Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

[ANALİZ] Türkiye-AB ilişkilerinde eksen kaydı

Erdoğan, AB ile ilişkileri yeniden canlandırmayı umuyor. Uzmanlarsa artık tam üyeliğin güncel olmadığını, güçlendirilmiş ekonomik işbirliği için hukuk devletinin yeniden tesis edilmesi gerektiğini söylüyor.

Türkiye’nin İran ve Rusya ile Amerika Birlikeşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) NATO ittifakı arasında bir karar vermek zorunda bu kararın neticelerin neler olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz…

Türkiye Reisi Recep T. Erdoğan, bir taraftan AB ile ilişkilerini de yeniden canlandırmayı, Gümrük Birliği’ni genişletmeyi hedefliyor. Diğer taraftan da Rusya ile İran’dan vazgeçmiyor.

AB ile yola devam için, demokratik hukuk devletinden uzaklaşan Türkiye’nin demokrasi ve hukuka dönmesi gerekecek. İran ve Rusya ile devam edecekse “hukuk devleti standardı” türünden fantezilere gerek yok.

Uzmanlar Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin artık masada olmadığını belirtiyor.

Düşünce kuruluşu Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’nın uzmanlarından olan Pierini, Almanya, Avusturya ve Hollanda’daki koalisyon hükümetlerinin, koalisyon sözleşmeleriyle Türkiye’nin AB üyeliğine kapıları kapattıklarını, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un da yaptığı açıklamayla tutumunu açıkça ifade ettiğini anımsatarak, “Bu pozisyonlar kelime oyunlarıyla değiştirilemez” dedi.

ERDOĞAN’IN BEKLENTİLERİ YÜKSEK
Reis Erdoğan, ise beklentilerini şu sözlerle aktarmıştı: “Avrupa Birliği’nin lider ülkelerinden Almanya’nın gerek Avrupa Birliği’ne tam üyeliğimiz gerek Gümrük Birliği’nin genişletilmesi ve Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınması süreçlerinde yapıcı bir rol üstlenmesini de bekliyoruz.”

ERDOĞAN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYACAK
Erdoğan’ın bu beklentisini değerlendiren Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin (ECFR) Berlin Direktörü Josef Janning, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devletindeki gerilime nedeniyle koşulların değiştiğine dikkat çekti.

Janning, “Erdoğan kendine inşa ettiği yeni sistemle Türkiye’yi AB’den uzaklaştırdı ama aynı zamanda aday ülke konumundaki eski Türkiye’ye sağlanan avantajlardan yararlanmaya devam etmek istiyor. Bu beklentisine karşılık bulamayacak, bu gerçekle yüzleşince de büyük hayal kırıklığına uğrayacak” şeklinde konuştu.

İLİŞKİLERDE EKSEN KAYDI
Türkiye kendini AB’ye aday bir ülkenin ilkeleri ve değerleriyle özdeşleştirmiyor, kendisini bölgesinde jeopolitik bir aktör olarak tanımlıyor.

Türkiye’nin ekonomik istikrarının AB çıkarına olduğu için, ekonomik krizle mücadele eden Ankara’ya, batı destek veriyor.

Türkiye’de çok büyük kamu ihalelerin tamamının ise Erdoğan’ın çevresine verilmesi, rekabete açık olmayan, şeffaf olmayan, ihaleler nedeniyle yabancı yatırımcılar Türkiye’ye güvenmiyor.

Pierini: “AB için Türkiye rekabet hukuku, kamu ihale yasası, sendikal haklar gibi pek çok alanda çok ciddi reformlara ihtiyaç var.. AB’siz ve etrafına duvarlar ören bir Türkiye zenginleşemez, gelişemez. Bu nedenle Türkiye Avrupalı liderlerle ortak bir paydada buluşmak zorunda.” dedi.

Kaynak: DW

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]