Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[Video ve Foto] Ukrayna Osmanlı’dan kurtuluşunu kutlayacak

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, 1621 yılında İkinci Osman komutasındaki Osmanlı ordusu karşısında kazanılan, Hotin Zaferi’nin 390’ıncı yılının kutlanılması yönündeki kararnameyi imzaladı.

Yanukoviç, imzaladığı karar doğrultusunda Bakanlar Kurulu’ndan önümüzdeki üç ay zarfında, ülkede Hotin Zaferi’nin yıl dönümü kutlamaları için bir planının çıkartılmasını istedi.

Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde yayınlanan kararın alınma gerekçesi; Ukrayna ile Polonya ordusunun, Osmanlı Ordusu’na karşı kazandığı ortak zaferin Avrupa tarihi için taşıdığı önem ve Ukraynalılarda vatanseverlik duygusunun oluşturulmasına zemin hazırladığı şeklinde açıklandı.

Gelecek yıl eylül ayında yapılması beklenen etkinlikler çerçevesinde, Çernovitskiy Bölgesi Milli Fedkoviç Üniversitesi’nde 1620-1621 yıllarındaki Hotin Savaşı tarihi ile ilgili bir konferans, değişik kutlama ve kültür etkinliklerin hükümet tarafından organize edilmesi bekleniyor.

Aynı zamanda Yanukoviç, Hotin Zaferini kazanan komutan Petr Sagaydaçniy’in ve kurmaylarının araştırılıp halk nezdinde tanıtılmasına ilişkin çalışmalar yapılmasını istedi. Alınan karar gereğince Ukrayna devlet televizyonu o döneme ait belgesel ve filmlerle halkı bilgilendirecek.

Ayrıca Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Hotin Savaşının 390’ıncı yıl kutlamalarına katılmaları için ilgili ülkeleri de davet edecek.

Bununla birlikte Çernovitskiy Bölgesi’nde Hotin ve Kameniçe bölgesindeki tarihi eserlerin yeninden gözden geçirilmesi kararı alındı. Önceki yıllarda yerel idareler yaptıkları etkinliklerle o dönemdeki savaşları kendi imkânları ile canlandırıyordu.

İKİNCİ OSMAN’IN HOTİN SEFERİ (1621)

Lehistan ile Osmanlılar arasında 1617 yılına kadar ciddi bir anlaşmazlık söz konusu olmamıştı. Ancak, bölgede yaşanan ihtilaflar ve ayaklanmalar üzerine, 1621 yılında İkinci Osman Lehistan üzerine sefere çıktı.

Yapılan savaşta iki taraf da bir üstünlük sağlayamadı. Savaş Hotin antlaşması imzalanarak sona erdi ve bölge yine Osmanlı egemenliğinde kaldı. İkinci Osman Hotin kalesi önünde savaşmayan Yeniçeri Ocağı’nı kaldıracağını açıkladı. İkinci Osman’ın aldığı bu karar onun öldürülmesi ile sonuçlandı.

 

Yunus Erdoğdu Kiev Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]