Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

ABD’de Türkiye-ABD İş Konseyi’nin eski başkanı Ekim Alptekin hakkında iddianame

ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ile ilgili soruşturmada Flynn'le işbirliğiyle suçlanan Türkiye-ABD İş Konseyi'nin eski başkanı Ekim Alptekin hakkında iddianame yayımlandı. Alptekin, Gülen'in iadesi için komplo kurmak ve Türk hükümetinin yasadışı ajanı olarak faaliyette bulunmakla itham edildi.

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale etmesi ve ABD Başkanı Donald Trump’la ilgili diğer suçlamaları soruşturan Özel Savcı Robert Mueller’in (Bop) kapsama alanındaki Türk işadamı Ekim Alptekin ve İranlı-Amerikalı işadamı Bijan Rafiekian (Bijan R. Kian) hakkında iddianame yayımlandı.

‘TÜRKİYE’YE KAÇIRACAKTI’ İDDİALARININ GÖLGESİ

Ankara’nın ’15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu, kabul ettiği hareketin lideri Fethullah Gülen’den’, iddianamede ‘kara çalınmaya çalışılan sade bir Türk vatandaşı’ gibi söz edilmesi ayrıca dikkat çekti. Kasım 2017’de Wall Street Journal gazetesi ve NBC News kanalı, Flynn’in Türkiye hükümeti yetkilileriyle Fethullah Gülen’i Türkiye’ye gizlice kaçırıp İmralı’ya getirmeyi planladığına dair iddialara yer vermişti.

Bugün New York Times gazetesi, Alptekin’le ilgili haberi, “Türkiye’nin ABD’yi Fethullah Gülen’i sınırdışı etmeye zorlamaya yönelik kampanyası ile ilgili federal soruşturma kapsamında, Flynn’in iki eski işbirlikçisi hakkında iddianame yayımlandı” diye duyurdu.

ABD Adalet Bakanlığı’nın iddianamesinde, Alptekin (41) ve Rafiekian (66), komplo kurmak ve Türk hükümetinin yasadışı ajanı olarak faaliyette bulunmakla itham edildi. Alptekin ayrıca FBI’a dört kez yalan ifade vermekle suçlandı.

Mueller, Alptekin’i, Flynn’in 2016’daki ABD başkanlık seçiminden önce Türk hükümeti adına lobi çalışması yapmak için kendisinden para aldığı iddiasıyla 2017 yazında soruşturmaya dahil etmişti.

‘GÜLEN’E KARŞI GİZLİCE ETKİLEME KOMPLOSU’
İddianamedeki suçlamalardan biri, ikiliyi, ‘Türk hükümetinin iadesini talep ettiği Fethullah Gülen’e karşı ABD’li siyasetçileri ve Amerikan kamuoyunu gizlice etkilemeye yönelik komploya dahil’ ediyor.

Komplo için ‘Rafiekian ve iddianamede ‘A Kişisi’ diye söz edilen şahsın kurduğu bir şirketin kullanıldığı’ ileri sürülüyor. ‘A Şirketi’ diye sözedilen şirketin ‘A Kişisi’nin ulusal güvenlik uzmanlığı üzerinden hizmet verdiği kaydediliyor. Burada kast edilen emekli general Michel Flynn’in, Kian’ın da ortağı olduğu Flynn Intel Group adlı şirketi.

‘GÜLEN’İN İADESİ ÇALIŞMASINI TÜRK HÜKÜMETİNİN YÖNETTİĞİNİ GİZLEMEYE ÇALIŞTILAR’
‘Gülen iade edilsin’ diyen Trump’ın danışmanının şirketi, lobicilik için Türkiye’den para mı alıyor?
İddianameye göre ‘Flynn Intel Group kullanılarak Fethullah Gülen Amerikan kamuoyu ve ABD’li siyasilerin gözünde gayrimeşru hale getirilmeye çalışıldı ki, böylece ABD Adalet Bakanlığı’nın direndiği sınırdışı ve iade hedefine ulaşılsın’. “Komplocular, bu çalışmayı Türkiye hükümetinin yönettiğini saklamaya çalıştı” denilerek şöyle devam edildi:

‘TÜRK HÜKÜMETİNİN ARACISI ALPTEKİN’
“Türk kabinesi düzeyindeki yetkililer bu proje için gerekli bütçeyi onayladı. Alptekin de Türk yetkililere çalışmalarla ilgili verip onların talimatlarını Rafiekian, Flynn ve Flynn Intel Group’taki diğerlerine aktardı.”

“Alptekin’in Hollanda’daki şirketi Flynn Intel Group’un müşterisi gibi gösterilerek 600 bin dolarlık ücret Hollanda’daki şirket üzerinden üç aşamada gönderildi. Alptekin ödemeleri Türkiye’deki bir hesaptan yaptı. Ödemeleri alan Flynn Intel Group, ardından Hollanda’daki şirkete iki aşamada yüzde 20’şer komisyon gönderdi.”

ALPTEKİN’E ‘YALAN İFADEDEN’ AĞIR CEZA TALEBİ

İddianameye göre Kian komplodan mahkum olursa en fazla 5 yıl, yabancı ajanlıktan mahkum olursa en fazla 10 yıl hapse çarptırılacak. Aynı suçlamalardan en fazla aynı cezalara çarptırılabilecek Alptekin, ayrıca FBI’a 4 kez yalan ifade vermekle suçlanıyor ki her bir yalan ifade için 5 yıl hapis talep ediliyor.

‘KENDİ CEBİMDEN VERDİM’ DEDİ, MUELLER İKNA OLMADI

Alptekin, DEİK bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye ABD İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu’nun Başkanı sıfatıyla son kez Mayıs 2017’de FBI’a ifade vermişti. 21-23 Mayıs 2017’de Washington’daki Trump Hotel’de düzenlenen Türk Amerikan Konseyi’nin 36. konferansına katılan Alptekin, bu ziyareti sırasında Mueller’in ekibine ifade vermişti. Söz konusu paraları, Flynn’e, ‘Türk-Amerikan ilişkilerinin gelişmesinin önünde engel olarak gördüğü Fethullah Gülen’in gerçek yüzünün ortaya çıkartılmasına yönelik bağımsız bir araştırma yapması için kendi cebinden verdiğini’ söyleyen Alptekin, ardından ABD’den ayrılıp Türkiye’ye dönmüştü.

‘MÜVEKKİLİNİZ YALAN SÖYLÜYOR’
Ama iki gün sonra Alptekin’i büyük jüri önünde ifade vermeye çağıran bir celpname kendisine ulaştırıldı. Mueller’in ekibi Alptekin’in avukatlarına “Müvekkiliniz yalan söylüyor. Bahsi geçen para kendisine ait değil. Türk hükümeti adına bu parayı verdiğini düşünüyoruz. İfadesini yenilemesini bekliyoruz” mesajını gönderdi.

20 OCAK 2017’DE BEYAZ SARAY’A GİRDİ, 1 ARALIK 2017’DE MAHKEMEYE ÇIKARILDI

Diğer yandan Kian, Trump’ın başkan seçilmesiyle koltuğa oturması arasındaki ara dönemde Ulusal Güvenlik Danışmanlığı ile ilgili geçiş ekibinde yer almıştı. Flynn, Kian ve Flynn Intel Group, 2017’de soruşturma kapsamına alındı. Ulusal Güvenlik Danışmanlığı sadece 24 gün süren Flynn, ilkin, bu göreve gelmeden önce lobicilik yapmak için gerekli izinleri almadan Rusya ve Türkiye gibi yabancı hükümetlerden para kabul etmekten soruşturulmaya başlandı. Emekli general, Özel Savcılık ile anlaşma yapıp 1 Aralık 2017’de çıkarıldığı mahkemede suçlamaları kabul etti.

Bob

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]