Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Ukrayna’da yaklaşık 39 milyon ton tahıl hasat edildi

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu rakam 37,4 milyon ton olarak kayıtlara geçmişti.

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 7 Eylül tarihi itibariyle  Ukraynalı tarımcıların 9,9 milyon hektarlık tarım alanından 38,6 milyon ton tahıl hasat ettiği bildirildi.

Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu rakam 37,4 milyon ton olarak kayıtlara geçmişti.

Tarım Bakanlığı tahılın ortalama tane verimliliğinin hektar başına 3 bin 900 kg olduğu da belirtildi.

Ülke genelinde tahılın en yüksek tane verimliliği 1 hektar başına 5 bin 490 kilo ile Vinnitsa bölgesi, 5 bin 260 kilo ile Hmelnitsk bölgesi, 5 bin 220 kilo ile Çerkası bölgesi ve 4 bin 910 kilo ile Kiev bölgesi oldu.

Bunun yanı sıra bakanlığın tahminlerine göre bu sene tahılın mahsulü 63 milyon tona kadar ulaşabileceğini açıkladı.

ABD Tarım bakanlığında yapılan tahminlerine göre ise 2016-2017 pazarlama yılında Ukrayna’da 64,1 milyon tona kadar tahıl üretilebilir.

Ukrayna İstatistik Kurumu’na göre ise geçen sene ülkede yaklaşık 60,1 milyon ton tahıl toplandı ve o rakam 2014’te rekor 63,8 milyon tondan yüzde 5,8 daha az olduğu da açıklandı.

@erdogduy | YUNUS ERDOĞDU – [email protected]

Çarşamba, 04 Kasım 2015 10:43

Ukrayna tarım ürünlerini en çok Çin ithal ediyor

Dünyanın en önemli tarım ülkelerinden Ukrayna’dan yılın ilk 9 ayında en çok tarım ürünü ithal eden ülke Çin oldu.

Ukrayna Devlet Gümrük Servisi’nin yılın ilk üç çeyreğine ilişkin yayınladığı verilerde, Ukrayna’nın en çok gıda ürünü ithal ettiği ülke ise Almanya olarak geçti. Ukrayna’nın karşılıklı tarım alanından en büyük dış ticaret ortağı ise Hindistan oldu.

Çin yılın ilk 9 ayında Ukrayna’dan, 1 milyar 60 milyon dolarlık tarım ürünü ithal etti, bu oranın Ukrayna’nın tarım ürünleri ihracat hacminin yüzde 10,2’sine tekabül ettiği bildirildi. Aynı dönemde Ukrayna’dan en çok ithalat yapan ülkeler ise 773 milyon dolarla Hindistan ve 748 milyon dolarlık tutarla Mısır oldu.

Tarım ülkesi olmasına rağmen bazı hazır gıda ürün guruplarını ithal eden Ukrayna’nın en büyük tedarikçisi ise 246 milyon dolarlık ithalat yaptığı Almanya oldu. Ukrayna’nın gıda ürünleri ithalatında Almanya’yı, 237 milyon dolar ile batı komşusu Polonya ile 183 milyon dolarlık hacimle ise doğu komşusu Rusya takip etti.

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı’nın verilerine göre ocak-eylül döneminde 2 milyar 710 milyon dolarlık tarım ürünleri ithalatı yapılırken, tarım ürünlerinin ihracatı ise 10 milyar 350 milyon doları buldu.

Ukrayna tarım ihracatının yüzde 51,8’lik kısmını sırasıyla; Çin, Hindistan, Mısır, Türkiye, İspanya, İran, Hollanda, İtalya, Suudi Arabistan ve Polonya’ya yapıyor.

Ukrayna’nın tarım ve gıda ürünlerinin yüzde 54,1’ini ise; Almanya, Polonya, Rusya, Türkiye, Fransa, ABD, İspanya, İtalya, Hindistan ve Brezilya’dan ithal ediyor.

Kışları soğuk geçen ülke, Türkiye’den en çok yaş meyve ve sebze ithal ediyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi

Dünyanın en önemli tarım ülkelerinden Ukrayna’da bu sene tahıl hasadı 20 milyon tona yaklaştı.

Ukrayna Başbakan Vekili ve Birinci Yardımcısı Sergey Arbuzov, Ukrayna’da yaklaşık 20 milyon ton tahıl toplandığını açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Arbuzov: “Bu güne kadar bu seneki tahıl mahsulünün üçte ikisi hasat edildi. Geçen seneye nazaran bir hektardan 700 kilogram daha fazla ürün aldık. Hâlihazırda 19 milyon 700 bin ton tahıl hasadı gerçekleştirdik.” dedi.

Öte yandan Ukrayna etkili bir tarım ticareti ile elde ettiği tarım ürünlerini yeni pazarlara ulaştırma üzerinde da çalışıyor.

Ukrayna Tarım Bakanlığı daha önce yaptığı tahminlerde, 2013’te 53-54 milyon ton tahıl elde etmeyi beklediklerini bildirmişti.

Öte yandan Ukrayna’nın 2012’deki tahıl ürünleri mahsulü 46 milyon 200 ton olmuştu. Bunun yanı sıra geçen sene 22 milyon 800 ton tahıl ihraç edildi ve bu sene ise bu tahıl ihracatının 26 milyon tona çıkartılması hedefleniyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi

Rusya’nın dünyaca ünlü St.Petersburg Hermitage Müzesi Başkanı Mihail Piotorovski, Türkiye’nin dünya müzelerinden kendisine ait tarihi eserleri talep etmesini eleştirdi.

Basın toplantısı düzenleyen Piotrovski’ye Kırgızistanlı bir basın mensubunun ülkesinin Orta Asya’daki tarihi eserlerle ilgili sorusuna muhatap oldu. Kırgızistan’ın Orta Asya’daki tarihi eserlerinin iadesiyle ilgili bir hakkının olup olmadığı yönündeki soruya, “Kırgızistan bu sorunu gündeme getirmez. O arazide arkeolojik kazılar yapılırken, böyle bir devletin (Kırgızistan) izine rastlanmadı. Aynı şeyi Ukraynalıların Skif (Karadeniz’in Rus ve Ukrayna kıyılarında yaşamış eski halk) altınlarına yönelik hak talep etmesi için de söyleyebiliriz. Fakat, Skiflerin yakın akrabaları Ukraynalı ve Ruslardan ziyade Osetler idi.” diyen Piotorovski, “Türkiye de bugün dünyanın tüm müzelerinden skandalla ve şantajla taleplerde bulunuyor. Bu konuda İngiliz müzelerine, Berlin müzelerine gına geldi. Üstelik burada konu eskiçağlarla ilgili ki, günümüz Türkiyesi ile bağlantısı da yok.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE MÜZELERİNDE DE BAŞKA ÜLKELERİN TARİHİ ESERLERİ VAR”

Türkiye’deki müzelerde de başka ülkelere ait tarihi eserlerin bulunduğuna işaret eden Piotorovski, “İstanbul’un arkeoloji müzelerinde de; Suriye, Filistin, Irak, Mısır’dan eserler var. Türkiye’nin bu eseleri onlara dağıtmaya hazırlandığını hiç duymadık. Bizim duruşumuz net; hiç bir şey vermemek lazım. Eserler büyük dünya müzesinde sergilenmekte. Bu, müzenin özel katerogisi ve burada medeniyetler diyalogu yaşanıyor. Bugün milliyetçilik artıyor. Müze alanında ise bu, her şeyin geri iade edilmesiyle ilgili sonsuz taleplerle ortaya çıkıyor. Ama her zaman bunun arkasında kültür mirası kaygısından ziyade, mülkiyet kaygısı söz konusu.” dedi.

FUAT SEFEROV | MOSKOVA – CİHAN

Kategori Kültür

Ukrayna’da üretilen ve yurt dışından ithal edilen bütün tohumlar genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içerip içermediğine dair kontrole tabi tutulacak.

Avrupa’da son dönemde çıkan GDO’lu tahıl skandalı üzerine açıklamada bulunan Ukrayna Tarım ve Gıda Bakanı Nikolay Prisyajnük, Ukrayna’daki bütün yerli ve ithal olan tohum örnekleri GDO kontrolüne tabi tutulacağını söyledi.

Bakan Nikolay Prisyajnük, GDO konusunda ilmi bir konferansı yapılacağını gen modifiye mühendisliği hususundaki gelişmeleri görüşmek için uluslararası uzmanları ülkeye davet ettiklerini belirtti.

Prisyajnük, ülkedeki bütün tohumların kontrolünün 3 ayda yapabileceklerini ifade etti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi

Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’ın farklı ülkelerdeki tarım ve canlı hayvan projelerine 11 milyar dolar harcamayı planladığı bildirildi.

El Vatan gazetesinin haberine göre, Suddi Arabistan; Ukrayna, Kanada, Brezilya ve Arjantin’de tarım projelerini hayata geçirecek.

Basına yansıyan haberlere göre de Suudi Arabistan Tarım Bakanı Fahd Belguneym, Sudan’daki tarım arazilerine yapılan yatırımın artırılması için bir anlaşma imzaladı. Bakan, yerel üretimin yerine geçmesi için gıda ithalatını güven altına alma amacıyla Suudi şirketlerinin teşvik edildiğini ifade etti.

Yetkili ayrıca Afrika ülkelerinin geniş ve potansiyele sahip tarım arazileri ile gıda üretimini artırmak için en büyük fırsatı sunduğunu ve Suudi şirketlerin üretimi artırmaya yönelik Afrika’ya teknoloji ve ekipman getirdiğini söyledi.

Uzmanlar, Körfez ülkelerindeki kıt su kaynaklarının tarıma yönlendirilmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. 2008 yılında Suudi hükümeti tahıl dahil çok su gerektiren tarım ürünlerinin yetiştirilmesinin 2016’ya kadar durdurulması kararı almıştı.

Geçen yıl milyarder işadamı Muhammed El Amudi’ye ait Etyopya’da kurulu Suudi Yıldız Tarımsal Kalkınma gıda şirketi 2020’ye kadar 2.5 milyar dolarlık yatırım planladığını açıklamıştı. Şirket, 60 yıllığına kiralanmış 10 bin hektarlık alanda pirinç yetiştirecek. Hükümetten 290 bin hektarlık ek arazi kiralanması da düşünülüyor.

RÜŞTÜ KAYHAN SOYDAN | DUBAİ – CİHAN

Kategori Ekonomi

2012 yılında şiddetli kuraklığın Moldova ekonomisine verdiği zarar, ön verilere göre, 1,5 milyar ley (120 milyon dolar) olacak ve ülke beklenen tarım üretiminin yüzde 15-20 kaybedecek.

Moldova Bilimler Akademisi’nin (MBA) bildirdiğine göre, 2012 yılındaki kuraklığın ekonominin gelişimine etkisinin analizini, MBA’nın talebi üzerine Ekonomi, Finans ve İstatistik Enstitüsü uzmanları diğer özel bilimsel-araştırma enstitülerinden bilim adamları ile birlikte gerçekleştirildi.

Uzmanlar, Ağustos ortasında tüm ülkede yağmurlar yağmasaydı, kuraklık bazı yerlerde şiddetliydi kayıplar boyutunun çok daha büyük olacağını kaydetti. Ağustos ayında hafif bir iyileşmeye rağmen, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, sebze ve diğer tarım ürünlerinin kayıplarını doldurulamayacak ve beklenen hasat hacminin yaklaşık yüzde 30 ve daha fazlasını oluşturacak.

Raporda, ekim alanlarının ve dolayısıyla birinci grup tahıllarda hasat miktarının azalmasına yol açan geçen sonbahar kuraklığına göre, bu yaz 2012 kuraklığı Moldova hububat piyasasındaki durumu daha da şiddetlendirecek, şimdiden buğday, mısır ve diğer ürünler için piyasa fiyatlarında bir önceki yıla göre yüzde 30-35 oranında bir artış kaydedildi. Yem buğday fiyatında artışın et, süt ve yumurta fiyatlarında zincirleme bir artışa yol açacağı beklenmekte. Önceki yılların tecrübesine dayanarak, yeterli miktarda yem buğdayının olmaması nedeniyle domuz ve kümes hayvanları sayısında yaklaşık yüzde 15-20 oranında bir azalma ve büğük baş sığır sayısında yaklaşık yüzde 10-15 bir azalma olacak. Bu da iç piyasada et ve et ürünleri fiyatının5-6 ay sonra artışına yol açacak.

Bilim adamlarının belirttiği gibi, tarımsal üretimde azalma ve hayvan sayısında düşüş kırsal alanlarda işçi sayısını azaltacak. Ülkede gıda ürünlerinin geniş yelpazesinde fiyat artışının 2012 yılı II. yarısında enflasyon seviyesini yüzde 1.5 – 2 artırması beklenmekte.

2012 kuraklığından sadece Moldova değil, diğer ülkeler de önemli kayıplar yaşadı. Özellikle bu durumdan ABD, Rusya, Ukrayna ve diğer büyük tahıl ihracatçıları en çok zararı gördü. ABD’nin en büyük borsalarında buğday fiyatları Temmuz ayında ton başına 250’den 350 dolara kadar çıkarak yüzde 40 oranında yükseldi.

FERİDUN TÜFEKÇİ | KİŞİNEV – CİHAN

Kategori Ekonomi

Ukrayna tarım ürünlerinde yılın ilk yarısında dış ticaret fazlası verdi. İhracat oranları, ithalatını geçince ülkeye 5 milyar dolar gelir geldiği bildirildi.

Ukrayna Tarım İş Kulübü’nden yapılan açıklamada, 2012 yılın Ocak-Temmuz aylın arasında tarım ürünlerinin ihracatı 9,1 milyar doları buldu. Söz konusu dönemde ülkenin ithalatı 4,2 milyar dolara eşitti.

Ukrayna böylece tarım ürünlerin ihracatından net 5 milyar dolar gelir elde etti. Ukrayna’nın tarımdan elde ettiği gelirler geçen senenin aynı döneme nazaran yüzde 60 oranında artış kaydetti.

Ukrayna tarım ürünlerini toplam 141 ülkeye ihraç ediyor ve ihracatın yüzde 50’sini: Mısır, Rusya Federasyonu, Hindistan, İspanya, İran ve Türkiye’ye yapıyor.

Tarım ürünleri ihracatı yapan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Ukrayna’nın ihraç ürünlerinin yüzde 50’si; ayçiçeği ve mısırdan oluşuyor.

Ukrayna’nın tarım ürünlerin ihracatında ilk sıralarda; buğday, soya, peynir, arpa, soya küspesi, tohum ve şeker olduğu belirtildi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi

Ukrayna’da elverişsiz hava şartları tahılın yanı sıra sebze grubunu da olumsuz etkilemeye başladı.

Ukrayna’da bu sene patates mahsulü geçen seneye nazaran yüzde 5 oranında düşerek yaklaşık 23 milyon ton olması bekleniyor.

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bu sene de geçen sene olduğu gibi 1 milyon 400 bin hektar alana patates ekildiği belirtildi.

Bu seneki patatesteki kaybının yüzde 5 seviyesinde olabileceğini belirten Tarım Bakanlığı patates ekilen bölgelerdeki hava şartları vasat olarak değerlendirdi.

Öte yandan bakanlık yetkilileri Ukrayna’da her sene yaklaşık 6 milyon ton patates tüketildiğini bildirdi.

Ukrayna İstatistik Kurumu verilere göre ise ülkede 2011’de 24 milyon 200 bin ton patates toplanmıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi

Ukrayna’da son bir yıl içerisinde buğday fiyatlar en üst seviyeyi gördü. Uzmanlar ülkede buğday fiyatlarının son bir ay içerisinde yüzde 13,5 oranında artışını ABD’de yaşanan kuraklığa bağladı.

Komersant (Ukrayna) Gazetesi’ne konuşan uzmanlar buğday fiyatının artışının dünya piyasasındaki tahıl fiyatlarıyla ilgili olduğu ve bu rakamların daha da artacağını söyledi.

Ukrayna’daki un işletmeleri ise hükümetin buğday fiyatlarını 28 Ekim’deki genel seçimlere kadar tutacağını ve daha sonra ise ülkede ekmek fiyatların hızla artacağını iddia etti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi

Dünyanın en önemli tarım ülkelerinden Ukrayna’da bu sene tahıl hasadı 7 milyon tonu aştı.

Ukrayna Tarım Politikası Bakanı Nikolay Prisyajnük yaptığı açıklamada, hâlihazırda 3 milyon 600 bin hektarlık alanda tahıl hasadının gerçekleştiğini söyledi.

Nikolay Prisyajnük: “Toplam olarak 7 milyon ton tahıl toplandı. Toplanan tahılın yaklaşık 4 milyon 800 tonu buğday, arpa 2 milyon ton, çavdar 16 bin ton, bezelye 234 ton ve yulaf ise 11 bin ton.” dedi.

Ukrayna Tarım Politikası Bakanlığı’ndan açıklamada bu senenin tahminen 45 milyon 300 bin ton tahıl hasat etmeyi hedeflediklerini bildirildi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]