Ukrayna tarafsız statüsünü iptal etti, Rusya sert tepki gösterdi

Ukrayna parlamentosu “Verhovna Rada” ülkenin iç ve dış politikaları, ulusal güvenlik prensiplerini kapsayan “tarafsız statüsü” ile ilgili yasada değişiklik yaptı. Parlamentoda yapılan oylamada 303 milletvekili tarafsızlık statüsünün iptali yönünde oy kullandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun geçen hafta parlamentoya sunduğu yasa değişikliği ile Ukrayna artık tarafsız, herhangi bir bloğa dahil olmama statüsünü iptal etti.

Yasa değişikliğinin ardından açıklamada bulunan Poroşenko, Ukrayna’nın tek alternatifinin Atlantik alanı ile entegrasyon olduğunu söyledi. Facebook’tan değerlendirmede bulunan Poroşenko, “Biz sonunda 303 milletvekilinin oyu ile tarafsız statümüzü kaldırarak hatamızı düzelttik. Euro-Atlantik alanı ile entegrasyon Rusya’nın tek alternatifi. Çok yaşa Ukrayna!” ifadelerini kullandı.

Yasa teklifi ile ilgili yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan politikaları, Kırım’ın ilhakı ve doğu Ukrayna’ya yönelik müdahalelerin tarafsız statünün değiştirilmesinde etkili olduğu belirtildi.

Gürcistan’ın NATO üyesi olma planları nedeni ile 2008’de savaş çıkmış, Güney Osetya ve Abhazya Tiflis’ten ayrılarak tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmişti. Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşması imzalaması ve NATO üyeliği için yaptığı girişimler de ülkenin parçalanması ile sonuçlandı. Kırım, Rusya’ya bağlanırken, Doğu Ukrayna’da patlak veren iç savaşta henüz barış anlaşması imzalanamadı.

Ukrayna’nın tarafsızlık statüsünün iptalinin orta vadede NATO üyeliği için bir çaba olarak gören Moskova, yeni girişimi dostça olmayan bir adım olarak niteledi. Rusya’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Daimi Temsilcisi Andrey Kelin, Ukrayna’da gerçekleşen yasa değişikliğini olumsuz olarak değerlendirdiklerini söyledi. Kelin, “Bu bize karşı dostça olmayan bir adım. İlişkilerimizde tansiyonun yükselmesine neden olacak. Benim yaklaşımım bu konuda olumsuz…” dedi.

Ukrayna’nın NATO üyeliği ile ilgili kriterleri karşılamasının imkansız olduğuna değinen Kelin, “Ben Ukrayna’nın NATO üyesi olacağı konusunda herhangi bir perspektif görmüyorum…” eleştirisi getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Almanya, Ukrayna ve Fransa liderleri ile telekonferans yöntemi ile Ukrayna krizinin çözümü konusunda dörtlü toplantı yapmasının ardından tansiyonu yükseltecek bir girişimin olması dikkat çekti. Dört lider Temas Grubu’nun 24-26 Aralık tarihlerinde acil toplanması konusunda mutabakata varmıştı.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Exit mobile version