Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] Et kralı Çalkan, Rusya’da 100 mağaza açıyor (Özel)

Rusya’nın önde gelen beş et üreticisi arasında yer alan Türk iş adamı Mustafa Çalkan, Rusya’da yatırımlarını yeni 100 mağaza ile büyütüyor. Beş fabrikanın yanı sıra, sucuk, salam ve sosis fabrikasını da Mart ayında hizmete sokacak Türk girişimci, ‘Ekol’ markası ile Rusya’da helal kesim et üretiminin lider firması olarak biliniyor.

Yüz mağaza zincirinin ilkinin açılışını başkent Moskova’da Türk iş adamları ile birlikte gerçekleştiren Çalkan, “2015’e kadar hedefimiz 100 mağaza. Bugün iki mağazanın açılışını gerçekleştiriyoruz. İlk adım olması açısından önem taşıyor. Bu mağaza ile her kesime hizmet vermeyi hedefliyoruz” dedi.

Çalkan Grup olarak Ekol et markası ile Rusya’da sektörün öncülerinden olduklarını kaydeden Türk iş adamı, “Hayvanın yetiştirilmesinden başlayarak, kesim, ambalaj ve toptan satışa kadar kendi markamızla helal et işi yapıyoruz. Toptanda Metro, Real, Okey ve Aşan gibi büyük marketler müşterilerimiz. Bunun yanı sıra değişen piyasa şartları, artan bonus ve komisyon maliyetleri nedeni ile kendi mağaza zincirlerimizi oluşturmaya karar verdik” değerlendirmesinde bulundu.

Ekol’ün tamamı ile yerli üretim ve yerel istihdam sağlayarak Rusya ekonomisine de büyük katkı sağladığını ifade eden Türk iş adamı, “Üreticisinden taşıyıcısına, taşeronundan çalışanına kadar binin üzerinde insana iş imkanı sağlanıyor. 100 marketin her birinde en az 5-10 kişi çalışacak.” dedi.

RUSYA’DA İŞ YAPMAK, DİĞER ÜLKELERE GÖRE DAHA KOLAY

Rusya’nın büyüyen bir ekonomi ve tüketim toplumu olduğuna işaret eden Türk iş adamı, hükümetin petrol ve doğalgaza dayalı ekonomik yapının değiştirilmesi için aktif çalıştığını ve özel sektörü desteklediğini vurguladı. Hizmet sektörünün ülkede hızla geliştiğine değinen Çalkan, “Dünyanın her ülkesinde yatırım yapılabilir. Rusya’da iş yapmak diğer bir çok ülkede iş yapmaktan daha kolay. Teşvikler ve fırsatlar var. Biz de burada pozisyon almak istedik. 4 tane fabrikada üretim yapıyoruz. Astrahan’da yeni aldığımız fabrika gelecek yılın ortasında hizmete girecek. Biz en çok ilk olması yönüyle de Mart ayında açılışını planladığımız sucuk, salam ve sosis fabrikamızla ilgili çalışmaları yoğunlaştırdık. Ben de dahil olmak üzere Türkiye’den gelirken çantamızda sucuk getiriyorduk. Artık bu yükü almış olacağız ve Rusya pazarına çok başarılı hizmetler vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Merkez fabrikada üretilen mamullerin hijyenik bir ortamda kaliteli ve taze olarak müşteriye Ekol marketler aracılığı ile ulaştırılacağını kaydeden Türk iş adamı şu bilgileri verdi: “Burada farklı bir konsept uyguluyoruz. Süpermarketler gibi müşteriler arzu ettiği et çeşidini raftan alabiliyor. Hız ve kalite açısından çok avantajlı. 15 yıllık tecrübe ile müşterilerimizin taleplerini biliyoruz. Etin yanında farklı ürünler de raflar da yer alıyor. Izgara, köfte, dolma çeşitleri ve sakatat çeşitleri de müşterilerimizin beğenisine sunuldu.”

TÜRKİYE’DEN TAVUK GETİREMEDİK, RUSYA’DA ÜRETİME BAŞLADIK
Et üretiminin yanı sıra tavuk eti ile ilgili de uzun yıllardır Rusya’da çalıştıklarını vurgulayan Çalkan, “Türkiye’den Rusya’ya tavuk eti ihracatı ile ilgili konu gündeme gelince heyecanlandık. Ancak şartlar uymadı, maalesef Türkiye’den Rusya’ya tavuk ihracatını verimli bir şekilde gerçekleştiremedik. Biz de Rusya’da bu işi yapmaya karar verdik. İki tane fabrika ile anlaştık, burada helal üretim yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde tavuk üretimini de planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de et fiyatlarının 5 yıl öncesinde Rusya’ya göre yüzde 40-50 daha pahalı olduğuna değinen Türk iş adamı, şimdilerde farkın yüzde 20’lere kadar gerilediğini, üretimin azalması nedeni ile fiyatların arttığını söyledi. Rusya’da et tüketiminin yüzde 40’a yakını dışarıdan ithal edildiği bilgisini aktaran Çalkan, hükümetin hayvancılık sektörünü teşvik ederek önlem almaya çalıştığını kaydetti.

Et sektörünün yanı sıra, hazır yemek ve inşaat sektöründe aktif olan Çalkan Grup, başkent Moskova başta olmak üzere tüm Rusya’da açacağı mağazalarla doğrudan tüketiciye ulaşacak. Çalkan Rusya’da elde ettiği tecrübeyi Azerbaycan, Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkelerine vereceği bayiliklerle taşımayı planlıyor. Rusya’da yüzlerce kişiye istihdam sağlayacak yeni mağazalardaki tüm ürünler yerli üretimle elde ediliyor.
Türk iş adamlarının artan yatırımları Rusya ile ilişkilerin gelişmesini sağlıyor

100 mağazalık zincirin ilki İkinci Kvesiskaya Ulitsa, D:25’de açıldı. Açılışta kurdeleyi Mustafa Çalkan, Rus-Türk İşadamları Birliği Başkanı Ali Galip Savaşır, THY Rusya Temsilcisi Mefail Deribaş kesti. Açılışa Rus ve Türk davetlilerin yanı sıra TUSKON Rusya Temsilcisi Ali Tırnava ve Rus-Türk İşadamları Derneği (RUTİD) Rusya Genel Sekreteri Recep Dönmez katıldı. Çalkan’ı girişimlerinden dolayı tebrik eden THY Rusya Genel Müdürü Deribaş, “Rusya’da Müslüman toplumun ve diğer halkların temiz, hijyenik mağazalara ihtiyacı vardı. Herkesin gelip rahatlıkla alış veriş yapabileceği mağazalar olacak. Rusya’da Türk iş adamlarının yatırımlarının her geçen gün artması Rusya-Türkiye ilişkilerini de güçlendiriyor. Çalkan Grup’a başarılar diliyorum” dedi. RTİB Başkanı Savaşır da yaptığı değerlendirmede girişimi başından bu yana desteklediğini, ve 100’üncü mağazayı da kendisinin açmak istediğini vurguladı.

FİYAT VE KALİTE ÇOK YÜKSEK

Mağazadan alış veriş yapanlar kalite, güler yüz ve fiyatlardan hayli memnun. Ekol et marketin yerinde bulunan eski mağazayı çok kötü olarak tanımlayan Robert Hanukyan, “Bu mağaza çok harika oldu. Etle ilgili her şey var. Öncelikle güzel karşılandık. Güler yüzlü satıcılarla hoş bir atmosfer var. İnsan içeri girince mutlaka bir şeyler almak istiyor” dedi.

Önceki gün pazara gittiğini ve dana eti almak istediğini ve fiyatları çok yüksek bulduğunu ifade eden müşteri Galina Viktorovna da, “Burada almak istediğim et en az yüzde 30 daha ucuz. Hep böyle mi olacak bilemiyorum. Ama çok sevindirici” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]