Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna Parlamentosu, Fener Rum Patrikhanesi’ne başvurdu

Ukrayna Parlamentosu yerel Ortodoks kilisesinin dünyanın en büyük kilisesi olması için Fener Rum Patrikhanesi’ne başvurdu.

Ukrayna Parlamentosu, Fener Rum Patriği Bartholomeos’a başvurarak, 1686 yılında dönemin Fener Rum Patriği tarafından Ukrayna’yı Moskova Patrikhanesi’nin ruhani alanına bırakan kararının geçersizliğini ilan etmesi ve Ukrayna’da bağımsız ve otonom tamamen hür (otosefal kendi kendini tanıyan) birleşik Ortodoks kilisesi kurulması konusunda yardım istedi.

İktidar partilerine mensup milletvekilleri tarafından hazırlanıp meclise sunulan yasa tasarısı, bugünkü oylamada, 423 milletvekilinden 245’inin oyuyla kabul edildi. Yasanın kabulü için gerekli oy sayısı 226 idi.

UKRAYNA ORTODOKS KİLİSESİ DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

Parlamentonun ülkedeki Ortodoks kiliseleri arasındaki ayrımların ve ihtilafların çözülmesi adına kabul ettiği kararda, “Çağdaş Ukrayna bağımsız bir devlet. Bağımsızlığı da bütün dünya tarafından tanınıyor. Ukrayna halkı kendi kültürüne sahip ve kimliği de bu kültürden besleniyor. Ukrayna’daki Ortodoks kilise hayatının kemiyeti otosefal yeterlilik seviyesine ulaştı. Bölünmeleri önleyebilmesi halinde dünyanın en büyük Ortodoks kilisesi olacaktır.” denildi.

UKRAYNA’DA 1991 SONRASI BAĞIMSIZ KİLİSELER KURULDU

Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılması akabinde bağımsız Ukrayna’daki bazı milliyetçi rahipler çeşitli patrikhane ve kiliseler kurdu. Ancak bu oluşumlar, henüz Fener Rum Patrikhanesi tarafından tanınmadı. Ukrayna’daki kiliseler, siyasi gruplar arasındaki mücadelelerde de etkin rol oynuyor. Kiev Patrikhanesi gibi bazı milliyetçi Ortodoks kiliseler batı yanlısı sokak hareketlerine destek olurken, Moskova Patrikhanesi’nin Ukrayna Metropolitliği ise, Rusya yanlısı siyasetçilerin yanında yer alıyor.

Ukrayna’da yapılan anketlere göre, Ukraynalıların üçte ikisi (yaklaşık yüzde 65’i) kendilerini Ortodoks olarak tanımlıyor. Halihazırda, Kiev Patrikhanesi’nin müntesiplerinin sayısı ise Moskova Patrikhanesi’nin cemaatinin sayısını geçmiş durumda.

@erdogduy | YUNUS ERDOĞDU – [email protected]

Cumartesi, 30 Nisan 2016 11:54

Paskalya’da Ortodoks Ukraynalılar neler YAPAMAZ!

Ukraynalı Ortodoksların en önemli bayramı sevinç bayramı Paskalya’da Ukraynalı inananlar 7 gün süresince neler yapamaz. İşte paskalya adetleri…

İlk olarak üzgün gergin stresli bir tavır takınamazlar…

Kin gütme, kızma, sinirlenme, öfkelenmek olmaz.

Sarhoş gezemezler.

Her şeyde gıda ve alkol tüketimi de dahil olmak üzere ölçülü olmalılar.

Paskalya’da haram sayılan eylemler iki misli daha kötüdür.

Mezarlığa gidilemez. Kabir ziyaretleri paskalya bayramından sonra yapılır.

Açgözlü ve paragöz olunamaz. Paskalya’da fakir ve muhtaçlarla yemeğini paylaşmak güzel bir haslettir.

Bu evi temizlemek dahi bu gün istenmeyen bir durumdur. Kelimenin tam anlamıyla bahar temizliğini bayram sonrasına bırakırlar.

PEKİ, PASKALYA’DA NELER YAPARLAR?

Paskalya bayramı ritüelleri, genellikle Müslümanların Ramazan Bayramına benzer… Takarsın paskalya sepetini koluna eş, dost akraba konu komşu ziyaret edilir. Misafirler davet edilir, hasta ziyaretleri edilir. Bir kelime ile de komşuna selam verin sevincine ortak olunur. Tebessüm yüzlerden eksik olmamalı.

Paskalya unutmayın ki 24 saat değil en az bir hafta.

KONSTANTİN KONEVETS | KİEV


Kategori Gündem

Ukrayna’daki Ortodokslar, Hazreti İsa’nın vaftiz olduğuna inandıkları, 19 Ocak gününü coşkuyla kutluyor. Başkenti Kiev’in sakinleri vaftiz olmak için şehrin ortasından geçen, Dinyeper Nehri ve kiliselere akın etti.

Kiliselerde halk konserleri ve çeşitli oyunlar sergilendi. Vatandaşların bir kısmı kutsanmış suyu almakla yetinirken bir kısmı ise rahipler tarafından kutsanan buzlu nehre girdi. Sıfırın altında 6 derecede (hissedilen eksi 11) buz tutmuş nehre giren, Ukraynalılar dini ritüellerini zor da olsa gerçekleştirdi.

Nehirde insanlar suya girerken su üzerinde özel kıyafetli kurtarma ekipleri, kenarda ise ambulanslar hazır bekledi. Vaftiz olmak için gelenlerin sayısının önceki senelere oranla daha da arttığı görüldü.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan İvan İvanesko adlı bir vatandaş; “Bayramı en iyi duygularla kutluyoruz. Bizim ülkemizde şu anda savaş var. İnsanlar barış için mücadele ediyor. Siz de biz de bütün dünyaya barış gelmesini temenni ediyoruz.” dedi.

Kışın buzlu suya girmenin şifalı olduğunu öne süren ihtiyar bir vatandaş havanın soğuk değil sıcak olduğunu ifade ederek gençlere buzlu suya girme tavsiyesinde bulundu.

Soğuk sudan çıkan bir İrina adlı bayan her sene suya girdiğinde kendisini iyi hissettiğini belirterek bunun sağlık için faydalı olduğunu iddia etti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Gündem

Ukrayna’daki Ortodokslar, Hazreti İsa’nın vaftiz edildiğine inanılan 19 Ocak gününü coşkuyla kutluyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’in sakinleri vaftiz olmak için şehrin ortasından geçen Dinyeper Nehri ve kiliselere akın etti.

Rahipler tarafından kutsanan nehrin kıyısı vatandaşlarla doldu. Sıfırın altında bir derecede nehre giren Ukraynalılar dini ritüellerini gerçekleştirdi. Su kıyısındaki bir gurup gönüllü ise soğuk sudan çıkanlara odun ateşinin üzerinde tencerede demlenmiş çay ikram etti. Nehirde insanlar suya girerken su üzerinde özel kıyafetli kurtarma ekipleri, kenarda ise ambulanslar hazır bekledi. Vaftiz olmak için gelenlerin sayısının önceki senelere oranla daha da arttığı görüldü.

‘ALLAH MERMİLERDEN ROKETLERDEN KORUYOR’

Vatandaşlarla ile birlikte suya giren iktidardaki Halk Cephesi Milletvekili Mihaylo Gavrilük, Cihan Haber Ajansı’na özel yaptığı açıklamada; “Hz. İsa’nın Ürdün Nehri’ndeki ilk vaftizi geleneğini inanışımıza bağlı olarak biz de sürdürüyoruz. Ben suya girdiğimde Allah’ın beni koruduğunu hissediyorum. Üstelik sadece hastalıktan değil; mermilerden, roketli saldırılardan da koruduğuna inanıyorum.” dedi.

Soğuk sudan çıkan bir Genadiy adlı vatandaş her sene ailesiyle birlikte geldiğini ve suya girdiğini söyledi. Genadiy soğuk suya girmenin şifalı olduğunu kimsenin hastalanmadığını öne sürdü.

Ülkenin güneydoğusunda ayrılıkçılarla savaşırken yaralanan ve tedavi için Kiev’e gelen Vitaliy kod adlı gönüllü asker; “Ben işgalcilerle savaşırken yaralandım. Tedavi oldum durumum iyi şimdi suya girip vaftiz oldum. İnşallah bu sene bitiririz arkadaşlarımız savaşıyoruz. Zafer sonunda bizim olacak. Ülkemizi böldürmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Gündem

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Ortodoks, inancına göre Hz. İsa’nın vaftiz edildiğine inanılan 19 Ocak’ta başkent Kiev’deki tarihi Kiev-Peçersk Lavrası’nda vaftiz oldu.

Ortodoks Hıristiyanların inandıkları Hz İsa’nın kutsama gününde gerçekleşen büyük su kutsaması ayinine Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve üst düzey devlet erkânı katıldı.

Özel kutsama ayininde Yanukoviç, Hayat Veren Kaynak Kilisesi’nde mum yaktı.

Rahipler kutsanmış suya batırdıkları fırçalarla, Yanukoviç’in yanı sıra ayine katılan Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, kabine üyeleri ve devlet erkânına su serperek vaftiz etti.

Ayinin bitiminde Yanukoviç kiliseye gelen vatandaşların özel gününü kutladı. Ayine katılmak için çok sayıda vatandaş kilise ve su kaynaklarına akın etti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Gündem

Ukraynalıların Hz. İsa’nın doğum günü Noel ile kutlayan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, herkesi barış yolunu aramaya çağırdı.

Ukraynalıları Hz. İsa’nın doğum günü münasebetiyle kutlayan Yanukoviç: “Bugün bizim büyük ailemiz; ‘Ukrayna halkı’ mutlu ve müreffeh bir ülke inşa etmek için inanç ve birlik üzerinde bizleri sabit kılması için Yaratıcıya dua edecek. Geçen sene Kiev Rusya’sının vaftiz oluşunun 1025’inci yılını kutladık. Hıristiyanlığın kabulü Ukrayna halkının manevi gelişimini sağladı. Hıristiyanlık bizim birliğimiz ve devlet oluşumuzun için taban oldu.” dedi.

Koruyucu’ların da vasiyet ettiği gibi farklılık ve çelişkilerin beraber aşmaya ve barış ve sevgi yolunu aramaya çağıran Cumhurbaşkanı Yanukoviç, Ukraynalı ailelere mutluluk, sevinç ve refah diledi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Gündem
Salı, 07 Ocak 2014 10:13

Ortodoks Noel’i bu gece başladı

Ukrayna’da Ortodoks mezhebine mensup Hıristiyanlar, bu gece Noel’i (Hz. İsa’nın doğum gününü) kutlamaya başladı.

Hz. İsa’nın doğum günü olarak kutlanan 6 Ocak’ı 7 Ocak’a bağlayan Noel’de Ukrayna’daki Ortodoks kiliselerinde bu geceden itibaren ayinlere başlandı. Ukrayna’da devlet erkânı da halkla birlikte kiliselerdeki ayinlere katıldı.

Öte yandan, 21 Kasım 2013’den bu tarafa Hz İsa’nın doğum günü kutlama etkinliklerinin merkezi olan başkent Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda Avrupa Birliği yanlılarının ‘Euro Meydan’ eylemleri devam ediyor.

Katolik Hıristiyan dünyasında 25 Aralık’ta kutlanan Noel, Gregoryen takvimi ile 1917 devrimine kadar kullanılan Jülyen takvimi arasındaki gün farkından dolayı Ortodokslarda ise 7 Ocak’ta kutlanıyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Gündem

Ortodoksların en önemli bayramlarından Hz. İsa’nın doğum günü kutlamalarında Moskova Patrikhanesine bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov’a, üst mertebeli bir nişan verdi.

Ukrayna Başbakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada kilisenin Ortodoksluk güçlenmesine katkılardan, Ukrayna halkının manevi gelişimindeki çabalarından ve ülkenin gelişimi için yaptığı sosyo-ekonomik çalışmalardan dolayı Başbakan Nikolay Azarov’a bu nişanın verildiği belirtildi.

2010 yılında ise Moskova Patrikhanesine bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi, aynı nişanı Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç vermişti.

YEVGENİYE VYAÇESLAV | KİEV – UKRAYNAHABER.COM

Kategori Gündem

Sovyetler sonrasında Ukrayna’da Hıristiyanlığa yöneliş artarak devam ediyor. Yapılan anketlerde Ukraynalı inanların yüzde 74’ü Paskalya Bayramını kutlarım derken bu sene bayram kutlamasına katılanların oranın yüzde 96’ya çıkması bekleniyor.

Ukrayna’daki Ortodokslar gece saatlerinden itibaren Paskalya Yortusu’nu kutlamaya başladı. Ülkenin en önemli bayramında Kiliselerde Diriliş Pazarı ayini yapıldı.

Kentlerde ve kırsal kesimde kiliselere akın eden Ukraynalı Ortodokslar, buraya kamış sepetlerde getirdikleri boyalı yumurta ve yiyeceklerini kutsatarak 40 gün süren riyazetlerini açtı.

Hayvansal gıda Oruçlarını açabilmek için kiliselere akın eden Hıristiyanlar evlerinde getirdikleri başta dışı boyalı paskalya yumurtası olmak üzere bütün hayvansal gıdaları kutsal suyla kutsattı.

Ülkede iş yerlerinin birçoğu kapalı ülkede Pazartesi de resmi tatil ilan edildi.

Kiliselerdeki ritüellerini gerçekleştiren inanalar daha sonra rengârenk boyalı yumurtalar ve ‘paska’ adı verilen çöreklerle eş dost ziyaretine çıktı.

Öte yandan ülkedeki Ortodokslardan sadece yüzde 7’si oruç tuttuğunu belirtti.

Hıristiyanlık alemi Paskalya Bayramı’nı geçtiğimiz sene 24 Nisan’da kutlanmıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Gündem
Pazar, 15 Nisan 2012 11:06

Ukrayna Paskalya Yortusu’nu kutluyor

Ukrayna’da gece saatlerinde başlayan Paskalya Yortusu kutlamaları Diriliş Pazarı ayiniyle devam etti. Kentlerde ve kırsal kesimde kiliselere akın eden Ukraynalı Ortodokslar, buraya kamış sepetlerde getirdikleri boyalı yumurta ve yiyeceklerini kutsatarak 40 gün süren riyazetlerini açtı.

Bir an önce oruçlarını açabilmek için kiliselere sabahın erken saatlerinden itibaren koşan Hristiyanlar evlerinde getirdikleri başta dışı boyalı paskalya yumurtası olmak üzere bütün hayvansal gıdaları kutsal suyla kutsatmak için adeta yarıştı.

Cihan Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Valeriya Vedinyova, “Bugün düşünebildiğimiz en güzel bayram. Bugün bizim inanışımıza göre Hz. İsa’nın dirilişini kutluyoruz. Benim hissettiklerimi herkesin hissetmesi lazım diye düşünüyorum.

Bugün çok mutluyum. Herkeste benim gibi bayramın coşkusunu bütün kalbiyle yaşıyor. Yaşadığımız her gün için tanrıya şükretmemiz gerekiyor. Bu bizim gelenek göreneğimiz değil biz inandığımız için kiliseye geliyoruz” dedi.

Rahiplerin ilahiler söyleyerek kutsadığı insanlar daha sonra yiyecek dolu sepetlerle kilisedeki ayine katıldı.

Ayinin ardından rengârenk boyalı yumurtalar ve ‘paska’ adı verilen çöreklerle piknik alanlarına akın etti. Ukraynalılar, havanın açık olmasından da faydalanarak Paskalya tatilini eş dost ziyareti değerlendirdi.

GÜVENLİK EN ÜST SEVİYEDE
Güvenlik tedbirlerinin artırıldığı ülkede İçişleri Bakan Yardımcısı Sergey Pogotov’un yaptığı açıklamada Paskalya Bayramı’nda emniyet birimlerin sıkı rejiminde çalışacağını söyledi.

Polisler vatandaşların güvenli bir şekilde ibadet edebilmesi için 24 saat nöbet tutuyor. İçişleri Bakanlığı’nın tahminine göre, Paskalya Bayramı kutlamalarına ve etkinliklerine 12 milyonun üzerinde Ukraynalının katılması bekleniyor. Paskalya süresince yaklşaık 33 bin polis ve 4 bin 500 asker vatandaşların huzurunu koruyacak.

20 bine yakın kilise ve mabedin etrafında güvenliğini sağlayacak olan emniyet birimleri otogarlarda ve tren garlarında da görev başında.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Kategori Gündem

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]