Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

ABD ve AB’den Babacan’a telefon: ‘G20 riske girer’

Meydan Gazetesi Ekonomi Editörü Oğuz Karamuk, muhalif medya ile iş adamlarına yönelik operasyon iddialarıyla ilgili olarak Ali Babacan’a, ABD ve İngiltere’den uyarı telefonları geldiğini, ‘Operasyon yaparsanız G-20 zirvesinin yapılması için sorunlar ortaya çıkar, iptaller ihtimal dahiline girer’ mesajı verildiğini yazdı.

Oğuz Karamuk, Twitter fenomeni Fuat Avni‘nin açıkladığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da doğruladı medya ve iş dünyasına operasyon kumpasıyla ilgili önemli kulis bilgileri paylaştı. Karamuk, birkaç gün sonra Antalya’da başlayacak olan, Türkiye’nin büyük önem verdiği ve küresel dünyanın en büyük siyasi ve ekonomik organizasyonu olan G20 zirvesini hatırlattı.  İş dünyasından bir dostundan telefon aldığını belirten Karamuk, ABD ve İngiltere’den Babacan’a gelen telefondan bahsetti. Telefondaki dostunun söz konusu operasyon ve G20 zirvesiyle ilgili, dışarıdan gelen uyarıları şu şekilde paylaştı: ABD yönetimi Türkiye’de yaşanan son olayları yakından takip ediyor ve rahatsız. Benzer bir sorunu sivil toplum kuruluşları da yaşıyor. Bu yüzden ABD yönetiminden bazı isimlerin çok kısa süre önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı arayıp konuyu kibar bir dille ilettiğine ilişkin söylentiler dolaşıyor. Ayrıca sadece ABD değil, Chatham House (İngiliz Kraliyeti’nin Uluslararası İlişkiler Enstitüsü- Düşünce kuruluşu) üzerinden ünlü bir Avrupalı politikacının da Babacan’la benzeri bir telefon konuşması yaptığı söyleniyor. Kibarca ‘Operasyon yaparsanız G-20 zirvesinin yapılması için sorunlar ortaya çıkar, iptaller ihtimal dahiline girer’ mesajı vermişler.”

Babacan mesajı almış ve iletmiş

Karamuk, dün medyada çıkan Babacan’ın G20 konusunda Davutoğlu’nu uyardığını ve operasyon olmayacağı garantisi aldığı’ yönündeki haberleri hatırlattı, “Anladık ki, Babacan mesajı almış ve iletmiş.” ifadelerini kullandı.

İşte Karamuk’un önemli kulis bilgilerini verdiği o yazısı:

ABD’DEN BABACAN’A GELEN KRİTİK TELEFON

Pek kulis yazmam. Malum işim rakamlarla. Ama bu, ülkede neler olup bittiğine ilişkin kulis bilgilerinden habersiz olduğum anlamına gelmiyor. Uzatmadan bir kulis haberi aktarayım. Önceki akşam iş dünyasından değerli bir dostum aradı ve ilginç bilgiler paylaştı. Özü, bir süredir ‘Havuz Medyası’nda dillendirilen, hafta başında Taraf’tan Hüseyin Özay, ardından Twitter fenomeni Fuatavni ve son olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat açıkladığı muhalif medyaya operasyon iddialarıydı. Hoş, Erdoğan’ın “Muhalif medyanın kapısına kilit vurulur, yazarları hapse atılır” sözlerinden sonra konunun pek iddia yanı da kalmadı. Birçok gazeteci ve medya yöneticisi operasyonları biliyor, kabullenmiş ve zamanını bekliyor.

Muhalif medyaya operasyon olmaz

Fakat telefondaki işadamı dostumun aktardıkları olayın giderek karmaşıklaştığı ve bu operasyonların pek de öyle kolay olmayacağına ilişkin bilgiler içeriyordu. İşadamı dostum, kendisinin de doğrudan almadığı belli olan bazı bilgileri özetle şöyle aktardı: Türkiye’nin büyük önem verdiği G20 toplantıları birkaç gün sonra Antalya’da başlıyor. Bu, küresel dünyanın en büyük siyasi ve ekonomik  organizasyonu. Sadece devlet liderleri değil, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları açısından da bir prestij organizasyonu. ABD yönetimi Türkiye’de yaşanan son olayları yakından takip ediyor ve rahatsız. Benzer bir sorunu sivil toplum kuruluşları da yaşıyor. Bu yüzden ABD yönetiminden bazı isimlerin çok kısa süre önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı arayıp konuyu kibar bir dille ilettiğine ilişkin söylentiler dolaşıyor. Ayrıca sadece ABD değil, Chatham House (İngiliz Kraliyeti’nin Uluslararası İlişkiler Enstitüsü- Düşünce kuruluşu) üzerinden ünlü bir Avrupalı politikacının da Babacan’la benzeri bir telefon konuşması yaptığı söyleniyor. Kibarca ‘Operasyon yaparsanız G-20 zirvesinin yapılması için sorunlar ortaya çıkar, iptaller ihtimal dahiline girer’ mesajı vermişler.”

Dün sabah işe geldim… Millet ve Cumhuriyet’te Ankara kaynaklı önemli kulis bilgilerini gördüm. Yaklaşık olarak şöyle diyordu haberler: “Babacan panik içinde Başbakan Davutoğlu’na giderek ‘Eğer muhalif medyaya operasyon yaparsanız Antalya’daki G-20 toplantıları iptal olur. Küresel skandal çıkar’ dedi. Davutoğlu da böyle bir operasyon olmayacağı garantisi verdi.”

Anladık ki, Babacan mesajı almış ve iletmiş. Sık sık yurtdışında uluslararası finans ve düşünce kuruluşlarının son derece kritik toplantılarına katılan Babacan, iletilen mesajın kimlerden geldiği ve önemini fark edecek kadar, hâlâ rasyonaliteden kopmamış demek ki…

Dış baskı büyük


Diğer taraftan Babacan’ın ve Davutoğlu’nun rasyonelliği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’da karşılık bulacak mı onu hesap etmek zor. Aslında Saray’ın muhalif medyaya el koyma planını 7 Haziran’dan önce hayata geçirmek istediği biliniyor. O dönem, Davutoğlu ve çevresindeki isimlerin seçim öncesi medyaya operasyonun ters tepeceği yönündeki telkinlerinin operasyonu durdurduğu konuşulmuştu. Hatta medya operasyonunu yapacak ekibin 8 Haziran sabahına randevulaştıklarını, ancak sandıktan sürpriz sonuç çıkınca, savcıların mazeret bildirip gelmediğini gazetelerden okumuştuk. Anlaşılan o ki, zamanında iç baskılar nedeniyle operasyonu erteleyen Saray’ın önüne şimdi bir de dış baskı engeli çıktı.

İntikam mı? ekonomi mi?

Bir yanda Obama’sından Merkel’ine kadar dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri, siyasetçiler, bürokratlar, işadamları, sivil toplum kuruluşları, işçi temsilcileri  ve 2000 yabancı basın mensubu. Diğer yanda sonucunun ne olacağı belli olmayan bir hırs ve intikam operasyonu. Bekleyip göreceğiz…

Bu arada G-20 zirvesinin 31 Ağustos’ta başlayıp, kasım ortasında dünyanın en büyük liderlerinin katılımıyla sona erecek bir dizi toplantılardan oluştuğunu da söyleyelim. Yani G-20 zirvesi 1 Kasım seçimlerinden sonra bitiyor. Bakalım dolar 3 TL’ye çıkmışken Erdoğan neyi tercih edecek.

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]