Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye ve Ukrayna gümrük heyetleri niyet protokolüne hazırlanıyor

Türk şirketlerinin Ukrayna gümrüklerinde karşılaştıkları sorunlar son yıllarda ilk defa müsteşarlar düzeyinde ele alındı.

Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyalduz başkanlığındaki heyet, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna gümrük yetkilileri ile bir araya geldi. Taraflar, gümrüklerdeki sorunların çözümüne yönelik niyet protokolü imzalanması yolunda olumlu görüşmelerde bulundu. DEİK Ukrayna-Türkiye İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ercan Bekar ve beraberindeki işadamı heyeti düzenlenen yuvarlak masa toplantısında gümrüklerde karşılaşılan sorunları Ukraynalı makamlara iletti. Türk nakliyecilerinin Ukrayna’da yaşadıkları sorunları aktaran Uluslararası Nakliyatçılar Derneği yöneticilerinden Erman Ereke, şöyle dedi:

“Ukrayna gümrüklerinde yüklerin değerinin araştırılması bazen 15-20 gün dahi sürebiliyor. Bu ithalatçıya da ihracatçıya da olumsuz yansıyor. Gümrüklerde teknik aramalar, kontroller, aracın tekerleğinin somununa kadar bile çok detaylı araştırmalar büyük zaman kaybına neden oluyor. Bunlar ticaret erbaplarını mağdur ediyor. Bazen Ukrayna gümrüklerinde açılan kolilerin geri kapatılmaması ve tutanak tutulmaması da Türk gümrüklerinde sorun yaratabiliyor.”

Ukrayna’daki en büyük şehirlerarası yolcu ve kargo taşımacılığı şirketi Günsel’in sahibi Selami Güner, araçların Türkiye’den Ukrayna’ya sokulurken her seferinde gümrükte sertifika ve fiyat tespiti ile ilgili sorun yaşandığını aktarırken, UFO Ukrayna Genel Müdürü Barış Uçok da konteynerlerde ürünlerin çok uzun süre neden gösterilmeden bekletilmesi konusunu gündeme getirdi. İşadamları, referans fiyat uygulamasına geçilmesi yönünde taleplerini dile getirdi. Türklerin gümrüklerde yaşadıkları sorunların en kısa zamanda çözüme kavuşturulması için girişimde bulunulacağını söyleyen Ukrayna Gümrük Servisi Başkanı İgor Kaletnik, “Gerekli girişimlerde bulunulmaması Türkiye ve Ukrayna gümrüklerindeki sorunların zamanında çözümünü mümkün kılmadı. Türkiye Ukrayna’nın en önemli ticari ortaklarından biri. İki ülke arasındaki ticaret hacmi sekiz ayda yüzde 32’den fazla artarak 3,5 milyar dolara ulaştı. Bu bağlamda malların sınırdan ne kadar hızlı ve rahat geçtiği çok önemli” dedi.

İki ülke arasındaki güzergahın Avrupa için önemli bir ulaşım koridoru olduğunu vurgulayan Ukraynalı yetkili, “Uyuşturucu ticareti, kaçakçılık gibi konuların önlenmesi açısından da işbirliği büyük önem kazanıyor. Biz bu doğrultuda gümrüklerdeki eğitimli köpek sayısını 300’ün üzerine çıkardık. Dnepropetrovsk kentinde kısa süre önce açılan Gümrük Akademisi’nde Türkiye ile ortak seminerler düzenlemeyi planlıyoruz. Yükler daha yola çıkmadan, iki ülke gümrük birimleri arasında elektronik veri değişimini sağlayacak sisteme yakında geçilmesiyle gümrüklerdeki zaman kayıplarının azaltılarak malların hızlı geçişi sağlanacak. Bu yolla her türlü ihlalin de önüne geçilmesi hedefleniyor” diye konuştu.

Ukayna Gümrük Servisi heyerinin müzakerelerin devamı için önümüzdeki aylarda Ankara’ya gitmesi bekleniyor.

Sonat Kerem – Kiev – DHA

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]