Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Poroşenko: IMF yardımı 14 Eylül’de görüşülecek

IMF başkanı Christine Lagarde görüşme sonucunda, IMF 14 Eylül'de görüşecek gündemlerin arasında resmi olarak Ukrayna’ya 3. Yardım Tranşın verme konusunun da eklendiğini açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Dünya Para Fonu (IMF)’in Ukrayna’ya vereceği kredinin üçüncü tranşını onaylanma konusunu 14 Eylül’de görüşeceğini bildirdi.

IMF başkanı Christine Lagarde görüşme sonucunda, IMF 14 Eylül’de görüşecek gündemlerin arasında resmi olarak Ukrayna’ya 3. Yardım Tranşın verme konusunun da eklendiğini açıkladı.

Petro Poroşenko, Eylül’de yapılacak görüşmelerden olumlu bir kararın çıkmasını umduğunu söyledi.

@erdogduy | YUNUS ERDOĞDU – [email protected]

IMF: https://www.imf.org/external/NP/SEC/bc/eng/index.aspx

IMF, Ukrayna’yı uyardı: Reform yoksa para da yok

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Ukrayna ile işbirliğin devamının yolsuzlukla mücadele ve reformların hayata geçirilmesine bağlı oluğunu söyledi.

Ukrayna devletinin başladığı reformları yarıda bırakma geleneğini tekrarlama riski taşıdığına dikkat çeken Christine Lagarde, ülkede son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle endişelerini dile getirdi.

Lagarde, “Devlet yönetim sisteminin reform yapma kabiliyetinin zayıflaması, yolsuzlukla mücadelenin yavaşlaması, siyasi oluşumun yasallığının yitirmesi ve kanunların etkisinin azalmasından dolayı endişe duyuyorum. Reformların canlandırma gayreti olmadan, yolsuzlukla mücadeleyi arttırmadan para fonunun Ukrayna ile işbirliği programının nasıl devam edeceğini ve Ukrayna programını nasıl başarıya götüreceğini anlamak zor.” ifadelerini kulandı.

Ukrayna’da iktidarın yeniden reform yoluna girmesi gerektiğine vurgu yapan Lagarde, yardım paketlerinin askıya alınabileceği mesajını verdi.

Ukrayna ekonomisinin toparlanması için IMF 11 Mart 2015’te toplam 17,5 milyar dolarlık yardım programını onaylamıştı. Kredinin ilk 5 milyar dolarlık dilimini 13 Mat’ta 2015’te ve ikinci dilimi 1,7 milyar doları 4 Ağustos 2015’te serbest bırakmıştı. Ülkede yerel seçimler arifesinde 2 Ekim’de incelemeye gelen IMF, vergi reformu ve 2016 bütçe tartışmaları nedeniyle süreci askıya almıştı. IMF heyeti 1,7 milyar dolarlık üçüncü dilim öncesinde, para politikası, bankacılık sektörü, yolsuzlukla mücadele, özelleştirme ve emeklilik reformu konusu üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Öte yandan, Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanı Aivaras Abromavicius’un, yolsuzlukla mücadele ve mali reformlar sırasında karşılaştığı baskılar nedeniyle istifasını sunması, bazı bakanların istifa edeceği ve hükümetin düşeceği yönündeki söylentiler IMF ile Ukrayna görüşmeleri önünde engel teşkil ediyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

IMF’den Ukrayna’ya 17,5 milyar dolarlık kredi

Uluslararası Para fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, IMF’nin Ukrayna’ya toplamda 40 milyar dolarlık paket kapsamında 17,5 milyar dolar kredi vereceğini açıkladı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yazılı açıklama yapan Lagarde, Ukrayna hükümetinin yeni ekonomik reformlarını desteklemek için IMF tarafından 12,5 milyar SDR (yaklaşık 17,5 milyar dolar veya 15,5 milyar Euro tutarında) fon sağlanacağını bildirdi.

Bu kararın IMF İcra Kurulu tarafından onaylanmasını beklediğini ifade eden Lagarde, yeni kredi anlaşmanın Ukrayna’da acil bir şekilde ekonomik istikrarın sağlanmasında kullanılacağını belitti.

Yaklaşık 40 milyar dolara ulaşacak yeni finansman paketinin 4 yıl içinde Ukrayna’ya aktarılmasını ön gördüklerini ifade eden Lagarde: “Bu riskli, iddialı ve zor ve aynı zamanda gerçekçi bir program, Ukrayna ekonomisi için dönüm noktası olabilir.” dedi.

Programın başarılı olacağına inandığını dile getiren Lagarde, Ukrayna’nın reform yapmam kararlılığını gösterdiğini, yolsuzlukla ve kara para aklamayla mücadele ettiğini belirtti.

Ukrayna’ya yönelik artan dış desteğin önemine dikkat çeken Lagarde, yatırımcı güveni ve piyasaları etkileyebilecek jeopolitik risklere rağmen çatışmaların çözüme kavuşarak istikrarın sağlanmasını beklediklerini ifade etti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenük ise; “Zaten, resmi müzakereleri tamamladık. IMF İcra Kurulu’nun kredi programı onaylanmasını bekliyoruz. Öncelikli amacımız bankacılık sistemi ve döviz kurunu sabitlemek olacak. Döviz kurlarının düzenlemesi aynı zamanda Ukrayna ekonomisini geliştirilmesine fırsat verecektir.” şeklinde konuştu.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi
Devamını oku…

Cuma, 06 Şubat 2015 09:53

Kerry: IMF’nin kredi vereceğine inanıyorum

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), Ukraynalı yetkililerin gerekli şartların sağladığında kredi vereceğini öngördüklerini belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Ukrayna’ya silah yardımı dâhil çeşitli seçenekler üzerinde durduğuna dikkat çeken Kerry, Obama’nın, sorunu diplomasi yoluyla çözülmesini istediğini aktardı. Obama’nın kararını Münih Konferansı sonrasında açıklaması bekleniyor.

Ukrayna’daki iktisadi reformların hayata geçirilmesi için IMF’nin ek 1 milyar dolar daha kredi vermesi için çalışacaklarını kaydeden Kerry, hükümetin aldığı reform kararlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

IMF’in Ukrayna’ya toplamda 27 milyar dolar vermesi bekleniyor. Ancak ilk etapta üçte ikisi olan 17 milyar dolarını verecek. Ukrayna tarafı ise IMF’den ilk acil 20 milyar dolar istiyor. IMF ise Ukrayna’ya uluslararası yardım miktarı artabileceğini ancak üçte ikilik dilimin miktarının artmasından yana değil.

Ayrıca Kerry, ABD’nin Donbass’daki çatışmalardan etkilenenlere verilmek üzere ivedilikle BM Mülteciler Yüksek Komiserliği üzerinden 16,5 milyon dolar yardım tahsis edileceğini bildirdi.

YUNUS ERDOĞDU | WWW.UKRAYNAHABER.COM

Kategori Ekonomi
Devamını oku…

Perşembe, 24 Temmuz 2014 13:38

IMF: Ukrayna’daki kriz küresel ekonomiye hasar verdi

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2014 yılı iktisadi tahminlerinde, Ukrayna’daki krizin küresel ekonomiye büyük hasar verdiği bildirildi.

IMF’nin bugün açıklayacağı, 2014 yılı ekonomik tahmin raporunun içeriği, Süddeutsche Zeitung gazetesi tarafından yayınladı.

Basına sızan raporda, Ukrayna’daki ihtilaf nedeniyle jeopolitik risklerle birlikte enerji fiyatlarının ciddi oranlarda artabileceğine dikkat çekildi.

IMF’ye göre Ukrayna’da atarak devam kriz neticesinde farklı ülkelerdeki ekonomik büyüme yavaşlayacak.

Özellikle ABD’nin 2014 yılı GSYİH büyümesi daha önceki tahminlerden yüzde 1,7 oranında daha düşük olması bekleniyor.

Avrupa Birliği bölgesinde ise iktisadi büyüme 1,1 şeklinde olacak. Avrupa’daki ekonomik düşüş ise 0,1 oranında olacağı tahmin ediliyor.

Bununla birlikte olaylardan, Almanya ekonomisinin etkilenmeyeceği ve büyümenin daha önce tahmin edilen yüzde 1,7 oranından 1,9’a çıkacağı belirtildi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi
Devamını oku…

Çarşamba, 07 Mayıs 2014 18:01

Ukrayna, IMF’den 3,2 milyar dolarlık ilk yardımı aldı

Uluslararası Para Fonu (IMF) iç karışıklık nedeniyle, Ukrayna’da bozulan makroekonomik istikrar ve ekonomik büyümeye destek için 3,2 milyar dolarlık ilk yardım dilimini verdi.

Ukrayna Milli Bankası’ndan yapılan açıklamada; “İlk tranş planlandığı hacimde Salı günü (6 Mayıs) Ukrayna’ya geldi. Bu ise Ukrayna ile uluslararası finans kurumlarının işbirliği neticesinde gerçekleşti.” denildi.

Milli Banka daha önce yaptığı açıklamalarda ilk dilimin 2 milyar dolarının bütçe açığını kapatmak için kullanılacağını, kalan kısmın ise ulusal rezervlere transfer edileceğini belirtmişti.

Toplamda 17 milyar dolar tutarındaki kredinin ikinci, üçüncü dilimleri ve kalan kısmı, IMF programın iki ayda bir yapacağı performans değerlendirmelerinin sonuçlarına göre verilecek.

1 Mayıs’ta, IMF yönetim kurulu Ukrayna için iki yıllığına 17 milyar dolar tutarında krizle mücadele programını onaylamıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi
Ukrayna’nın aylardır devam eden siyasi krizi aşması için acil finans desteğine ihtiyacı olduğu belirtildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Bölümü Müdürü Rıza Moghadam, Washington’da yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın iki yıl boyunca finanse edilmesi gerektiğini ve 27 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Ukrayna’daki ekonomik reform paketinin onaylanması şartıyla IMF iki yıl içinde 14-18 milyar dolar hacmindeki kredi desteği vermeyi planlıyor. IMF’den gelen kredinin son dönemde dolara karşısında hızla değer kaybeden milli para birimi grivnanın istikrarı için kullanılması bekleniyor.

Rıza Moghadam, “Şu anda, Ukrayna’da pazar çok kırılgan. Ukrayna’nın döviz rezervleri çok düşük, jeopolitik durum da düzensiz ve bu durumdaki grivnanın istikrarsızlığı şaşırılacak bir durum değil. Ama umarız ki stand-by programın yürürlüğe girince ülkenin rezervleri dolacak ve milli paranın kuru desteklenecek.” dedi.

27 Mart’ta gelen IMF heyeti, Ukraynalı yetkililerle 14-18 milyar dolar arasında bir stand-by programı ve ekonomik reform yapılması üzerinde uzlaşmıştı.

Son günlerde Ukrayna milli parası, dolar karşısında yaklaşık yüzde 70 oranında değer kaybetmişti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Kiev’de yeni hükümet kurulana kadar 15 milyar dolarlık kredinin ikinci dilimini askıya aldıklarını duyurdu. Rusya, Viktor Yanukoviç’in Cumhurbaşkanlığı sırasında 3 milyar dolarlık ilk dilimi göndermişti.

AB ile ekonomik anlaşma imzalamayan Kiev’e destek için Aralık ayında doğalgazda yüzde 30’a varan indirim yapan Rusya, 15 milyar dolarlık da kredi anlaşması imzalamıştı.

Geçen hafta kredi diliminin 2 milyar dolarlık ikincisinin verilmesini ele aldıklarını, ancak ülkede durumun aniden değişmesi üzerine konuyu yeni hükümetle konuşmayı kararlaştırdıklarını kaydeden Siluanov, “Biz yeni hükümetin kurulması ve ekonomik politikalarının oluşumuna kadar beklemeyi planlıyoruz.” dedi.

Sidney’de düzenlenen G20 toplantısında basının sorularını cevaplayan Rusya Maliye Bakanı, çalışmaların sürdüğünü belirtti.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Kategori Ekonomi

Pazar, 23 Şubat 2014 15:33

IMF, Ukrayna’ya yardım etmeye hazır

Ukrayna’daki durumun istikrara kavuşacağını ümitli ettiği söyleyen IMF Başkanı Christine Lagarde, ülke yetkilerinin IMF’ye başvurması halinde yardım elini uzatabileceklerini belirtti.

Lagarde: “IMF yardıma hazır. Malum her görüşmede en az iki taraf olması gerekiyor. IMF’nin hâli hazırda Ukrayna’da kimi muhatap alacağı henüz bilmiyor.” dedi.

Daha önce, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de, Ukrayna’nın radikal ekonomik reform paketine ve yeni hükümetinin uluslararası desteğe ihtiyacı olduğunu bildirmişti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Ekonomi

TEKFEN İnşaat’ın Hazar’da gerçekleştirdiği petrol platformu projeleri için gittiğimiz Bakü’de
kaldığımız otelin lobisinde Dünya Gazetesi Yazıişleri Müdürü İbrahim Ekinci, asansöre doğru
yönelen bir kişiyi işaret etti:

– Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) eski Başkanı Engin Akçakoca
değil mi?

– Ta kendisi.

Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Osman Birgili başkanlığındaki Tekfen İnşaat ekbinin Bakü Büyükelçimiz Alper Coşkun onuruna verdiği yemekten dönüşte otelde tur attık, Engin Akçakoca lobide çalışıyordu:

– Hayırdır Engin Bey?

– Uluslararası Para Fonu (IMF) adına Azerbaycan’ın bankacılık sektörünü inceliyorum.
Gözlem ve önerilerimi rapor halinde IMF’ye vereceğim.

– IMF’de kaç yıldır danışmansınız?

– 7 yılı buldu. Son dönemlerde daha çok Ukrayna, Sırbistan ve Moldova’ya bakıyorum.
Ancak, IMF’den zaman zaman farklı ülkelere girmem de isteniyor.IMF’nin kendisini bu
görev için neden seçtiğini anımsattı:

– 2001 krizi sırasında BDDK Başkanıydım. IMF, “Damdan düşenin halini en iyi sen bilirsin”
diyerek teklifte bulundu. IMF adına dünyanın farklı noktalarını dolaşıyorum.

– Sunduğunuz görüş ve önerileriniz IMF’nin o ülkelerle ilgili raporlarına giriyor mu?

– Elbette giriyor. Ancak, 100 öneri ortaya koyuyorsam, bunun 30’unu ancak yapıyor bazı
ülkeler. Nitekim Ukrayna’da böyle oldu. IMF, o nedenle Ukrayna’da programı askıya almak
zorunda kaldı.

Ukrayna’daki bir banka patronunun kendisini cep telefonundan aradığı geceyi anımsadı:

– Bankasına el konulan işadamı, “Benim bankamı nasıl kapatırsınız?” diye hesap sordu,
tehdit etti. Türkiye’de çok tehdit almışlığımız var ama Ukrayna’da da başıma gelince çok
şaşırdım.

– IMF’nin Ukrayna Heyeti Başkanlığını bir ara sizin BDDK’daki ekibinizden Ceyla Pazarbaşıoğlu yapmıştı.

– Ceyla Hanım şu anda IMF’nin ABD’deki merkezinde daha üst düzeyde bir görev yapıyor.

– Şimdiye kadar IMF adına hangi ülkelere gittiniz?

– Filistin, Swaziland, Nijerya, Surinam, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Gana, Yemen
ve Sudan.

Otelin içindeki Yapı Kredi Bankası ofisini gösterdik:

– Koçbank’ta genel müdürken buradaki şubeyi ben açmıştım. Sonra Koç Grubu, ortağı
UniCredit’le birlikte Yapı Kredi’yi alınca, Koçbank’ı birleştirdi. Böylece buradaki banka da
Yapı Kredi’ye dönüştü.

2001 krizi deneyimi, uluslararası şirketlerde görev yapan Türk yöneticilerin önünü açtı. Özellikle 2008’de başlayan global krizde bu durum daha da yaygınlaştı.
IMF, 2001 krizi sırasında ve sonrasında Türkiye’ye bankacılık uzmanları gönderiyor, ders
verdiriyordu…


Türk bankacılık sisteminin dünyaya örnek gösterilecek kadar sağlamlaşması, Engin
Akçakoca’ya IMF’de 7 yıldır sürdürdüğü danışmanlık kapısını açmış oldu…

Yazının devamını okumak için tıklayınız…

VAHAP MUNYAR | HÜRRİYET – [email protected]

Kategori Misafir Kalem
Devamını oku…

Perşembe, 11 Ekim 2012 14:56

IMF: Ukrayna ekonomisi de risk altında

Uluslar arası Para Fonu (IMF) 2012 için öngördüğü Rusya’nın yüzde 4’lük büyüme rakamını yüzde 3,7’ye çekti. IMF açıklamasında 2013 büyüme rakamını da yüzde 0,1’lik azalma ile yüzde 3,8 olarak revize etti.

Ocak ayında IMF Rusya’nın 2012’de yüzde 3,3, 2013’te de yüzde 3,5 büyüyeceğini açıklamıştı.

IMF Rusya bütçe açığı ile ilgili tahminlerini de olumlu yönde düzeltti. IMF’e göre Rusya 2012 bütçesinde açık yerine yüzde 0,5’lik artı verecek. 2013 için ise bu rakam yüzde 0,2 olarak gerçekleşecek.

IMF Ocak ayında yaptığı açıklamada Rusya’nın 2012’de yüzde 1,4 ve 2013’te de yüzde 1,7 bütçe açığı vereceğini öngörmüştü.

IMF’in açıklamasında finans krizinin yaşandığı Euro Bölgesi’nin çevresinde yer alan Rusya, Kazakistan ve Ukrayna ekonomilerinin risk altında olduğu kaydedildi. IMF mali dengelerin sıkılaştırılmasına, finans sisteminde reform yapılmasına ve artan enflasyon riskine karşı önlem alınmasına dikkat çekti.

Dünya Bankası da dün enflasyon ve talep azalması nedeni ile Rusya’nın 2012 için büyüme rakamı tahminini yüzde 3,8’den yüzde 3,5’e çektiğini açıklamıştı. Kararda kurak geçen yaz ve tahıl rekoltesinde yaşanan düşüş de etkili oldu.

Dünya Bankası Rusya’nın 2013 büyüme rakamlarını da yüzde 4,2’den yüzde 3,6’ya indirmişti.

Rusya ekonomisi ile ilgili açıklanan son raporda, Rusya ekonomisinin 2008 ekonomik kriz sürecindeki kaybı telefi etmesinin ardından kısmen büyümenin yavaşlamasına dikkat çekilmişti.

2011’de Rusya ekonomisi yüzde 4,3 büyüme gerçekleştirmişti.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]