında barış misyonlarında görev yapıyor. Fildişi,(16), Liberya(26), Kongo(15), Doğu Timor(23), Haiti(41),Sudan(39) Afganistan(1) Kosova(1) olmak üzere 162 uzman polis ise bu ülkelerde özel görevlerde bulunuyor.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]